Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w wielu polskich domach rosół nie zawsze powstawał z kury. Prababcie często sięgały po mięso, które dziś budzi mieszane uczucia – gołębia. Ptaki hodowano nie tylko z myślą o listach czy konkursach, ale też jako cenne źródło pożywienia. Rosół z gołębia uchodził za wyjątkowo esencjonalny, sycący i… odżywczy.

top view claypot rice with marinated squab at vertical compositionHongZhi Luosquab, pigeon, marinated, food, clay, pot, Chinese, preserved meats, vegetable, traditional, meal, rice, asian, cuisine, sauce, earthen, warm, bowl, hot, asia, eastern, lunch, assorted, cook, culinary, delicious, east, healthy, mixtures, taste, tasty, tradition, china, orient, oriental, popular, meat, prepared, vertical, no people, squab, pigeon, marinated, food, clay, pot, chinese, preserved meats, vegetable, traditional, meal, rice, asian, cuisine, sauce, earthen, warm, bowl, hot, asia, eastern, lunch, assorted, cook, culinary, delicious, east, healthy, mixtures, taste, tasty, tradition, china, orient, oriental, popular, meat, prepared, vertical, no peopleMięso gołębia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HongZhi Luo
Katarzyna Gileta

Gołębie były w polskiej kuchni obecne od dawna. Trzymano je na wsiach, w przydomowych gołębnikach, a ich mięso trafiało na stół równie często jak kury czy kaczki. Zupa na gołębim mięsie uchodziła za lekarstwo – podawano ją osobom osłabionym, rekonwalescentom, kobietom w połogu.

Dziś jednak sam pomysł jedzenia gołębia wywołuje u wielu osób grymas. Zmieniły się czasy, a wraz z nimi zwyczaje. Kurczak stał się tanim i powszechnym mięsem, a gołąb – ptakiem kojarzonym raczej z miejskimi rynkami i parapetami niż z kuchnią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Jak smakuje mięso gołębia?

We Włoszech czy Francji mięso młodych gołębi – znane jako "squab" – wciąż ma status delikatesu. Smak porównuje się do ciemnego mięsa kurczaka, ale z nutą dziczyzny i bogatszym aromatem. Jest soczyste, delikatne, a cienka warstwa tłuszczu pod skórką sprawia, że pieczone piersi są wyjątkowo miękkie.

Starsze ptaki bywają twardsze i bardziej intensywne w smaku, dlatego zwykle wykorzystuje się je do duszenia – w sosach winnych, gulaszach czy potrawkach.

Gdzie go kupić i ile kosztuje?

W Polsce mięso gołębia to dziś rzadkość. Trafia głównie do specjalistycznych sklepów z dziczyzną lub bezpośrednio od hodowców. To produkt niszowy i drogi – znacznie droższy niż drób, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. W krajach takich jak USA czy Francja cena jednej tuszki squaba potrafi sięgać kilkudziesięciu złotych.

Właściwości odżywcze

Mięso gołębia ma sporo białka, jest dobrym źródłem żelaza, fosforu i witamin z grupy B. Nic dziwnego, że dawniej uchodziło za "pokarm wzmacniający". W literaturze kulinarnej można znaleźć wzmianki, że rosół z gołębia polecano osobom chorym czy przemęczonym – miał dodawać sił szybciej niż zwykły drób.

Choć dziś samo wspomnienie o jedzeniu gołębi wielu osobom wydaje się nie do przełknięcia, warto pamiętać, że kiedyś był to ważny element codziennej kuchni. Dla naszych prababć to, co dziś uważamy za kontrowersję, było po prostu praktyką – korzystano z tego, co hodowano pod dachem.

W krajach śródziemnomorskich squab wciąż gości na stołach – pieczony z warzywami, podawany z winem albo duszony w sosach. A u nas pozostaje raczej kulinarną ciekawostką i wspomnieniem dawnych tradycji.

Dla jednych mięso gołębia to tabu, dla innych – zapomniany przysmak wart odkrycia na nowo. Jedno jest pewne: rosół z gołębia już na zawsze zostanie symbolem minionych czasów i kuchni naszych babć.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce