Owoce morza tuż obok kiełbasy. W tym roku na majówce królować będą krewetki z grilla
Krewetki z grilla mogą stać się w tym roku prawdziwym hitem. Z przepisem, który prezentujemy w tym artykule, ich przygotowanie jest łatwe i przyjemne, a morskie skorupiaki smakują wprost obłędnie. Koniecznie wypróbuj i zaskocz rodzinę nowym trendem!
24.04.2024 | aktual.: 24.04.2024 18:52
Grill nie musi być nudny i monotonny. Totalnie rozumiemy to, że na pierwszy ruszt, którym celebrujemy nadejście sezonu grillowego, zwykle trafiają klasyki — utęskniona kiełbasa i karkówka. Proponujemy jednak, by z każdym kolejnym rozpaleniem węgla decydować się na lekkie kuchenne urozmaicenia. W ten sposób dość szybko powinniśmy dojść do etapu prawdziwego kulinarnego święta; bo właśnie tym, naszym zdaniem, są krewetki z grilla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego uważamy, że zaserwowanie tych smacznych skorupiaków stanie się podczas majówki hitem? Po pierwsze dlatego, że jest to potrawa oryginalna i nietypowa, przynajmniej na płaszczyźnie grillowania. Po drugie dlatego, że Polacy pokochali to mięso na całego, a serwowane z krewetkami makarony, zupy czy sushi to już gastronomiczny mainstream.
Oczywiście, zanim skorupiaki trafią na ruszt, musimy zadbać o ich odpowiedni smak. Krewetki z grilla będą się świetnie komponowały z mocno aromatyczną marynatą z ziół, pełnej umami passaty pomidorowej i czosnku. Poniżej dokładnie opisujemy jak to zrobić.
Krewetki z grilla
Składniki:
- 500 g krewetek tygrysich,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki oliwy,
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 - 3 łyżki posiekanych ziół np. bazylii, natki pietruszki, koperku, tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- odrobina sproszkowanej papryczki chilli,
- garść pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
- Odgłowione krewetki obierz z pancerzy. Natnij je delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń jelita.
- Z passaty pomidorowej, oliwy, soku z cytryny, ziół, soli i chilli przygotuj marynatę. Zanurz w niej krewetki i trzymaj tam przez pół godziny.
- Tak przygotowane skorupiaki nadziej na szpikulce do szaszłyków, pomiędzy kolejnymi nabijając pomidorki koktajlowe. Grilluj z obu stron. Pamiętaj, że krewetki z grilla nie potrzebują spędzić dużo czasu nad żarem. 3-4 minuty na stronę powinny być w sam raz, chociaż jest to też uzależnione od temperatury panującej na ruszcie. Smacznego!