Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach
Dziś odkryjesz genialne skrzydełka z kurczaka zupełnie na nowo. Zrobisz je z ciekawymi dodatkami bez grama klasycznej panierki. Będzie więc oryginalnie i inspirująco jednocześnie!
Chyba zgodzisz się ze mną, że choć mamy szerokie pole do działania pod względem mięsnych kąsków, to zazwyczaj skupiamy się jedynie na filecie z kurczaka, schabie, karkówce lub łopatce. A przecież jest jeszcze wiele innych smacznych i ciekawych elementów do wykorzystania.
Weźmy, chociażby pod uwagę niepozorne skrzydełka z kurczaka. Wydaję mi się, że są one zbyt często pomijane w kuchni. A przecież drzemie w nich ogromny potencjał. O czym przekonasz się już za moment. W końcu usmażenie ich w panierce to nie jedyne rozwiązanie, które warto wprowadzić do domowego menu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik japoński bez piekarnika. Przepis, który szybko stanie się twoim ulubionym
Odkrywamy skrzydełka z kurczaka na nowo. Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu!
Już za moment dowiesz się, jak zrobić skrzydełka z kurczaka z akcentem japońskiej kuchni. A wszystko to za sprawą domowej wersji sosu teriyaki, z którym połączymy mięsne kąski.
Składniki:
Podstawowe składniki:
- 6 skrzydełek z kurczaka,
- 12 szt. zielonej fasolki szparagowej,
- 1 duża marchewka,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sos teriyaki:
- 3/4 szkl. wody,
- 1/3 szkl. sosu sojowego,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1/4 szkl. wina mirin.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania skrzydełek z kurczaka. Najpierw je myję, po czym dokładnie osuszam. Teraz przechodzę do wytrybowania kości ze skrzydełek. Dodatkowo przy pomocy nożyczek robię w każdym skrzydełku małą kieszonkę.
Mięsne kawałki układam na desce do krojenia i doprawiam je solą.
Krok 2. Skrzydełka odkładam na bok, po czym obieram marchewkę i dzielę ją na małe słupki. Opłukuję też fasolkę szparagową. Biorę kilka warzyw do ręki i wkładam je do kieszonki, którą wcześniej zrobiłam w każdym skrzydełku.
Krok 3. Czas przygotować domowy sos teriyaki. W tym celu łączę ze sobą: wodę, cukier, sos sojowy oraz wino mirin. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aby smaki w naczyniu dobrze się połączyły.
Krok 4. Przygotowane wcześniej skrzydełka obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
Krok 5. Po kilku minutach na patelnię dodaję domowy sos i gotuję całość do chwili, aż mieszanka stanie się gęsta. Danie podaję z ugotowanym ryżem, dodatkową porcją sosu oraz zieloną cebulką. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad. Mam nadzieję, że jesteś jak najbardziej na tak!