Od tych ryb możesz zarazić się nawet 10-metrowymi pasożytami. Wiele osób wciąż nie ma świadomości

Światowa Organizacja Zdrowa zaleca, aby spożywać ryby co najmniej trzy razy w tygodniu. To źródło białka i cennych kwasów z grupy omega. Mięso ryby ma też swoją ciemną stronę. Mogą znajdować się w nim pasożyty, które są bardzo groźne dla ludzkiego organizmu.

Surowe filety rybneSurowe filety rybne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elenvd

Mięso ryby to niedoceniany produkt, który rzadko ląduje na naszych stołach. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, witamin i kwasów z grupy omega-3, takich jak DHA czy EPA. Zarówno DHA jak i EPA wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego. Te związki organiczne występują w algach morskich i tłustych rybach, takich jak makrela czy łosoś.

Nie musisz mieszkać w nadmorskim kurorcie, żeby cieszyć się pyszną rybą. W większości dużych marketów możesz kupić wartościowe ryby morskie czy oceaniczne. Zanim wrzucisz je do sklepowego koszyka, doczytaj artykuł do końca. W niektórych gatunkach skrywają się groźne pasożyty, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jakie pasożyty atakują ryby?

Pieczona, smażona, duszona, wędzona, w curry, surowa — rybę można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. W każdej wersji smakuje równie dobrze. Jednak czy wiesz, że spożycie ryby niesie za sobą ryzyko zarażenia się chorobami takimi jak difylobotrioza (tasiemce), opisthorchiasis (przywra kocia) czy anisakis (nicienie)? W difylobotriozie tasiemiec może osiągnąć aż 10 metrów długości! Choroba ta wywołuje silny ból brzucha, biegunkę i wymioty. W skrajnych przypadkach może prowadzić do zaburzenia wchłaniania witaminy B. Zakażenie pasożytem wymaga leczenia.

Opisthorchiasis to tzw. przywra kocia. Występuje u psów, kotów oraz lisów, a także u ludzi. Do zakażenia dochodzi po spożyciu kawioru bądź niedogotowanego mięsa ryby. Z kolei anisakis to nicienie, które występują w dolnych częściach ryb. Zakażenie anisakis może wiązać się z poważnym uszkodzeniem jelit i ścian żołądka.

Tych ryb unikaj jak ognia. Skrywają pasożyty

Zakażenie pasożytami ma miejsce wyłącznie po spożyciu surowej bądź niedogotowanej ryby. Możesz tego uniknąć. Jak to zrobić? Poddaj rybę obróbce termicznej (minimum 60 stp.C). Przed zakupem zwróć uwagę na kraj pochodzenia ryby. Wymienione pasożyty najczęściej występują w rybach złowionych w Skandynawii, Japonii, Holandii, a także u wybrzeży Pacyfiku.

Jakich ryb unikać? Dzikiego labraksa, gardłosza atlantyckiego, rekina, makreli, miecznika, ruvety, tuńczyka błekitnopłetwego, lucjana czerwonego, śledzia, morszczuka, rdzawcy, czarniaka i turbota.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯