Aromatyczny kurczak z warzywami w sosie teriyaki

Uwielbiam kurczaka, ponieważ świetnie pasuje praktycznie do każdej potrawy. W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić aromatycznego kurczaka z warzywami w sosie teriyaki.

Obrazek
Pyszności

To bardzo zdrowe danie i idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o swoją linię. Koniecznie go wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz.

Dokładny przepis poniżej.

Składniki:

  1. 60 g miód
  2. 2 łyżki imbir drobno pokrojony
  3. 3 szt. marchewka pokrojona w plastry
  4. płatki chilli
  5. 200 g brokuł podzielony na różyczki
  6. 75 ml woda
  7. 60 ml sos sojowy
  8. 4 łyżki skrobia kukurydziana
  9. 1 łyżka oliwa z oliwek
  10. 600 g udko z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
  11. sól
  12. pieprz
  13. 2 ząbki czosnek wyciśnięte
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka włóż miód, imbir, wodę, sos sojowy i skrobię kukurydzianą. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok 5 minut, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszaj.
2. Rozgrzej oliwę z oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią kurczaka i przypraw go solą i pieprzem. Podsmażaj go przez ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj czosnek, marchew, przygotowany wcześniej sos i płatki chilli. Gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach dodaj brokuły i dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Rozłóż danie do miseczek. Podawaj samodzielnie lub z ryżem.
4. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki