Robię domowy sosik do grilla na następny sezon. W tym roku wyczyściliśmy całą spiżarkę

Nic tak dobrze nie pasuje do mięs z grilla jak sos barbecue o gęstej, gładkiej konsystencji i charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku. Taki sosik możesz zrobić teraz, wykorzystując sezonowe owoce. Wyjdzie taniej, a jest równie pyszny.

Sos barbecue robię ze śliwek węgierekSos barbecue robię ze śliwek węgierek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bazę do tego sosu stanowią dojrzałe i słodkie śliwki, na przykład popularne węgierki. To one tworzą gęstą strukturę sosu, gwarantują dużo przyjemnej słodyczy i lekką kwaskowość. Takie śliwki same w sobie zawierają tyle naturalnych pektyn, że do przygotowania sosu nie potrzebujesz już żadnych innych zagęstników. W przepisie znajdują się jedynie 3 łyżki brązowego cukru, który możesz zastąpić miodem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Oryginalny sos barbecue

Sos barbecue, znany jako BBQ, to popularny amerykański dodatek do grillowanego mięsa. Jego korzenie sięgają XVII wieku, a na rynku pojawił się w 1926 r. i szybko zdobył popularność na całym świecie. Zgodnie z oryginalną recepturą podstawę tworzy przecier pomidorowy, który komponowany są ze słodkimi, kwaśnymi i pikantnymi dodatkami, tworząc w rezultacie gęsty sos o wyrazistych wędzonych nutach.

Przepis na śliwkowy sos barbecue

Do przygotowania sosu możesz użyć śliwek węgierek lub innej bardzo słodkiej odmiany.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • odrobina płatków chili,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj i wytrzyj ściereczką kuchenną. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Owoce wrzuć do garnka z grubym dnem.
  2. Dodaj brązowy cukier, 2 ząbki czosnku, starty imbir i płatki chili. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małej mocy palnika przez ok. 30–40 minut.
  3. Gdy śliwki będą już miękkie i całość nabierze konsystencji gęstego sosu, dodaj ocet jabłkowy, keczup, sos sojowy, pół łyżeczki soli i szczyptę mielonego pieprzu. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  4. Przełóż sos do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem ręcznym. Dodatkowo możesz przetrzeć sos przez sitko, aby pozbyć się skórek.
  5. Sos ponownie przełóż do garnka i podgrzewaj do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  6. Jeszcze gorący przełóż do słoików. Pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku rozgrzanym do 120–130 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek