Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach
Dziś odkryjesz genialne skrzydełka z kurczaka zupełnie na nowo. Zrobisz je z ciekawymi dodatkami bez grama klasycznej panierki. Będzie więc oryginalnie i inspirująco jednocześnie!
09.11.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:19
Chyba zgodzisz się ze mną, że choć mamy szerokie pole do działania pod względem mięsnych kąsków, to zazwyczaj skupiamy się jedynie na filecie z kurczaka, schabie, karkówce lub łopatce. A przecież jest jeszcze wiele innych smacznych i ciekawych elementów do wykorzystania.
Weźmy, chociażby pod uwagę niepozorne skrzydełka z kurczaka. Wydaję mi się, że są one zbyt często pomijane w kuchni. A przecież drzemie w nich ogromny potencjał. O czym przekonasz się już za moment. W końcu usmażenie ich w panierce to nie jedyne rozwiązanie, które warto wprowadzić do domowego menu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Odkrywamy skrzydełka z kurczaka na nowo. Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu!
Już za moment dowiesz się, jak zrobić skrzydełka z kurczaka z akcentem japońskiej kuchni. A wszystko to za sprawą domowej wersji sosu teriyaki, z którym połączymy mięsne kąski.
Składniki:
Podstawowe składniki:
- 6 skrzydełek z kurczaka,
- 12 szt. zielonej fasolki szparagowej,
- 1 duża marchewka,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sos teriyaki:
- 3/4 szkl. wody,
- 1/3 szkl. sosu sojowego,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1/4 szkl. wina mirin.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania skrzydełek z kurczaka. Najpierw je myję, po czym dokładnie osuszam. Teraz przechodzę do wytrybowania kości ze skrzydełek. Dodatkowo przy pomocy nożyczek robię w każdym skrzydełku małą kieszonkę.
Mięsne kawałki układam na desce do krojenia i doprawiam je solą.
Krok 2. Skrzydełka odkładam na bok, po czym obieram marchewkę i dzielę ją na małe słupki. Opłukuję też fasolkę szparagową. Biorę kilka warzyw do ręki i wkładam je do kieszonki, którą wcześniej zrobiłam w każdym skrzydełku.
Krok 3. Czas przygotować domowy sos teriyaki. W tym celu łączę ze sobą: wodę, cukier, sos sojowy oraz wino mirin. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby smaki w naczyniu dobrze się połączyły.
Krok 4. Przygotowane wcześniej skrzydełka obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
Krok 5. Po kilku minutach na patelnię dodaję domowy sos i gotuję całość do chwili, aż mieszanka stanie się gęsta. Danie podaję z ugotowanym ryżem, dodatkową porcją sosu oraz zieloną cebulką. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad. Mam nadzieję, że jesteś jak najbardziej na tak!
Zobacz także