W PRL-u hit obiadowy. To tanie, szybkie i pyszne danie

Zachwycamy się włoską carbonarą, a zapominamy o naszym polskim przepisie na makaron z mięsnymi kąskami. W PRL-u często gościł na stołach w różnych wersjach, ale kiedy nie trzeba było pościć, podawano z dwoma konkretnymi składnikami.

Sycący makaron w polskim styluSycący makaron w polskim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dzisiaj wiele osób kojarzy łazanki tylko z potrawy wigilijnej, ale w PRL-u taki domowy makaron w formie cieniutkich płatków gotowano co chwilę. Oczywiście przygotowanie obiadu zajmowało nieco więcej czasu, ale nasze babcie miały w tym wprawę. A jak trafiło się mięso, to nie szczędzono również tego dodatku. Oczywiście obowiązkowym składnikiem na talerzu pozostawała kapusta kiszona, dzięki której potrawa nabierała polskiego charakteru.

Sałatka makaronowa z kiełbaskami. Obok takiej kombinacji smaków nie sposób przejść obojętnie

Domowy makaron na łazanki

Mało kto dzisiaj decyduje się na samodzielne zagniatanie ciasta na makaron, ale trzeba przyznać, że takie domowe łazanki miały o wiele więcej smaku. Ciasto powstawało z kilku podstawowych składników – mąki, jajka, soli i wody. Nasze babcie nie patrzyły na żadne proporcje w przepisie, ponieważ dokładnie wiedziały, jak powinno wyglądać idealne ciasto – w podobny sposób Magda Gessler robi ciasto na pierogi. Należało je potem rozwałkować na bardzo cienkie płaty i pokroić na małe kwadraciki. Wystarczyło tylko wrzucić na osolony wrzątek, a po krótkiej chwili wyłowić gotowe łazanki.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Kapustę możesz od razu wrzucić na patelnię z podsmażonymi składnikami, ale jeśli przez chwilę podgotujesz ją w osobnym garnku, wyjdzie o wiele bardziej miękka i delikatna.

Składniki:

  • 2 kiełbasy zwyczajne,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 250 g makaronu łazanki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w półplasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Po chwili dodaj także cebulę pokrojoną w pióra.
  2. Kiszoną kapustę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku, dodaj szklankę wody i gotuj do miękkości.
  3. Makaron na łazanki ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Kapustę odcedź i wymieszaj z podsmażoną kiełbasą. Dodaj również ugotowany makaron. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci