Biorę ogórki i butelkę keczupu. Mercedes wśród zimowych przetworów

Od słodko-pikantnych ogórków w zalewie z keczupu nie można się oderwać. Świetnie smakują same na przekąskę, a także z pasztetem, domową pieczenią i jako dodatek do tostów z hummusem. Mogą być ciekawym składnikiem bowli z pieczonym lub smażonym kurczakiem.

Ogórki marynowane w keczupie zostawiam do kanapek na zimięOgórki marynowane w keczupie zostawiam do kanapek na zimię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Marynata do klasycznych korniszonów to właściwie tylko woda wymieszana z octem i przyprawami. W tym przypadku zalewa jest o wiele bardziej esencjonalna, a dzięki niej ogórki zyskują unikatowy, słodko-pikantny smak. Ja uwielbiam przygotowywać z nimi kanapki – pikle nakładam na wędlinę lub ser razem z sosikiem, więc nie ma mowy o suchej bułce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Pomysł na bowle z kurczakiem i piklowanymi ogórkami

Jeśli marzysz o kolorowym bowlu na obiad lub kolację, który wygląda jak z restauracji, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać, z pomocą przychodzą domowe pikle. Najlepiej gdy masz słoiki z warzywami w różnych kolorach – wtedy miska wygląda naprawdę spektakularnie.

Dno wyłóż dwiema łyżkami hummusu, na nim połóż garść szpinaku, roszponki lub rukoli. Dodaj pomidory pokrojone w cząstki i oliwki. Sałatkę polej lekkim sosem winegret. Obok połóż kurczaka podsmażonego na patelni – wcześniej możesz go zamarynować z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Do miski dodaj garść pokruszonego sera feta, ogórki marynowane w keczupie i kiszone rzodkiewki.

Oczywiście to tylko jeden z wielu pomysłów na pożywne i kolorowe bowle. Eksperymentuj z dodatkami i twórz zaskakujące kompozycje dla swoich bliskich.

Przepis na ogórki marynowane w keczupie

Opcjonalnie możesz dodać cebulę. Pokrój ją w pióra i wymieszaj razem z plasterkami ogórków w misce. W ten sposób od razu przygotujesz w słoiku prostą sałatkę, którą możesz nie tylko wykorzystać do kanapek, ale także podać do obiadu.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 480 g keczupu,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • przyprawy: 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki, odkrój z nich końcówki, a następnie pokrój w plasterki. Przełóż do dużej miski, zasyp solą, przykryj pokrywką i odstaw na 2 godziny. Następnie odlej z nich wodę i poukładaj je w słoikach.
  2. W garnku przygotuj zalewę: wlej keczup, przecier pomidorowy, olej i ocet. Dodaj cukier i przyprawy. Wstaw do zagotowania i dokładnie wymieszaj.
  3. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach. Mocno zakręć.
  4. Pasteryzuj w gotującą się wodą przez 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki, owiń ciepłym ręcznikiem i pozostaw na kuchennym blacie do ostygnięcia.
  5. Przed przełożeniem do spiżarni sprawdź, czy pokrywki są wklęśnięte. Jeśli nie, jeszcze raz dokręć nakrętki i powtórz proces pasteryzacji.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty