PoradyOd tych ryb możesz zarazić się nawet 10-metrowymi pasożytami. Wiele osób wciąż nie ma świadomości

Od tych ryb możesz zarazić się nawet 10‑metrowymi pasożytami. Wiele osób wciąż nie ma świadomości

Światowa Organizacja Zdrowa zaleca, aby spożywać ryby co najmniej trzy razy w tygodniu. To źródło białka i cennych kwasów z grupy omega. Mięso ryby ma też swoją ciemną stronę. Mogą znajdować się w nim pasożyty, które są bardzo groźne dla ludzkiego organizmu.

Surowe filety rybne
Surowe filety rybne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elenvd

08.05.2024 | aktual.: 08.05.2024 19:09

Mięso ryby to niedoceniany produkt, który rzadko ląduje na naszych stołach. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, witamin i kwasów z grupy omega-3, takich jak DHA czy EPA. Zarówno DHA jak i EPA wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego. Te związki organiczne występują w algach morskich i tłustych rybach, takich jak makrela czy łosoś.

Nie musisz mieszkać w nadmorskim kurorcie, żeby cieszyć się pyszną rybą. W większości dużych marketów możesz kupić wartościowe ryby morskie czy oceaniczne. Zanim wrzucisz je do sklepowego koszyka, doczytaj artykuł do końca. W niektórych gatunkach skrywają się groźne pasożyty, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie pasożyty atakują ryby?

Pieczona, smażona, duszona, wędzona, w curry, surowa — rybę można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. W każdej wersji smakuje równie dobrze. Jednak czy wiesz, że spożycie ryby niesie za sobą ryzyko zarażenia się chorobami takimi jak difylobotrioza (tasiemce), opisthorchiasis (przywra kocia) czy anisakis (nicienie)? W difylobotriozie tasiemiec może osiągnąć aż 10 metrów długości! Choroba ta wywołuje silny ból brzucha, biegunkę i wymioty. W skrajnych przypadkach może prowadzić do zaburzenia wchłaniania witaminy B. Zakażenie pasożytem wymaga leczenia.

Opisthorchiasis to tzw. przywra kocia. Występuje u psów, kotów oraz lisów, a także u ludzi. Do zakażenia dochodzi po spożyciu kawioru bądź niedogotowanego mięsa ryby. Z kolei anisakis to nicienie, które występują w dolnych częściach ryb. Zakażenie anisakis może wiązać się z poważnym uszkodzeniem jelit i ścian żołądka.

Tych ryb unikaj jak ognia. Skrywają pasożyty

Zakażenie pasożytami ma miejsce wyłącznie po spożyciu surowej bądź niedogotowanej ryby. Możesz tego uniknąć. Jak to zrobić? Poddaj rybę obróbce termicznej (minimum 60 stp.C). Przed zakupem zwróć uwagę na kraj pochodzenia ryby. Wymienione pasożyty najczęściej występują w rybach złowionych w Skandynawii, Japonii, Holandii, a także u wybrzeży Pacyfiku.

Jakich ryb unikać? Dzikiego labraksa, gardłosza atlantyckiego, rekina, makreli, miecznika, ruvety, tuńczyka błekitnopłetwego, lucjana czerwonego, śledzia, morszczuka, rdzawcy, czarniaka i turbota.

Wybrane dla Ciebie