Owoce morza tuż obok kiełbasy. W tym roku na majówce królować będą krewetki z grilla

Krewetki z grilla mogą stać się w tym roku prawdziwym hitem. Z przepisem, który prezentujemy w tym artykule, ich przygotowanie jest łatwe i przyjemne, a morskie skorupiaki smakują wprost obłędnie. Koniecznie wypróbuj i zaskocz rodzinę nowym trendem!

Krewetki z grilla. W ten sposób zaskoczysz rodzinęKrewetki z grilla. W ten sposób zaskoczysz rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teksomolika

Grill nie musi być nudny i monotonny. Totalnie rozumiemy to, że na pierwszy ruszt, którym celebrujemy nadejście sezonu grillowego, zwykle trafiają klasyki — utęskniona kiełbasa i karkówka. Proponujemy jednak, by z każdym kolejnym rozpaleniem węgla decydować się na lekkie kuchenne urozmaicenia. W ten sposób dość szybko powinniśmy dojść do etapu prawdziwego kulinarnego święta; bo właśnie tym, naszym zdaniem, są krewetki z grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Dlaczego uważamy, że zaserwowanie tych smacznych skorupiaków stanie się podczas majówki hitem? Po pierwsze dlatego, że jest to potrawa oryginalna i nietypowa, przynajmniej na płaszczyźnie grillowania. Po drugie dlatego, że Polacy pokochali to mięso na całego, a serwowane z krewetkami makarony, zupy czy sushi to już gastronomiczny mainstream.

Oczywiście, zanim skorupiaki trafią na ruszt, musimy zadbać o ich odpowiedni smak. Krewetki z grilla będą się świetnie komponowały z mocno aromatyczną marynatą z ziół, pełnej umami passaty pomidorowej i czosnku. Poniżej dokładnie opisujemy jak to zrobić.

Krewetki z grilla

Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 - 3 łyżki posiekanych ziół np. bazylii, natki pietruszki, koperku, tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina sproszkowanej papryczki chilli,
  • garść pomidorków koktajlowych.
Krewetki z grilla będą smakowały doskonale, ale musisz je wcześniej zamarynować
Krewetki z grilla będą smakowały doskonale, ale musisz je wcześniej zamarynować © Pexels | Valeria Boltneva

Sposób przygotowania:

  1. Odgłowione krewetki obierz z pancerzy. Natnij je delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń jelita.
  2. Z passaty pomidorowej, oliwy, soku z cytryny, ziół, soli i chilli przygotuj marynatę. Zanurz w niej krewetki i trzymaj tam przez pół godziny.
  3. Tak przygotowane skorupiaki nadziej na szpikulce do szaszłyków, pomiędzy kolejnymi nabijając pomidorki koktajlowe. Grilluj z obu stron. Pamiętaj, że krewetki z grilla nie potrzebują spędzić dużo czasu nad żarem. 3-4 minuty na stronę powinny być w sam raz, chociaż jest to też uzależnione od temperatury panującej na ruszcie. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni