WideoSkrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Skrzydełka z kurczaka przeszły w kuchni małą metamorfozę
Skrzydełka z kurczaka przeszły w kuchni małą metamorfozę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
09.11.2023 09:51, aktualizacja: 20.03.2024 11:19

Dziś odkryjesz genialne skrzydełka z kurczaka zupełnie na nowo. Zrobisz je z ciekawymi dodatkami bez grama klasycznej panierki. Będzie więc oryginalnie i inspirująco jednocześnie!

Chyba zgodzisz się ze mną, że choć mamy szerokie pole do działania pod względem mięsnych kąsków, to zazwyczaj skupiamy się jedynie na filecie z kurczaka, schabie, karkówce lub łopatce. A przecież jest jeszcze wiele innych smacznych i ciekawych elementów do wykorzystania. 

Weźmy, chociażby pod uwagę niepozorne skrzydełka z kurczaka. Wydaję mi się, że są one zbyt często pomijane w kuchni. A przecież drzemie w nich ogromny potencjał. O czym przekonasz się już za moment. W końcu usmażenie ich w panierce to nie jedyne rozwiązanie, które warto wprowadzić do domowego menu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkrywamy skrzydełka z kurczaka na nowo. Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu!

Już za moment dowiesz się, jak zrobić skrzydełka z kurczaka z akcentem japońskiej kuchni. A wszystko to za sprawą domowej wersji sosu teriyaki, z którym połączymy mięsne kąski.

Składniki:

Podstawowe składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 12 szt. zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1,5 łyżeczki soli. 

Sos teriyaki:

  • 3/4 szkl. wody,
  • 1/3 szkl. sosu sojowego,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 1/4 szkl. wina mirin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania skrzydełek z kurczaka. Najpierw je myję, po czym dokładnie osuszam. Teraz przechodzę do wytrybowania kości ze skrzydełek. Dodatkowo przy pomocy nożyczek robię w każdym skrzydełku małą kieszonkę.

Skrzydełka z kurczaka staną się kieszonką na warzywne akcenty
Skrzydełka z kurczaka staną się kieszonką na warzywne akcenty© Licencjodawca | Pyszności

Mięsne kawałki układam na desce do krojenia i doprawiam je solą.

Krok 2. Skrzydełka odkładam na bok, po czym obieram marchewkę i dzielę ją na małe słupki. Opłukuję też fasolkę szparagową. Biorę kilka warzyw do ręki i wkładam je do kieszonki, którą wcześniej zrobiłam w każdym skrzydełku. 

W środku każdego skrzydełka znajdzie się warzywna niespodzianka
W środku każdego skrzydełka znajdzie się warzywna niespodzianka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas przygotować domowy sos teriyaki. W tym celu łączę ze sobą: wodę, cukier, sos sojowy oraz wino mirin. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby smaki w naczyniu dobrze się połączyły

Przygotowanie sosu jest bajecznie proste
Przygotowanie sosu jest bajecznie proste© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Przygotowane wcześniej skrzydełka obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. 

Wstępne obsmażenie skrzydełek z kurczaka
Wstępne obsmażenie skrzydełek z kurczaka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po kilku minutach na patelnię dodaję domowy sos i gotuję całość do chwili, aż mieszanka stanie się gęsta. Danie podaję z ugotowanym ryżem, dodatkową porcją sosu oraz zieloną cebulką. Smacznego!

Pychotka!
Pychotka!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad. Mam nadzieję, że jesteś jak najbardziej na tak!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także