WideoSkrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Dziś odkryjesz genialne skrzydełka z kurczaka zupełnie na nowo. Zrobisz je z ciekawymi dodatkami bez grama klasycznej panierki. Będzie więc oryginalnie i inspirująco jednocześnie!

Skrzydełka z kurczaka przeszły w kuchni małą metamorfozę
Skrzydełka z kurczaka przeszły w kuchni małą metamorfozę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

09.11.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chyba zgodzisz się ze mną, że choć mamy szerokie pole do działania pod względem mięsnych kąsków, to zazwyczaj skupiamy się jedynie na filecie z kurczaka, schabie, karkówce lub łopatce. A przecież jest jeszcze wiele innych smacznych i ciekawych elementów do wykorzystania. 

Weźmy, chociażby pod uwagę niepozorne skrzydełka z kurczaka. Wydaję mi się, że są one zbyt często pomijane w kuchni. A przecież drzemie w nich ogromny potencjał. O czym przekonasz się już za moment. W końcu usmażenie ich w panierce to nie jedyne rozwiązanie, które warto wprowadzić do domowego menu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkrywamy skrzydełka z kurczaka na nowo. Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu!

Już za moment dowiesz się, jak zrobić skrzydełka z kurczaka z akcentem japońskiej kuchni. A wszystko to za sprawą domowej wersji sosu teriyaki, z którym połączymy mięsne kąski.

Składniki:

Podstawowe składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 12 szt. zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1,5 łyżeczki soli. 

Sos teriyaki:

  • 3/4 szkl. wody,
  • 1/3 szkl. sosu sojowego,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 1/4 szkl. wina mirin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania skrzydełek z kurczaka. Najpierw je myję, po czym dokładnie osuszam. Teraz przechodzę do wytrybowania kości ze skrzydełek. Dodatkowo przy pomocy nożyczek robię w każdym skrzydełku małą kieszonkę.

Skrzydełka z kurczaka staną się kieszonką na warzywne akcenty
Skrzydełka z kurczaka staną się kieszonką na warzywne akcenty© Licencjodawca | Pyszności

Mięsne kawałki układam na desce do krojenia i doprawiam je solą.

Krok 2. Skrzydełka odkładam na bok, po czym obieram marchewkę i dzielę ją na małe słupki. Opłukuję też fasolkę szparagową. Biorę kilka warzyw do ręki i wkładam je do kieszonki, którą wcześniej zrobiłam w każdym skrzydełku. 

W środku każdego skrzydełka znajdzie się warzywna niespodzianka
W środku każdego skrzydełka znajdzie się warzywna niespodzianka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas przygotować domowy sos teriyaki. W tym celu łączę ze sobą: wodę, cukier, sos sojowy oraz wino mirin. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby smaki w naczyniu dobrze się połączyły

Przygotowanie sosu jest bajecznie proste
Przygotowanie sosu jest bajecznie proste© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Przygotowane wcześniej skrzydełka obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. 

Wstępne obsmażenie skrzydełek z kurczaka
Wstępne obsmażenie skrzydełek z kurczaka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po kilku minutach na patelnię dodaję domowy sos i gotuję całość do chwili, aż mieszanka stanie się gęsta. Danie podaję z ugotowanym ryżem, dodatkową porcją sosu oraz zieloną cebulką. Smacznego!

Pychotka!
Pychotka!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad. Mam nadzieję, że jesteś jak najbardziej na tak!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl