Nie ma gorszego mięsa na rosół. Zupa nie będzie smaczna i przestanie być zdrowa

Czy wiesz, że nie każdy rodzaj mięsa nadaje się do gotowania rosołu? Jakich elementów mięsnych lepiej nie wrzucać do gotującego się wywaru? I dlaczego? Już tłumaczę.

Gotujący się rosółGotujący się rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radosaw

Mogłoby się wydawać, że tak popularna zupa jak rosół nie ma przed nami żadnych tajemnic. Wręcz moglibyśmy przygotować ją za każdym razem z zamkniętymi oczami. Ale czy na pewno? Okazuje się, że choć rosół bardzo często gości na naszych stołach, łatwo popełnić poważny błąd przy jego gotowaniu. 

O co dokładnie chodzi? O rodzaj mięsa, jaki wrzucamy do garnka. Jeśli nie wiesz, jakich elementów lepiej nie dodawać do gotującej się zupy, zostań ze mną do końca. Ta wiedza na pewno ci się przyda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich w tym roku oryginalnymi szaszłykami. Smakują wybornie

Na jakim mięsie nie powinniśmy gotować rosołu?

Choć z pozoru przepis na rosół daje nam szerokie pole do popisu i faktycznie możemy modyfikować go na wiele sposobów, należy jednocześnie pamiętać o kluczowych zasadach, które się nie zmieniają. 

W tym konkretnym przypadku chodzi o rodzaj mięsa, na jakim gotujemy całą zupę. Powszechnie wiadomo, że dobrze robić to na kilku, jak chociażby: kaczka, wołowina, indyk czy kurczak. I właśnie na ostatnim rodzaju mięsa chciałabym się dzisiaj skupić. Okazuje się bowiem, że nie każda część kurczaka powinna trafić do garnka z gotującą się zupą. Tak naprawdę powinniśmy wystrzegać się trzech elementów, a mianowicie: podrobów, ogona oraz głowy kurczaka

Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków
Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków © Adobe Stock | agneskantaruk

Dlaczego tak jest?

Skoro wiesz już, jakie elementy kurczaka nie nadają się do przygotowania rosołu, czas wyjaśnić, dlaczego w ogóle tak jest. Otóż okazuje się, że w wyżej wymienionych elementach można znaleźć pasożyty, które są odporne na wysoką temperaturę. Tym samym nawet długie gotowanie nie sprawi, że rosół będzie bezpieczny do spożycia. Co więcej, zupa przygotowana na takich dodatkach traci również na smaku.

Jednocześnie warto podkreślić, że kurczak ma do zaoferowania wiele innych smacznych kęsków, jak chociażby udka czy skrzydełka. Dlatego też lepiej stawiać na sprawdzone rozwiązania i za każdym razem cieszyć się smakiem pożywnej zupy. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, na jakim mięsie ty najczęściej gotujesz rosół? Wybierasz kilka opcji jednocześnie? A może trzymasz się konkretnego typu mięsa, który w połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzy idealną całość?

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy