Mało kto je docenia. Wolimy kiszone, ale rezygnując z nich całkowicie, robimy duży błąd

Ogórki zimą? Pierwsza myśl to kiszone. Na fali popularności kiszonek, te przetwory zupełnie przyćmiły ogórki konserwowe. A naprawdę warto o nich pamiętać. A już zwłaszcza o tej porze roku, kiedy świeżych warzyw jest mniej.

Czy warto jeść ogórki konserwowe?Czy warto jeść ogórki konserwowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ogórki konserwowe są wszechstronne, może tylko nie nadają się na zupę przeciwieństwie do kiszonych. Za to świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, koreczków, a także jako samodzielna przekąska. Warto mieć ich słoik pod ręką, bo do karnawałowych przekąsek będą ja znalazł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Czym różnią się ogórki konserwowe od kiszonych?

Ogórki konserwowe naturalnie porównujemy do kiszonych. Jednak te przetwory sporo różni, przygotowuje się je zupełnie inaczej. Ogórki kiszone są poddawane naturalnemu procesowi fermentacji, dzięki któremu cukry proste mogą przekształcić się w kwas mlekowy. Dzięki temu mają właściwości probiotyczne, których konserwowe są pozbawione. Ogórki konserwowe nabierają smaku w zalewie zalewie octowo-cukrowej. Dodaje się do nich jednak podobne przyprawy, takie jak koper, gorczycę czy liście laurowe.

Ogórki konserwowe też są zdrowe

O tym, jak zdrowe są ogórki kiszone piszemy bardzo często. Jednak jak na ich tle wypadają te konserwowe? Warzywa w zalewie octowej nie tracą wszystkich swoich składników odżywczych. Dlatego ogórki konserwowe zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, miedź, cynk, wapń czy żelazo. Mają też sporo błonnika pokarmowego. Warto więc od czasu do czasu sięgać po ten dodatek. Najlepsze są oczywiście ogórki z własnych zapasów.

Słodsze, ale...

Ogórki konserwowe nie mają właściwości probiotycznych i przez dużą ilość cukru są bardziej kaloryczne. Mają też wysoki indeks glikemiczny, dlatego po ich zjedzeniu szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, co nie jest dobrą wiadomością dla osób, które cierpią na cukrzycę. Ponadto takie ogórki nie są tak lekkostrawne, jak kiszonki. Są zaś na pewno słodsze i łagodniejsze w smaku niż kiszone.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą