Sama robię makaron do rosołu. Smakuje lepiej niż sklepowe gotowce

Gotowe makarony nie przypadają mi do gustu. Dlatego też od dawna sama robię domowy makaron do rosołu. To całkowicie odmieniło smak zupy i sprawiło, że rosół przypomina ten, który jadłam u prababci.

Często robię makaron do rosołu samaCzęsto robię makaron do rosołu sama
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Rosół bez domowego makaronu traci wiele ze swojego uroku. Choć półki sklepowe uginają się od gotowych nitek i wstążek, to właśnie domowy makaron do rosołu od lat pozostaje niekwestionowanym królem niedzielnych obiadów. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani specjalistycznego sprzętu, po prostu wystarczy stolnica, wałek i trochę cierpliwości. Taki makaron nie tylko smakuje lepiej, ale też daje satysfakcję, bo od początku do końca tworzymy go sami. To także okazja do pielęgnowania tradycji przekazywanej w wielu domach z pokolenia na pokolenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki

Jak zrobić domowy makaron do rosołu?

Przepis wcale nie jest trudny. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, które znajdziesz w każdym sklepie i poświęcić trochę czasu na przygotowanie. Domowy makaron do rosołu nie wymaga zbyt wielkich umiejętności kulinarnych, po prostu musisz ugniatać ciasto, rozwałkować je, a potem pokroić na mniejsze kawałki.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typu 450,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • odrobina wody (tylko jeśli ciasto będzie zbyt twarde).

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i zrób wgłębienie na środku. Wbij jajka, dodaj sól, olej i stopniowo dolewaj wodę.
  2. Wyrób ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i przestanie lepić się do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj je na cienkie placki o grubości około 1–2 mm, podsypując mąką.
  4. Każdy placek pokrój w szerokie pasy, złóż je jeden na drugi i potnij ostrym nożem w cienkie paseczki.
  5. Rozłóż makaron na stolnicy i pozostaw na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia.
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze 2–3 minuty.
  7. Odcedź makaron i przelej zimną wodą, aby się nie sklejał.

Kilka porad, które mogą ci się przydać:

  • Zamiast czterech całych jaj możesz dodać dwa całe jajka i dwa żółtka, ciasto będzie bardziej elastyczne.
  • Domowy makaron można suszyć i przechowywać w papierowych torebkach nawet kilka tygodni.
  • Warto zrobić od razu większą porcję, bo nadmiar możesz zamrozić i używać w dowolnym momencie.
  • Ciekawą opcją jest dodanie do ciasta odrobiny kurkumy, makaron wtedy będzie miał piękny, żółty kolor i dodatkowe właściwości prozdrowotne.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża