Tak zagęszczam sosy bez mąki i śmietany. Teraz są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, a wciąż pyszne

Zagęszczanie sosów bez mąki i śmietany to nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza alternatywa. Poznaj metody, które sprawią, że twoje sosy będą aksamitne i pełne smaku, a jednocześnie mniej kaloryczne.

Gęsty sos pieczeniowy bez śmietany i mąkiGęsty sos pieczeniowy bez śmietany i mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mąka i słodka śmietana sprawiają, że sos faktycznie zyskuje na gęstości, ale jednocześnie staje się ciężki do strawienia. Co więcej, mąką w dużej mierze osłabia smak sosu – tłumi naturalne aromaty i odbiera mu głębię. Jeśli lubisz śmietanę i dobrze ją tolerujesz, to w porządku. Ale z mąki radzę zrezygnować, bo nie jest potrzebna do zagęszczenia sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak zagęścić sos w naturalny sposób?

Jednym z najprostszych sposobów na zagęszczenie sosu jest jego redukcja, czyli gotowanie na wolnym ogniu. W ten sposób odparujesz nadmiar wody, a sos staje się gęstszy i bardziej esencjonalny. Redukcja to technika, która nie wymaga dodatkowych składników, a jedynie czasu i cierpliwości.

Praktyczne sposoby na gęsty sos

Jeśli masz mniej czasu, możesz wykorzystać jeden z kilku zdrowych zamienników śmietany i mąki. Jednym z nich jest podsmażona cebula, która bardzo szybko rozpada się na małe cząsteczki, budujące gęstą strukturę sosu. Kolejnym sposobem jest zblendowanie ugotowanych warzyw – tych z sosu albo z bulionu. Czasem wystarczy nawet jedna marchewka, aby sos zyskał na gęstości.

Alternatywą dla powyższych dodatków jest surowe żółtko. Trzeba je ubić, zahartować odrobiną gorącego sosu i dokładnie wymieszać z pozostałym sosem w garnku. Zdrowym zagęstnikiem mogą być również nasiona chia lub siemię lniane. Wystarczy dodać je do sosu na początku gotowania, aby uzyskać kremową konsystencję

Przepis na sos pieczeniowy bez mąki

Jeśli chcesz uzyskać nie tylko gęstą, ale także idealnie gładką konsystencję sosu, po zblendowaniu przetrzyj go dodatkowo przez drobne sitko.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • kawałek korzenie selera,
  • 2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem zeszklij posiekaną cebulę. Po chwili dodaj czosnek, pokrojone w kostkę marchewkę i kawałek selera. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną – jeśli zaczynają się przypiekać, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem.
  2. Do miękkich warzyw wlej bulion i przecier pomidorowy. Dodaj sos sojowy, suszony tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, a gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez 20–30 minut.
  3. Następnie przełóż wszystkie składniki z patelni do wysokiego naczynia i zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego.
  4. Ponownie przełóż sos do garnka i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości.  
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem