Nie ma gorszego mięsa na rosół. Zupa nie będzie smaczna i przestanie być zdrowa

Czy wiesz, że nie każdy rodzaj mięsa nadaje się do gotowania rosołu? Jakich elementów mięsnych lepiej nie wrzucać do gotującego się wywaru? I dlaczego? Już tłumaczę.

Gotujący się rosółGotujący się rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radosaw

Mogłoby się wydawać, że tak popularna zupa jak rosół nie ma przed nami żadnych tajemnic. Wręcz moglibyśmy przygotować ją za każdym razem z zamkniętymi oczami. Ale czy na pewno? Okazuje się, że choć rosół bardzo często gości na naszych stołach, łatwo popełnić poważny błąd przy jego gotowaniu. 

O co dokładnie chodzi? O rodzaj mięsa, jaki wrzucamy do garnka. Jeśli nie wiesz, jakich elementów lepiej nie dodawać do gotującej się zupy, zostań ze mną do końca. Ta wiedza na pewno ci się przyda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich w tym roku oryginalnymi szaszłykami. Smakują wybornie

Na jakim mięsie nie powinniśmy gotować rosołu?

Choć z pozoru przepis na rosół daje nam szerokie pole do popisu i faktycznie możemy modyfikować go na wiele sposobów, należy jednocześnie pamiętać o kluczowych zasadach, które się nie zmieniają. 

W tym konkretnym przypadku chodzi o rodzaj mięsa, na jakim gotujemy całą zupę. Powszechnie wiadomo, że dobrze robić to na kilku, jak chociażby: kaczka, wołowina, indyk czy kurczak. I właśnie na ostatnim rodzaju mięsa chciałabym się dzisiaj skupić. Okazuje się bowiem, że nie każda część kurczaka powinna trafić do garnka z gotującą się zupą. Tak naprawdę powinniśmy wystrzegać się trzech elementów, a mianowicie: podrobów, ogona oraz głowy kurczaka

Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków
Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków © Adobe Stock | agneskantaruk

Dlaczego tak jest?

Skoro wiesz już, jakie elementy kurczaka nie nadają się do przygotowania rosołu, czas wyjaśnić, dlaczego w ogóle tak jest. Otóż okazuje się, że w wyżej wymienionych elementach można znaleźć pasożyty, które są odporne na wysoką temperaturę. Tym samym nawet długie gotowanie nie sprawi, że rosół będzie bezpieczny do spożycia. Co więcej, zupa przygotowana na takich dodatkach traci również na smaku.

Jednocześnie warto podkreślić, że kurczak ma do zaoferowania wiele innych smacznych kęsków, jak chociażby udka czy skrzydełka. Dlatego też lepiej stawiać na sprawdzone rozwiązania i za każdym razem cieszyć się smakiem pożywnej zupy. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, na jakim mięsie ty najczęściej gotujesz rosół? Wybierasz kilka opcji jednocześnie? A może trzymasz się konkretnego typu mięsa, który w połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzy idealną całość?

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby