Sama robię makaron do rosołu. Smakuje lepiej niż sklepowe gotowce
Gotowe makarony nie przypadają mi do gustu. Dlatego też od dawna sama robię domowy makaron do rosołu. To całkowicie odmieniło smak zupy i sprawiło, że rosół przypomina ten, który jadłam u prababci.
Rosół bez domowego makaronu traci wiele ze swojego uroku. Choć półki sklepowe uginają się od gotowych nitek i wstążek, to właśnie domowy makaron do rosołu od lat pozostaje niekwestionowanym królem niedzielnych obiadów. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani specjalistycznego sprzętu, po prostu wystarczy stolnica, wałek i trochę cierpliwości. Taki makaron nie tylko smakuje lepiej, ale też daje satysfakcję, bo od początku do końca tworzymy go sami. To także okazja do pielęgnowania tradycji przekazywanej w wielu domach z pokolenia na pokolenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki
Jak zrobić domowy makaron do rosołu?
Przepis wcale nie jest trudny. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, które znajdziesz w każdym sklepie i poświęcić trochę czasu na przygotowanie. Domowy makaron do rosołu nie wymaga zbyt wielkich umiejętności kulinarnych, po prostu musisz ugniatać ciasto, rozwałkować je, a potem pokroić na mniejsze kawałki.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- 4 jajka,
- łyżeczka soli,
- odrobina wody (tylko jeśli ciasto będzie zbyt twarde).
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesiej mąkę i zrób wgłębienie na środku. Wbij jajka, dodaj sól, olej i stopniowo dolewaj wodę.
- Wyrób ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i przestanie lepić się do rąk. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj je na cienkie placki o grubości około 1–2 mm, podsypując mąką.
- Każdy placek pokrój w szerokie pasy, złóż je jeden na drugi i potnij ostrym nożem w cienkie paseczki.
- Rozłóż makaron na stolnicy i pozostaw na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze 2–3 minuty.
- Odcedź makaron i przelej zimną wodą, aby się nie sklejał.
Kilka porad, które mogą ci się przydać:
- Zamiast czterech całych jaj możesz dodać dwa całe jajka i dwa żółtka, ciasto będzie bardziej elastyczne.
- Domowy makaron można suszyć i przechowywać w papierowych torebkach nawet kilka tygodni.
- Warto zrobić od razu większą porcję, bo nadmiar możesz zamrozić i używać w dowolnym momencie.
- Ciekawą opcją jest dodanie do ciasta odrobiny kurkumy, makaron wtedy będzie miał piękny, żółty kolor i dodatkowe właściwości prozdrowotne.