Kosztuje mniej niż łosoś i dorsz, a rzadko ląduje w koszyku. Hit z dyskontu

Pstrąg tęczowy, znany również jako pstrąg łososiowy, to ryba godna uwagi nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale też wartości odżywcze. Jest to doskonała alternatywa dla mięsa i innych często droższych ryb. Pstrąg tęczowy dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a przy tym zadowoli podniebienie swoim wyjątkowym smakiem.

Pstrąg tęczowy to zdrowa i łatwo dostępna ryba Pstrąg tęczowy to zdrowa i łatwo dostępna ryba
Źródło zdjęć: © Pixabay

Pstrąg tęczowy znany jest od dawna, ale pod inną nazwą - troć wędrowna. W Polsce pstrąg łososiowy pojawił się w XIX wieku, a obecnie można go spotkać w niemal każdej polskiej rzece (choć w niewielkich ilościach) oraz w wielu stawach i jeziorach. Pstrąg tęczowy należy do rodziny łososiowatych i jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb hodowlanych na świecie. Pstrąg tęczowy jest dostępny w dyskontach, m.in. w Biedronce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób te mięsne szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy. Są takie dobre

Czym różni się pstrąg łososiowy od łososia?

Mięso pstrąga tęczowego ma różowy lub pomarańczowy odcień przypominający mięso łososia. Niemniej pstrąg tęczowy ma bardziej krępe ciało i nieco chudsze mięso w porównaniu do łososia. Istotną różnicą pomiędzy tymi dwoma gatunkami ryb jest także ich cena - za kilogram łososia trzeba zapłacić około 130 złotych, podczas gdy za tę samą ilość pstrąga tęczowego zapłacimy połowę mniej, czyli około 65-70 złotych.

Właściwości zdrowotne pstrąga łososiowego

Pstrąg tęczowy to ryba niskokaloryczna, ale jednocześnie bogata w pełnowartościowe białko. 100 g ryby dostarcza około 160 kcal i 24 g białka. Co więcej, pstrąg tęczowy jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, mózgu i wzroku. Kwasy omega-3 mają także właściwości przeciwzapalne, chronią przed chorobami serca i nowotworami.

Pstrąg łososiowy dostarcza także witamin i minerałów, takich jak: witamina A, D, E, potas, fosfor, selen, magnez, żelazo i wapń. Witamina A wpływa korzystnie na stan skóry i oczu, witamina D wzmacnia kości i odporność, witamina E opóźnia procesy starzenia, a minerały regulują pracę mięśni, nerwów i hormonów.

Pstrąg łososiowy może zastąpić łososia lub dorsza w kuchni
Pstrąg łososiowy może zastąpić łososia lub dorsza w kuchni © Pixabay

Pstrąg tęczowy w kuchni

Pstrąg tęczowy to ryba o delikatnym i szlachetnym smaku, który nie wymaga wielu dodatków. Można go przygotować na wiele sposobów, na przykład smażyć, piec, grillować, gotować, marynować lub wędzić. Pstrąg tęczowy dobrze komponuje się z ziołami, cytryną, masłem, sosem śmietanowym, szpinakiem, migdałami, kaparami lub musztardą. Pasuje zarówno do ziemniaków, ryżu i kaszy, jak i sałatek, warzyw, chleba lub makaronu.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni