PrzepisGrillOwoce morza tuż obok kiełbasy. W tym roku na majówce królować będą krewetki z grilla

Owoce morza tuż obok kiełbasy. W tym roku na majówce królować będą krewetki z grilla

Krewetki z grilla. W ten sposób zaskoczysz rodzinę
Krewetki z grilla. W ten sposób zaskoczysz rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teksomolika
24.04.2024 15:44, aktualizacja: 24.04.2024 18:52

Krewetki z grilla mogą stać się w tym roku prawdziwym hitem. Z przepisem, który prezentujemy w tym artykule, ich przygotowanie jest łatwe i przyjemne, a morskie skorupiaki smakują wprost obłędnie. Koniecznie wypróbuj i zaskocz rodzinę nowym trendem!

Grill nie musi być nudny i monotonny. Totalnie rozumiemy to, że na pierwszy ruszt, którym celebrujemy nadejście sezonu grillowego, zwykle trafiają klasyki — utęskniona kiełbasa i karkówka. Proponujemy jednak, by z każdym kolejnym rozpaleniem węgla decydować się na lekkie kuchenne urozmaicenia. W ten sposób dość szybko powinniśmy dojść do etapu prawdziwego kulinarnego święta; bo właśnie tym, naszym zdaniem, są krewetki z grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego uważamy, że zaserwowanie tych smacznych skorupiaków stanie się podczas majówki hitem? Po pierwsze dlatego, że jest to potrawa oryginalna i nietypowa, przynajmniej na płaszczyźnie grillowania. Po drugie dlatego, że Polacy pokochali to mięso na całego, a serwowane z krewetkami makarony, zupy czy sushi to już gastronomiczny mainstream.

Oczywiście, zanim skorupiaki trafią na ruszt, musimy zadbać o ich odpowiedni smak. Krewetki z grilla będą się świetnie komponowały z mocno aromatyczną marynatą z ziół, pełnej umami passaty pomidorowej i czosnku. Poniżej dokładnie opisujemy jak to zrobić.

Krewetki z grilla

Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 - 3 łyżki posiekanych ziół np. bazylii, natki pietruszki, koperku, tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina sproszkowanej papryczki chilli,
  • garść pomidorków koktajlowych.
Krewetki z grilla będą smakowały doskonale, ale musisz je wcześniej zamarynować
Krewetki z grilla będą smakowały doskonale, ale musisz je wcześniej zamarynować© Pexels | Valeria Boltneva

Sposób przygotowania:

  1. Odgłowione krewetki obierz z pancerzy. Natnij je delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń jelita.
  2. Z passaty pomidorowej, oliwy, soku z cytryny, ziół, soli i chilli przygotuj marynatę. Zanurz w niej krewetki i trzymaj tam przez pół godziny.
  3. Tak przygotowane skorupiaki nadziej na szpikulce do szaszłyków, pomiędzy kolejnymi nabijając pomidorki koktajlowe. Grilluj z obu stron. Pamiętaj, że krewetki z grilla nie potrzebują spędzić dużo czasu nad żarem. 3-4 minuty na stronę powinny być w sam raz, chociaż jest to też uzależnione od temperatury panującej na ruszcie. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także