Od tych ryb możesz zarazić się nawet 10-metrowymi pasożytami. Wiele osób wciąż nie ma świadomości

Światowa Organizacja Zdrowa zaleca, aby spożywać ryby co najmniej trzy razy w tygodniu. To źródło białka i cennych kwasów z grupy omega. Mięso ryby ma też swoją ciemną stronę. Mogą znajdować się w nim pasożyty, które są bardzo groźne dla ludzkiego organizmu.

Surowe filety rybneSurowe filety rybne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elenvd

Mięso ryby to niedoceniany produkt, który rzadko ląduje na naszych stołach. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, witamin i kwasów z grupy omega-3, takich jak DHA czy EPA. Zarówno DHA jak i EPA wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego. Te związki organiczne występują w algach morskich i tłustych rybach, takich jak makrela czy łosoś.

Nie musisz mieszkać w nadmorskim kurorcie, żeby cieszyć się pyszną rybą. W większości dużych marketów możesz kupić wartościowe ryby morskie czy oceaniczne. Zanim wrzucisz je do sklepowego koszyka, doczytaj artykuł do końca. W niektórych gatunkach skrywają się groźne pasożyty, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jakie pasożyty atakują ryby?

Pieczona, smażona, duszona, wędzona, w curry, surowa — rybę można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. W każdej wersji smakuje równie dobrze. Jednak czy wiesz, że spożycie ryby niesie za sobą ryzyko zarażenia się chorobami takimi jak difylobotrioza (tasiemce), opisthorchiasis (przywra kocia) czy anisakis (nicienie)? W difylobotriozie tasiemiec może osiągnąć aż 10 metrów długości! Choroba ta wywołuje silny ból brzucha, biegunkę i wymioty. W skrajnych przypadkach może prowadzić do zaburzenia wchłaniania witaminy B. Zakażenie pasożytem wymaga leczenia.

Opisthorchiasis to tzw. przywra kocia. Występuje u psów, kotów oraz lisów, a także u ludzi. Do zakażenia dochodzi po spożyciu kawioru bądź niedogotowanego mięsa ryby. Z kolei anisakis to nicienie, które występują w dolnych częściach ryb. Zakażenie anisakis może wiązać się z poważnym uszkodzeniem jelit i ścian żołądka.

Tych ryb unikaj jak ognia. Skrywają pasożyty

Zakażenie pasożytami ma miejsce wyłącznie po spożyciu surowej bądź niedogotowanej ryby. Możesz tego uniknąć. Jak to zrobić? Poddaj rybę obróbce termicznej (minimum 60 stp.C). Przed zakupem zwróć uwagę na kraj pochodzenia ryby. Wymienione pasożyty najczęściej występują w rybach złowionych w Skandynawii, Japonii, Holandii, a także u wybrzeży Pacyfiku.

Jakich ryb unikać? Dzikiego labraksa, gardłosza atlantyckiego, rekina, makreli, miecznika, ruvety, tuńczyka błekitnopłetwego, lucjana czerwonego, śledzia, morszczuka, rdzawcy, czarniaka i turbota.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser