Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Planujesz grillowe menu i szukasz ciekawych inspiracji do wykorzystania? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. U ciebie też na pewno się sprawdzi!

Takim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadekTakim pysznościom nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Myśląc o grillu, pewnie w pierwszej chwili na myśl przychodzi ci kiełbasa, karkówka lub szaszłyki. To oczywiście jak najbardziej smaczne kęski, ale lista z grillowanymi pysznościami może być o wiele dłuższa

I moim zdaniem nie powinno zabraknąć na niej genialnych skrzydełek z kurczaka. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze praca z nimi to czysta przyjemność. Co więcej, nie potrzebujesz skomplikowanych i drogich dodatków, aby na ich bazie zrobić coś niesamowitego i pysznego. Wystarczy szybka i prosta marynata w ciekawym wydaniu. I taką perełkę kulinarną znajdziesz poniżej. Zabieramy się więc do pracy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Skrzydełka z kurczaka marynuję i wrzucam na grilla. Cała rodzina jest zachwycona

Składniki:

  • 800 g skrzydełek z kurczaka,
  • 80 g masła,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka granulowanej cebuli,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad grillowanymi skrzydełkami z kurczaka rozpoczynam od przygotowania marynaty do mięsa. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą: masło, cukier trzcinowy oraz syrop klonowy

W marynacie nie zabraknie słodkich akcentów
W marynacie nie zabraknie słodkich akcentów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po całkowitym rozpuszczenia masła i powstaniu jednolitej mieszanki, do garnka trafia również passata pomidorowa, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cebula granulowana, suszony majeranek, słodka papryka oraz sól. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.

Przypraw nigdy za wiele
Przypraw nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Oczyszczone i osuszone skrzydełka z kurczaka przekładam do dużej miski. Następnie zalewam je marynatą z garnka. Przy pomocy dwóch łyżek dokładnie mieszam zawartość miski, aby zgromadzone w niej składniki dobrze się połączyły.  

Marynatę łączę z kurczakiem
Marynatę łączę z kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec przykrywam zamarynowane mięso folią spożywczą i odstawiam je na 2 godziny do lodówki.

Krok 4. Po 2 godzinach mięso trafia na rozgrzanego grilla. Smażę je z każdej strony po 10 minut. W tym czasie każdy kawałek powinien nabrać złocistych rumieńców

Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu
Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Grillowane skrzydełka z kurczaka serwuję z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Oczywiście świetnie spiszą się tu również różnego rodzaju sosy oraz dipy. Idealnym uzupełnieniem będzie też lekka i kolorowa sałatka. I to wszystko, smacznego!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟