Owoce morza tuż obok kiełbasy. W tym roku na majówce królować będą krewetki z grilla

Krewetki z grilla mogą stać się w tym roku prawdziwym hitem. Z przepisem, który prezentujemy w tym artykule, ich przygotowanie jest łatwe i przyjemne, a morskie skorupiaki smakują wprost obłędnie. Koniecznie wypróbuj i zaskocz rodzinę nowym trendem!

Krewetki z grilla. W ten sposób zaskoczysz rodzinęKrewetki z grilla. W ten sposób zaskoczysz rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teksomolika

Grill nie musi być nudny i monotonny. Totalnie rozumiemy to, że na pierwszy ruszt, którym celebrujemy nadejście sezonu grillowego, zwykle trafiają klasyki — utęskniona kiełbasa i karkówka. Proponujemy jednak, by z każdym kolejnym rozpaleniem węgla decydować się na lekkie kuchenne urozmaicenia. W ten sposób dość szybko powinniśmy dojść do etapu prawdziwego kulinarnego święta; bo właśnie tym, naszym zdaniem, są krewetki z grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Dlaczego uważamy, że zaserwowanie tych smacznych skorupiaków stanie się podczas majówki hitem? Po pierwsze dlatego, że jest to potrawa oryginalna i nietypowa, przynajmniej na płaszczyźnie grillowania. Po drugie dlatego, że Polacy pokochali to mięso na całego, a serwowane z krewetkami makarony, zupy czy sushi to już gastronomiczny mainstream.

Oczywiście, zanim skorupiaki trafią na ruszt, musimy zadbać o ich odpowiedni smak. Krewetki z grilla będą się świetnie komponowały z mocno aromatyczną marynatą z ziół, pełnej umami passaty pomidorowej i czosnku. Poniżej dokładnie opisujemy jak to zrobić.

Krewetki z grilla

Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 - 3 łyżki posiekanych ziół np. bazylii, natki pietruszki, koperku, tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina sproszkowanej papryczki chilli,
  • garść pomidorków koktajlowych.
Krewetki z grilla będą smakowały doskonale, ale musisz je wcześniej zamarynować
Krewetki z grilla będą smakowały doskonale, ale musisz je wcześniej zamarynować © Pexels | Valeria Boltneva

Sposób przygotowania:

  1. Odgłowione krewetki obierz z pancerzy. Natnij je delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń jelita.
  2. Z passaty pomidorowej, oliwy, soku z cytryny, ziół, soli i chilli przygotuj marynatę. Zanurz w niej krewetki i trzymaj tam przez pół godziny.
  3. Tak przygotowane skorupiaki nadziej na szpikulce do szaszłyków, pomiędzy kolejnymi nabijając pomidorki koktajlowe. Grilluj z obu stron. Pamiętaj, że krewetki z grilla nie potrzebują spędzić dużo czasu nad żarem. 3-4 minuty na stronę powinny być w sam raz, chociaż jest to też uzależnione od temperatury panującej na ruszcie. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟