Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem
Planujesz grillowe menu i szukasz ciekawych inspiracji do wykorzystania? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem, które jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. U ciebie też na pewno się sprawdzi!
01.05.2024 | aktual.: 02.05.2024 17:13
Myśląc o grillu, pewnie w pierwszej chwili na myśl przychodzi ci kiełbasa, karkówka lub szaszłyki. To oczywiście jak najbardziej smaczne kęski, ale lista z grillowanymi pysznościami może być o wiele dłuższa.
I moim zdaniem nie powinno zabraknąć na niej genialnych skrzydełek z kurczaka. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze praca z nimi to czysta przyjemność. Co więcej, nie potrzebujesz skomplikowanych i drogich dodatków, aby na ich bazie zrobić coś niesamowitego i pysznego. Wystarczy szybka i prosta marynata w ciekawym wydaniu. I taką perełkę kulinarną znajdziesz poniżej. Zabieramy się więc do pracy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skrzydełka z kurczaka marynuję i wrzucam na grilla. Cała rodzina jest zachwycona
Składniki:
- 800 g skrzydełek z kurczaka,
- 80 g masła,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g passaty pomidorowej,
- 1 łyżka granulowanej cebuli,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad grillowanymi skrzydełkami z kurczaka rozpoczynam od przygotowania marynaty do mięsa. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą: masło, cukier trzcinowy oraz syrop klonowy.
Krok 2. Po całkowitym rozpuszczenia masła i powstaniu jednolitej mieszanki, do garnka trafia również passata pomidorowa, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cebula granulowana, suszony majeranek, słodka papryka oraz sól. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 3. Oczyszczone i osuszone skrzydełka z kurczaka przekładam do dużej miski. Następnie zalewam je marynatą z garnka. Przy pomocy dwóch łyżek dokładnie mieszam zawartość miski, aby zgromadzone w niej składniki dobrze się połączyły.
Na koniec przykrywam zamarynowane mięso folią spożywczą i odstawiam je na 2 godziny do lodówki.
Krok 4. Po 2 godzinach mięso trafia na rozgrzanego grilla. Smażę je z każdej strony po 10 minut. W tym czasie każdy kawałek powinien nabrać złocistych rumieńców.
Krok 5. Grillowane skrzydełka z kurczaka serwuję z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Oczywiście świetnie spiszą się tu również różnego rodzaju sosy oraz dipy. Idealnym uzupełnieniem będzie też lekka i kolorowa sałatka. I to wszystko, smacznego!