Nie zagęszczaj sosu mąką czy śmietaną. Robert Makłowicz ma o wiele zdrowszy i smaczniejszy sposób

Aromatyczny gulasz to sprawdzony sposób na to, by zadowolić gości. Robert Makłowicz ma swój niezawodny sposób, by odpowiednio zagęścić sos. Żadna mąka ani śmietana nie będą tutaj potrzebne.

Robert Makłowicz dba o to, by gulasz był gęstyRobert Makłowicz dba o to, by gulasz był gęsty
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Idealny gulasz to przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso i pyszny, gęsty sos. Czasem zdarza się jednak, że ten ostatni element nie zachwyca konsystencją. Najprościej byłoby go redukować przez długie gotowanie, ale czasem nie ma na to czasu lub po prostu pojawiają się obawy, że sosu zabraknie. W ruch idą wtedy zagęstniki z kuchennej szafki. Najczęściej jest to mąka wymieszana z odrobiną wody. Tworzy ona zawiesinę, która zagęszcza sos. Robert Makłowicz ma jednak o wiele lepszy sposób na to, by stworzyć gulasz idealny. Potrzeba do tego będzie jedynie cebula, która w trakcie gotowania naturalnie i zdrowo zagęści sos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Jak zagęścić sos?

Mąka jest prostym zamiennikiem, ale może zepsuć smak, a nieodpowiednio wymieszana zamieni się w niesmaczne grudki. Według znanego krytyka kulinarnego, używanie jej w gulaszu jest kulinarnym grzechem, ponieważ często zmienia naturalny smak potrawy. Śmietana z kolei złagodzi to, co najważniejsze w gulaszu — bardzo intensywny, mięsny aromat, co odbiera potrawie jej charakterystyczny, głęboki posmak. Robert Makłowicz poleca, by, zamiast dodawać te zagęstniki, sięgnąć po cebulę.

Długie gotowanie sprawia, że warzywo rozpada się, naturalnie zagęszczając potrawę i nadając jej głębię smaku. To prosta, a zarazem skuteczna metoda, dzięki której gulasz zyskuje aksamitną teksturę bez konieczności dodawania jakichkolwiek innych zagęszczaczy.

Cebula do gulaszu

Aby cebula mogła spełnić swoją rolę, należy ją odpowiednio przygotować. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie sporej ilości cebuli, posiekanej na drobne kawałki. Należy ją dusić razem z mięsem od samego początku gotowania, co pozwoli na stopniowe uwalnianie jej naturalnych właściwości zagęszczających.

W miarę jak potrawa będzie się gotować, cebula będzie powoli uwalniać cukry i pektyny, a w końcu się rozpadnie. To właśnie ten proces sprawia, że sos staje się gęsty, gładki i ma lekko słodkawy, ale głęboki smak. Najczęściej polecaną proporcją jest dodanie co najmniej połowy kilograma cebuli na 1 kilogram mięsa.

Taki gulasz rozpływa się w ustach
Taki gulasz rozpływa się w ustach © Adobe Stock

Można też po ugotowaniu gulaszu zmiksować część sosu z cebulą, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję, jednak długie duszenie zazwyczaj wystarcza. Jeśli w sosie cebuli nie było, można podsmażyć ją osobno, a następnie zblendować na gładki mus i dodać do sosu na samym końcu gotowania, a następnie całość jeszcze chwilę podgrzać, aby smaki się połączyły.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba