Aromatyczny kurczak z warzywami w sosie teriyaki

Uwielbiam kurczaka, ponieważ świetnie pasuje praktycznie do każdej potrawy. W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić aromatycznego kurczaka z warzywami w sosie teriyaki.

Obrazek
Pyszności

To bardzo zdrowe danie i idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o swoją linię. Koniecznie go wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz.

Dokładny przepis poniżej.

Składniki:

  1. 60 g miód
  2. 2 łyżki imbir drobno pokrojony
  3. 3 szt. marchewka pokrojona w plastry
  4. płatki chilli
  5. 200 g brokuł podzielony na różyczki
  6. 75 ml woda
  7. 60 ml sos sojowy
  8. 4 łyżki skrobia kukurydziana
  9. 1 łyżka oliwa z oliwek
  10. 600 g udko z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
  11. sól
  12. pieprz
  13. 2 ząbki czosnek wyciśnięte
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka włóż miód, imbir, wodę, sos sojowy i skrobię kukurydzianą. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszaj.
2. Rozgrzej oliwę z oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią kurczaka i przypraw go solą i pieprzem. Podsmażaj go przez ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj czosnek, marchew, przygotowany wcześniej sos i płatki chilli. Gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach dodaj brokuły i dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Rozłóż danie do miseczek. Podawaj samodzielnie lub z ryżem.
4. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości