Tyle dokładnie powinno się gotować kiszoną kapustę. Będzie delikatna i miękka

Kapusta kiszona jest jednym z najważniejszych składników świątecznych potraw. Przygotowujemy ją z grzybami, wykorzystujemy jako farsz do pierogów i krokietów. Jednak zawsze pierwszy krok to jej ugotowanie. Jak to zrobić, by była miękka, aromatyczna i zachwycała smakiem?

Ile gotować kiszoną kapustę?Ile gotować kiszoną kapustę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kapusta to jedna z naszych ulubionych kiszonek. Często przygotowujemy z niej surówki, ale przed świętami jej ranga wzrasta. Wymieniamy się informacjami, gdzie kupić najlepszą kiszoną kapustę. Od niej przecież zależy smak wielu świątecznych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Nie popsuj smaku kiszonej kapusty

Nawet kiedy kupisz najlepszą kapustę kiszoną, możesz popsuć jej smak. Wszystko przez nieumiejętne gotowanie. Trzeba to zrobić tak, by kapusta była miękka, ale nie rozgotowana, a przede wszystkim zachowała swój intensywny aromat. Gotowanie tej kiszonki wymaga zaledwie 20 minut, a dłuższe gotowanie pozbawi ją charakteru i smaku. Warto o tym pamiętać, bo często przytrzymujemy ją we wrzątku zbyt długo.

Dodaj kilka przypraw

Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia i po prostu nie wymaga długiego gotowania. Dla złagodzenia kwaśnego smaku można ją przepłukać pod bieżącą wodą. Jeśli masz wyjątkowo kwaśną kapustę i uważasz, że jej smak jest zbyt intensywny, możesz też dołożyć do niej poszatkowanej świeżej kapusty. Wtedy jej smak się zrównoważy. Idealne przyprawy do kapusty to liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca i czarny pieprz, bo dodają głębi smaku i poprawiają aromat. Tak ugotowana kapusta jest doskonała bazą dla wielu wigilijnych potraw.

Jednym z najprostszych dań na wigilijnym stole jest kapusta z grzybami. Świetnie komponuje się z resztą świątecznych potraw, ale również ma sporo zalet dla zdrowia. Kapusta dostarcza witamin i minerałów, które wspierają dobre funkcjonowanie. Zawiera też błonnik wspomagający trawienie.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji