Najlepsza marynata do karkówki na grilla. Trzy proste przepisy

Karkówka to idealne mięso na grilla. Jest soczyste, aromatyczne i rozpływa się w ustach, jeśli tylko zostanie odpowiednio przygotowane. Kluczem do sukcesu jest dobra marynata, która nada mięsu niepowtarzalny smak i podkreśli jego naturalne walory.

Najlepsza marynata do karkówki na grilla. Trzy proste przepisyNajlepsza marynata do karkówki na grilla. Trzy proste przepisy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Marzenia o pysznej karkówce z grilla przywołują zapach soczystego mięsa i aromatycznych przypraw. Kluczem do tego jest nie tylko odpowiedni wybór mięsa, ale także przygotowanie doskonałej marynaty. Dlaczego warto poświęcić czas na marynowanie karkówki? Jakie są najlepsze przepisy na marynatę do karkówki na grilla? Dowiedz się wszystkiego, czego potrzebujesz, by uczynić swoje grillowane danie wyjątkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Grillowanie karkówki - 3 proste przepisy na marynatę

Przedstawiamy 3 proste przepisy na marynaty do karkówki, które z pewnością zachwycą każdego grillmastera:

1. Marynata teriyaki - orientalna eksplozja smaków

Ta marynata łączy w sobie słodycz miodu, słoność sosu sojowego i kwaskowatość octu ryżowego, tworząc idealną kompozycję dla karkówki. Imbir i czosnek dodają pikantnego charakteru, a olej sezamowy dopełnia całości orientalnym aromatem.

Składniki na 4-6 kotletów:

  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki oleju sezamowego.

2. Cytrynowo-czosnkowa marynata - klasyka w najlepszym wydaniu

Ta marynata to połączenie prostych, ale esencjonalnych smaków, które doskonale podkreślają naturalny aromat karkówki. Cytryna dodaje soczystości i kwaskowości, czosnek nadaje pikantnego charakteru, a oregano, sól i pieprz dopełniają całości.

Składniki na 4-6 kotletów:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (z 2-3 cytryn),
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

3. Meksykańska marynata - pikantna fiesta dla podniebienia

Ta marynata łączy w sobie pikantne smaki Meksyku, tworząc niepowtarzalną kompozycję, która idealnie pasuje do karkówki. Chili w proszku, kminek i kolendra nadają mięsu ognisty charakter, a sok z limonki i oliwa z oliwek zapewniają soczystość.

Składniki na 4-6 kotletów:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Jak marynować karkówkę?

Pokrojone na kotlety mięso umieść w naczyniu i pokryj wybraną marynatą. Następnie przykryj i wstaw do lodówki na 3-12 godzin. Alternatywnie, umieść pokrojone kotlety w woreczku strunowym, wlej marynatę, zamknij go i zamroź. Po rozmrożeniu w lodówce przez 12 godzin, mięso będzie gotowe do grillowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża