Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w wielu polskich domach rosół nie zawsze powstawał z kury. Prababcie często sięgały po mięso, które dziś budzi mieszane uczucia – gołębia. Ptaki hodowano nie tylko z myślą o listach czy konkursach, ale też jako cenne źródło pożywienia. Rosół z gołębia uchodził za wyjątkowo esencjonalny, sycący i… odżywczy.

top view claypot rice with marinated squab at vertical compositionHongZhi Luosquab, pigeon, marinated, food, clay, pot, Chinese, preserved meats, vegetable, traditional, meal, rice, asian, cuisine, sauce, earthen, warm, bowl, hot, asia, eastern, lunch, assorted, cook, culinary, delicious, east, healthy, mixtures, taste, tasty, tradition, china, orient, oriental, popular, meat, prepared, vertical, no people, squab, pigeon, marinated, food, clay, pot, chinese, preserved meats, vegetable, traditional, meal, rice, asian, cuisine, sauce, earthen, warm, bowl, hot, asia, eastern, lunch, assorted, cook, culinary, delicious, east, healthy, mixtures, taste, tasty, tradition, china, orient, oriental, popular, meat, prepared, vertical, no peopleMięso gołębia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HongZhi Luo
Katarzyna Gileta

Gołębie były w polskiej kuchni obecne od dawna. Trzymano je na wsiach, w przydomowych gołębnikach, a ich mięso trafiało na stół równie często jak kury czy kaczki. Zupa na gołębim mięsie uchodziła za lekarstwo – podawano ją osobom osłabionym, rekonwalescentom, kobietom w połogu.

Dziś jednak sam pomysł jedzenia gołębia wywołuje u wielu osób grymas. Zmieniły się czasy, a wraz z nimi zwyczaje. Kurczak stał się tanim i powszechnym mięsem, a gołąb – ptakiem kojarzonym raczej z miejskimi rynkami i parapetami niż z kuchnią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Jak smakuje mięso gołębia?

We Włoszech czy Francji mięso młodych gołębi – znane jako "squab" – wciąż ma status delikatesu. Smak porównuje się do ciemnego mięsa kurczaka, ale z nutą dziczyzny i bogatszym aromatem. Jest soczyste, delikatne, a cienka warstwa tłuszczu pod skórką sprawia, że pieczone piersi są wyjątkowo miękkie.

Starsze ptaki bywają twardsze i bardziej intensywne w smaku, dlatego zwykle wykorzystuje się je do duszenia – w sosach winnych, gulaszach czy potrawkach.

Gdzie go kupić i ile kosztuje?

W Polsce mięso gołębia to dziś rzadkość. Trafia głównie do specjalistycznych sklepów z dziczyzną lub bezpośrednio od hodowców. To produkt niszowy i drogi – znacznie droższy niż drób, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. W krajach takich jak USA czy Francja cena jednej tuszki squaba potrafi sięgać kilkudziesięciu złotych.

Właściwości odżywcze

Mięso gołębia ma sporo białka, jest dobrym źródłem żelaza, fosforu i witamin z grupy B. Nic dziwnego, że dawniej uchodziło za "pokarm wzmacniający". W literaturze kulinarnej można znaleźć wzmianki, że rosół z gołębia polecano osobom chorym czy przemęczonym – miał dodawać sił szybciej niż zwykły drób.

Choć dziś samo wspomnienie o jedzeniu gołębi wielu osobom wydaje się nie do przełknięcia, warto pamiętać, że kiedyś był to ważny element codziennej kuchni. Dla naszych prababć to, co dziś uważamy za kontrowersję, było po prostu praktyką – korzystano z tego, co hodowano pod dachem.

W krajach śródziemnomorskich squab wciąż gości na stołach – pieczony z warzywami, podawany z winem albo duszony w sosach. A u nas pozostaje raczej kulinarną ciekawostką i wspomnieniem dawnych tradycji.

Dla jednych mięso gołębia to tabu, dla innych – zapomniany przysmak wart odkrycia na nowo. Jedno jest pewne: rosół z gołębia już na zawsze zostanie symbolem minionych czasów i kuchni naszych babć.

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀