Biorę ogórki i butelkę keczupu. Mercedes wśród zimowych przetworów
Od słodko-pikantnych ogórków w zalewie z keczupu nie można się oderwać. Świetnie smakują same na przekąskę, a także z pasztetem, domową pieczenią i jako dodatek do tostów z hummusem. Mogą być ciekawym składnikiem bowli z pieczonym lub smażonym kurczakiem.
Marynata do klasycznych korniszonów to właściwie tylko woda wymieszana z octem i przyprawami. W tym przypadku zalewa jest o wiele bardziej esencjonalna, a dzięki niej ogórki zyskują unikatowy, słodko-pikantny smak. Ja uwielbiam przygotowywać z nimi kanapki – pikle nakładam na wędlinę lub ser razem z sosikiem, więc nie ma mowy o suchej bułce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Pomysł na bowle z kurczakiem i piklowanymi ogórkami
Jeśli marzysz o kolorowym bowlu na obiad lub kolację, który wygląda jak z restauracji, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać, z pomocą przychodzą domowe pikle. Najlepiej gdy masz słoiki z warzywami w różnych kolorach – wtedy miska wygląda naprawdę spektakularnie.
Dno wyłóż dwiema łyżkami hummusu, na nim połóż garść szpinaku, roszponki lub rukoli. Dodaj pomidory pokrojone w cząstki i oliwki. Sałatkę polej lekkim sosem winegret. Obok połóż kurczaka podsmażonego na patelni – wcześniej możesz go zamarynować z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Do miski dodaj garść pokruszonego sera feta, ogórki marynowane w keczupie i kiszone rzodkiewki.
Oczywiście to tylko jeden z wielu pomysłów na pożywne i kolorowe bowle. Eksperymentuj z dodatkami i twórz zaskakujące kompozycje dla swoich bliskich.
Przepis na ogórki marynowane w keczupie
Opcjonalnie możesz dodać cebulę. Pokrój ją w pióra i wymieszaj razem z plasterkami ogórków w misce. W ten sposób od razu przygotujesz w słoiku prostą sałatkę, którą możesz nie tylko wykorzystać do kanapek, ale także podać do obiadu.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 2 łyżki soli,
- 480 g keczupu,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- przyprawy: 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki, odkrój z nich końcówki, a następnie pokrój w plasterki. Przełóż do dużej miski, zasyp solą, przykryj pokrywką i odstaw na 2 godziny. Następnie odlej z nich wodę i poukładaj je w słoikach.
- W garnku przygotuj zalewę: wlej keczup, przecier pomidorowy, olej i ocet. Dodaj cukier i przyprawy. Wstaw do zagotowania i dokładnie wymieszaj.
- Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach. Mocno zakręć.
- Pasteryzuj w gotującą się wodą przez 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki, owiń ciepłym ręcznikiem i pozostaw na kuchennym blacie do ostygnięcia.
- Przed przełożeniem do spiżarni sprawdź, czy pokrywki są wklęśnięte. Jeśli nie, jeszcze raz dokręć nakrętki i powtórz proces pasteryzacji.