W PRL-u hit obiadowy. To tanie, szybkie i pyszne danie
Zachwycamy się włoską carbonarą, a zapominamy o naszym polskim przepisie na makaron z mięsnymi kąskami. W PRL-u często gościł na stołach w różnych wersjach, ale kiedy nie trzeba było pościć, podawano z dwoma konkretnymi składnikami.
Dzisiaj wiele osób kojarzy łazanki tylko z potrawy wigilijnej, ale w PRL-u taki domowy makaron w formie cieniutkich płatków gotowano co chwilę. Oczywiście przygotowanie obiadu zajmowało nieco więcej czasu, ale nasze babcie miały w tym wprawę. A jak trafiło się mięso, to nie szczędzono również tego dodatku. Oczywiście obowiązkowym składnikiem na talerzu pozostawała kapusta kiszona, dzięki której potrawa nabierała polskiego charakteru.
Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie
Domowy makaron na łazanki
Mało kto dzisiaj decyduje się na samodzielne zagniatanie ciasta na makaron, ale trzeba przyznać, że takie domowe łazanki miały o wiele więcej smaku. Ciasto powstawało z kilku podstawowych składników – mąki, jajka, soli i wody. Nasze babcie nie patrzyły na żadne proporcje w przepisie, ponieważ dokładnie wiedziały, jak powinno wyglądać idealne ciasto – w podobny sposób Magda Gessler robi ciasto na pierogi. Należało je potem rozwałkować na bardzo cienkie płaty i pokroić na małe kwadraciki. Wystarczyło tylko wrzucić na osolony wrzątek, a po krótkiej chwili wyłowić gotowe łazanki.
Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą
Kapustę możesz od razu wrzucić na patelnię z podsmażonymi składnikami, ale jeśli przez chwilę podgotujesz ją w osobnym garnku, wyjdzie o wiele bardziej miękka i delikatna.
Składniki:
- 2 kiełbasy zwyczajne,
- 1 cebula,
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 250 g makaronu łazanki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokrój w półplasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Po chwili dodaj także cebulę pokrojoną w pióra.
- Kiszoną kapustę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku, dodaj szklankę wody i gotuj do miękkości.
- Makaron na łazanki ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kapustę odcedź i wymieszaj z podsmażoną kiełbasą. Dodaj również ugotowany makaron. Dopraw solą i pieprzem do smaku.