Prababcia gotowała taki rosół co niedzielę. Dziś nikt nie sięga po to mięso, bo się brzydzi

Choć gołąb dziś może wydawać się wręcz niezwykłym przysmakiem, w kuchni polskiej ma mocną pozycję. Zajadano się tymi ptakami od wieków. Dziś nie jest to popularne, ani wcale takie łatwe. Jednak gdy tylko będzie okazja, warto spróbować rosołu z gołębia. Jest niezwykle delikatny.

Taki rosół jest niezwykle delikatny.Taki rosół jest niezwykle delikatny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Dorota Gepert

Rosół z gołębia był szczególnie ceniony na Śląsku. W XIX wieku podawano go nawet kobietom po porodzie, bo wierzono, że pomaga odzyskać siły. Rzeczywiście, jak każdy rosół, wzmacnia i dodaje energii.

Najmniej znany

Rosół można przygotować z wielu gatunków mięsa. Najbardziej znany jest drobiowy, a najmniej... właśnie ten z gołębia. Ten drugi jest bardzo delikatny, a oczka tłuszczu są tu znacznie mniejsze niż na innych rosołach. Jest niezwykle aromatyczny i ma charakterystyczny smak, dlatego nie poleca się dokładać do gołębia innych rodzajów mięsa.

Nawet dla dzieci

Rosół z gołębia uważany jest za zdrowy, bo zawiera dużo składników odżywczych. Gołębie są źródłem chudego białka, które jest ważne dla budowy i regeneracji mięśni. W jego składzie jest też pochodzący z kości kolagen. Ma on dobry wpływ na kondycję stawów i skóry. Jest bogaty również aminokwasy, które mogą wspierać układ odpornościowy. Rosół z gołębia jest lekkostrawny i może być pomocny w łagodzeniu problemów trawiennych. Jest więc dobrym wyborem dla osób z wrażliwym żołądkiem. Poleca się go także dla dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Wpisany na listę

Rosół z gołębia podaje się tradycyjnie z drobnymi kluskami, kluskami lanymi lub kaszą manną. Przepisy na tę zupę ze Śląska zawierają jeszcze jeden składnik - lubczyk, który dodaje się pod koniec gotowania. Warto wiedzieć, że rosół z gołębia został wpisany w 2009 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim".

Przepis na rosół z gołębia

Składniki:

  • 1 cały gołąb,
  • 2 litry wody,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • liść laurowy,
  • świeży lubczyk i natka pietruszki opcjonalnie,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Gołębia oczyść, umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i zagotuj. Obierz warzywa.
  2. Zmniejsz ogień i dodaj warzywa, pieprz, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ognieniu aż warzywa i mięso będą miękkie.
  3. Pod koniec gotowania dołóż gałązki lubczyku i natki.
  4. Po ugotowaniu możesz przecedzić rosół, oddzielając mięso i warzywa. Rosół podawaj gorący z drobnymi kluskami oraz posypany drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione