Prababcia gotowała taki rosół co niedzielę. Dziś nikt nie sięga po to mięso, bo się brzydzi
Choć gołąb dziś może wydawać się wręcz niezwykłym przysmakiem, w kuchni polskiej ma mocną pozycję. Zajadano się tymi ptakami od wieków. Dziś nie jest to popularne, ani wcale takie łatwe. Jednak gdy tylko będzie okazja, warto spróbować rosołu z gołębia. Jest niezwykle delikatny.
12.05.2024 17:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rosół z gołębia był szczególnie ceniony na Śląsku. W XIX wieku podawano go nawet kobietom po porodzie, bo wierzono, że pomaga odzyskać siły. Rzeczywiście, jak każdy rosół, wzmacnia i dodaje energii.
Najmniej znany
Rosół można przygotować z wielu gatunków mięsa. Najbardziej znany jest drobiowy, a najmniej... właśnie ten z gołębia. Ten drugi jest bardzo delikatny, a oczka tłuszczu są tu znacznie mniejsze niż na innych rosołach. Jest niezwykle aromatyczny i ma charakterystyczny smak, dlatego nie poleca się dokładać do gołębia innych rodzajów mięsa.
Nawet dla dzieci
Rosół z gołębia uważany jest za zdrowy, bo zawiera dużo składników odżywczych. Gołębie są źródłem chudego białka, które jest ważne dla budowy i regeneracji mięśni. W jego składzie jest też pochodzący z kości kolagen. Ma on dobry wpływ na kondycję stawów i skóry. Jest bogaty również aminokwasy, które mogą wspierać układ odpornościowy. Rosół z gołębia jest lekkostrawny i może być pomocny w łagodzeniu problemów trawiennych. Jest więc dobrym wyborem dla osób z wrażliwym żołądkiem. Poleca się go także dla dzieci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wpisany na listę
Rosół z gołębia podaje się tradycyjnie z drobnymi kluskami, kluskami lanymi lub kaszą manną. Przepisy na tę zupę ze Śląska zawierają jeszcze jeden składnik - lubczyk, który dodaje się pod koniec gotowania. Warto wiedzieć, że rosół z gołębia został wpisany w 2009 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim".
Przepis na rosół z gołębia
Składniki:
- 1 cały gołąb,
- 2 litry wody,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kilka ziaren pieprzu,
- liść laurowy,
- świeży lubczyk i natka pietruszki opcjonalnie,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Gołębia oczyść, umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i zagotuj. Obierz warzywa.
- Zmniejsz ogień i dodaj warzywa, pieprz, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ognieniu aż warzywa i mięso będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dołóż gałązki lubczyku i natki.
- Po ugotowaniu możesz przecedzić rosół, oddzielając mięso i warzywa. Rosół podawaj gorący z drobnymi kluskami oraz posypany drobno posiekaną natką pietruszki.