Mało kto je docenia. Wolimy kiszone, ale rezygnując z nich całkowicie, robimy duży błąd

Ogórki zimą? Pierwsza myśl to kiszone. Na fali popularności kiszonek, te przetwory zupełnie przyćmiły ogórki konserwowe. A naprawdę warto o nich pamiętać. A już zwłaszcza o tej porze roku, kiedy świeżych warzyw jest mniej.

Czy warto jeść ogórki konserwowe?Czy warto jeść ogórki konserwowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ogórki konserwowe są wszechstronne, może tylko nie nadają się na zupę przeciwieństwie do kiszonych. Za to świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, koreczków, a także jako samodzielna przekąska. Warto mieć ich słoik pod ręką, bo do karnawałowych przekąsek będą ja znalazł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Czym różnią się ogórki konserwowe od kiszonych?

Ogórki konserwowe naturalnie porównujemy do kiszonych. Jednak te przetwory sporo różni, przygotowuje się je zupełnie inaczej. Ogórki kiszone są poddawane naturalnemu procesowi fermentacji, dzięki któremu cukry proste mogą przekształcić się w kwas mlekowy. Dzięki temu mają właściwości probiotyczne, których konserwowe są pozbawione. Ogórki konserwowe nabierają smaku w zalewie zalewie octowo-cukrowej. Dodaje się do nich jednak podobne przyprawy, takie jak koper, gorczycę czy liście laurowe.

Ogórki konserwowe też są zdrowe

O tym, jak zdrowe są ogórki kiszone piszemy bardzo często. Jednak jak na ich tle wypadają te konserwowe? Warzywa w zalewie octowej nie tracą wszystkich swoich składników odżywczych. Dlatego ogórki konserwowe zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, miedź, cynk, wapń czy żelazo. Mają też sporo błonnika pokarmowego. Warto więc od czasu do czasu sięgać po ten dodatek. Najlepsze są oczywiście ogórki z własnych zapasów.

Słodsze, ale...

Ogórki konserwowe nie mają właściwości probiotycznych i przez dużą ilość cukru są bardziej kaloryczne. Mają też wysoki indeks glikemiczny, dlatego po ich zjedzeniu szybko podnosi się poziom glukozy we krwi, co nie jest dobrą wiadomością dla osób, które cierpią na cukrzycę. Ponadto takie ogórki nie są tak lekkostrawne, jak kiszonki. Są zaś na pewno słodsze i łagodniejsze w smaku niż kiszone.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟