Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Dziś odkryjesz genialne skrzydełka z kurczaka zupełnie na nowo. Zrobisz je z ciekawymi dodatkami bez grama klasycznej panierki. Będzie więc oryginalnie i inspirująco jednocześnie!

Skrzydełka z kurczaka przeszły w kuchni małą metamorfozęSkrzydełka z kurczaka przeszły w kuchni małą metamorfozę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że choć mamy szerokie pole do działania pod względem mięsnych kąsków, to zazwyczaj skupiamy się jedynie na filecie z kurczaka, schabie, karkówce lub łopatce. A przecież jest jeszcze wiele innych smacznych i ciekawych elementów do wykorzystania. 

Weźmy, chociażby pod uwagę niepozorne skrzydełka z kurczaka. Wydaję mi się, że są one zbyt często pomijane w kuchni. A przecież drzemie w nich ogromny potencjał. O czym przekonasz się już za moment. W końcu usmażenie ich w panierce to nie jedyne rozwiązanie, które warto wprowadzić do domowego menu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Odkrywamy skrzydełka z kurczaka na nowo. Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu!

Już za moment dowiesz się, jak zrobić skrzydełka z kurczaka z akcentem japońskiej kuchni. A wszystko to za sprawą domowej wersji sosu teriyaki, z którym połączymy mięsne kąski.

Składniki:

Podstawowe składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 12 szt. zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1,5 łyżeczki soli. 

Sos teriyaki:

  • 3/4 szkl. wody,
  • 1/3 szkl. sosu sojowego,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 1/4 szkl. wina mirin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania skrzydełek z kurczaka. Najpierw je myję, po czym dokładnie osuszam. Teraz przechodzę do wytrybowania kości ze skrzydełek. Dodatkowo przy pomocy nożyczek robię w każdym skrzydełku małą kieszonkę.

Skrzydełka z kurczaka staną się kieszonką na warzywne akcenty
Skrzydełka z kurczaka staną się kieszonką na warzywne akcenty © Licencjodawca | Pyszności

Mięsne kawałki układam na desce do krojenia i doprawiam je solą.

Krok 2. Skrzydełka odkładam na bok, po czym obieram marchewkę i dzielę ją na małe słupki. Opłukuję też fasolkę szparagową. Biorę kilka warzyw do ręki i wkładam je do kieszonki, którą wcześniej zrobiłam w każdym skrzydełku. 

W środku każdego skrzydełka znajdzie się warzywna niespodzianka
W środku każdego skrzydełka znajdzie się warzywna niespodzianka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas przygotować domowy sos teriyaki. W tym celu łączę ze sobą: wodę, cukier, sos sojowy oraz wino mirin. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby smaki w naczyniu dobrze się połączyły

Przygotowanie sosu jest bajecznie proste
Przygotowanie sosu jest bajecznie proste © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Przygotowane wcześniej skrzydełka obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. 

Wstępne obsmażenie skrzydełek z kurczaka
Wstępne obsmażenie skrzydełek z kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po kilku minutach na patelnię dodaję domowy sos i gotuję całość do chwili, aż mieszanka stanie się gęsta. Danie podaję z ugotowanym ryżem, dodatkową porcją sosu oraz zieloną cebulką. Smacznego!

Pychotka!
Pychotka! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad. Mam nadzieję, że jesteś jak najbardziej na tak!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟