Robię domowy sosik do grilla na następny sezon. W tym roku wyczyściliśmy całą spiżarkę
Nic tak dobrze nie pasuje do mięs z grilla jak sos barbecue o gęstej, gładkiej konsystencji i charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku. Taki sosik możesz zrobić teraz, wykorzystując sezonowe owoce. Wyjdzie taniej, a jest równie pyszny.
Bazę do tego sosu stanowią dojrzałe i słodkie śliwki, na przykład popularne węgierki. To one tworzą gęstą strukturę sosu, gwarantują dużo przyjemnej słodyczy i lekką kwaskowość. Takie śliwki same w sobie zawierają tyle naturalnych pektyn, że do przygotowania sosu nie potrzebujesz już żadnych innych zagęstników. W przepisie znajdują się jedynie 3 łyżki brązowego cukru, który możesz zastąpić miodem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa
Oryginalny sos barbecue
Sos barbecue, znany jako BBQ, to popularny amerykański dodatek do grillowanego mięsa. Jego korzenie sięgają XVII wieku, a na rynku pojawił się w 1926 r. i szybko zdobył popularność na całym świecie. Zgodnie z oryginalną recepturą podstawę tworzy przecier pomidorowy, który komponowany są ze słodkimi, kwaśnymi i pikantnymi dodatkami, tworząc w rezultacie gęsty sos o wyrazistych wędzonych nutach.
Przepis na śliwkowy sos barbecue
Do przygotowania sosu możesz użyć śliwek węgierek lub innej bardzo słodkiej odmiany.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka startego imbiru,
- odrobina płatków chili,
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- 3 łyżki keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj i wytrzyj ściereczką kuchenną. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Owoce wrzuć do garnka z grubym dnem.
- Dodaj brązowy cukier, 2 ząbki czosnku, starty imbir i płatki chili. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małej mocy palnika przez ok. 30–40 minut.
- Gdy śliwki będą już miękkie i całość nabierze konsystencji gęstego sosu, dodaj ocet jabłkowy, keczup, sos sojowy, pół łyżeczki soli i szczyptę mielonego pieprzu. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
- Przełóż sos do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem ręcznym. Dodatkowo możesz przetrzeć sos przez sitko, aby pozbyć się skórek.
- Sos ponownie przełóż do garnka i podgrzewaj do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Jeszcze gorący przełóż do słoików. Pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku rozgrzanym do 120–130 stopni Celsjusza.