Gęsty i pełen smaku przecier pomidorowy. Robię cały zapas na zimę

To ostatni dzwonek, aby zrobić zapas domowego przecieru pomidorowego na zimę. Chociaż teraz lato nas nie rozpieszcza, słońce w sierpniu dopisało i krzaki obrodziły w soczyste owoce. Tylko jak zrobić gęsty przecier z samych naturalnych składników? Jest na to prosty sposób.

Jak zrobić gęsty przecier pomidorowy na zimę?Jak zrobić gęsty przecier pomidorowy na zimę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do zagęszczenia przecieru pomidorowego nie potrzebujesz żadnych substancji zagęszczających. Wystarczą naturalne pektyny zawarte w pomidorach oraz porcji podsmażonej na złoto cebulki. Nie bez znaczenia jest też złota zasada, aby się nie śpieszyć. Domowe przetwory potrzebują czasu – tylko wtedy nabiorą złożonego smaku i odpowiedniej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Sposób na naturalne zagęszczanie sosów?

Cebula sprawdzi się nie tylko do zagęszczenia przecieru pomidorowego, ale także zbudowania struktury wielu innych sosów, zup i gulaszy. To ulubiony sposób Roberta Makłowicza, który nie przepada za mąką i śmietaną. Woli dodatki, które podkreślają naturalny smak pozostałych składników.

Aby osiągnąć pożądany efekt, potrzebna jest duża ilość tego warzywa – na 5 kg pomidorów należy użyć 1 kg cebuli. Posiekaj ją i przesmaż na oliwie lub maśle. Dodaj do pomidorów i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości. Miękkie włókna cebuli rozpadną się na małe cząstki, tworząc oczekiwaną strukturę sosu. Swoje zrobią pektyny i naturalne cukry.

Przepis na gęsty przecier pomidorowy

Do gotowania użyj garnka z grubym dnem. Przecier wychodzi bardzo gęsty, więc może mieć skłonności do przypalania. Pamiętaj, aby co kilka–kilkanaście minut przemieszać sos dużą drewnianą łyżką.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 kg cebuli,
  • kilka łyżek oliwa,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Dodaj całe główki czosnku, obrane tylko z zewnętrznej łuski. Gotuj na średniej mocy palnika do momentu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Z garnka z pomidorami wyłów główki czosnku i obierz ząbki. Wrzuć z powrotem bez łupin. Dodaj także przesmażoną cebulę. Wymieszaj i przetrzyj przez przecierak lub sito.
  4. Wyrzuć skórki, a sos ponownie wstaw do zagotowania – tym razem podgrzewaj na małym ogniu, aż sos się zredukuje, zyskując gęstą konsystencję.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą przez 20 minut lub w piekarniku rozgrzanym do 120–130 stopni przez 20–30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟