W PRL-u hit obiadowy. To tanie, szybkie i pyszne danie

Zachwycamy się włoską carbonarą, a zapominamy o naszym polskim przepisie na makaron z mięsnymi kąskami. W PRL-u często gościł na stołach w różnych wersjach, ale kiedy nie trzeba było pościć, podawano z dwoma konkretnymi składnikami.

Sycący makaron w polskim styluSycący makaron w polskim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dzisiaj wiele osób kojarzy łazanki tylko z potrawy wigilijnej, ale w PRL-u taki domowy makaron w formie cieniutkich płatków gotowano co chwilę. Oczywiście przygotowanie obiadu zajmowało nieco więcej czasu, ale nasze babcie miały w tym wprawę. A jak trafiło się mięso, to nie szczędzono również tego dodatku. Oczywiście obowiązkowym składnikiem na talerzu pozostawała kapusta kiszona, dzięki której potrawa nabierała polskiego charakteru.

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Domowy makaron na łazanki

Mało kto dzisiaj decyduje się na samodzielne zagniatanie ciasta na makaron, ale trzeba przyznać, że takie domowe łazanki miały o wiele więcej smaku. Ciasto powstawało z kilku podstawowych składników – mąki, jajka, soli i wody. Nasze babcie nie patrzyły na żadne proporcje w przepisie, ponieważ dokładnie wiedziały, jak powinno wyglądać idealne ciasto – w podobny sposób Magda Gessler robi ciasto na pierogi. Należało je potem rozwałkować na bardzo cienkie płaty i pokroić na małe kwadraciki. Wystarczyło tylko wrzucić na osolony wrzątek, a po krótkiej chwili wyłowić gotowe łazanki.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Kapustę możesz od razu wrzucić na patelnię z podsmażonymi składnikami, ale jeśli przez chwilę podgotujesz ją w osobnym garnku, wyjdzie o wiele bardziej miękka i delikatna.

Składniki:

  • 2 kiełbasy zwyczajne,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 250 g makaronu łazanki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w półplasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Po chwili dodaj także cebulę pokrojoną w pióra.
  2. Kiszoną kapustę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku, dodaj szklankę wody i gotuj do miękkości.
  3. Makaron na łazanki ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Kapustę odcedź i wymieszaj z podsmażoną kiełbasą. Dodaj również ugotowany makaron. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇