Wydaje nam się, że to lekkie dania. Rzeczywistość jest inna i powodują tycie
Te pozornie lekkie dania mogą wprawić niektórych z nas w osłupienie. Dlaczego, spożywając je, nie chudniemy? Jakim prawem nie osiągamy wtedy deficytu kalorycznego? Prawda czai się tuż za iluzją lekkości tych potraw. W rzeczywistości zawierają one dodatkowe składniki, które zdecydowanie nie pomogą nam zrzucić zbędnych kilogramów
20.06.2023 20:30
W sklepach i restauracjach jest mnóstwo dań, które tylko na pozór są niskokaloryczne i lekkostrawne. Prawda jest bolesna: obok teoretycznie lekkich składników znajdują się dodatki, które z dietą odchudzającą nie mają totalnie nic wspólnego. Oto pięć przykładów takich potraw. Możesz się bardzo zdziwić, kiedy dowiesz się, jaki tak naprawdę mają wpływ na nasz organizm.
"Lekkie dania" od których tyjemy
Sushi
Kuchnia japońska, ryba, ryż. To aż brzmi zdrowo i niskokalorycznie, prawda? Być może spożywając sushi w Kraju Kwitnącej Wiśni, naprawdę mógłbyś pochwalić się przebywaniem na diecie odchudzającej, ale na pewno nie dotyczy to stołowania się w polskich barach z sushi. To słynne japońskie danie zostało bowiem mocno zmienione pod nasze gusta. Do zalewy octowej, którą miesza się z ugotowanym ryżem, dodawane są olbrzymie ilości cukru. To samo dotyczy sosu teriyaki. Jest on właściwie niczym innym, jak zagęszczonym cukrem sosem sojowym.
Sałatki z awokado
Ten odżywczy owoc jedynie zyskiwał na popularności przez ostatnie lata. Zawiera zdrowe tłuszcze, zero cholesterolu i mnóstwo witamin. Przygotowane z niego sałatki mogą mieć jednak drugie dno. Przy wszystkich zaletach awokado, jest ono owocem bardzo kalorycznym. Średniej wielkości owoc zawiera ponad 400 kcal; łącząc je w sałatce z produktami takimi jak majonez, może się okazać, że właśnie zaserwowaliśmy sobie prawdziwą bombę kaloryczną.
Śniadaniowy jogurt z dodatkami
Ustalmy jedno: przygotowane na bazie jogurtu danie z owocami i płatkami owsianymi to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Warto jednak podczas zakupów zwrócić uwagę na skład podstawowego produktu takiego dania. W wielu jogurtach znajdują się "cuda" takie jak cukier mleczny, mleko w proszku lub zagęszczone i skrobia modyfikowana. I nagle artykuł niskokaloryczny zupełnie zmienia swoje oblicze.
Dania z soi
Pasty, zupy, kotlety, dania jednogarnkowe... Sposobów na użycie soi jest od groma, a wszystkie przyrządzane są z jasną myślą: oto powstaje potrawa lekka i zdrowa. Problem w tym, że soja zawiera duże ilości izoflawonów, które w organizmie aktywują receptory estrogenu. To z kolei może skończyć się zaburzeniem gospodarki hormonalnej i złym wpływem na proces odchudzania.
Batony proteinowe
Co prawda ta popularna wśród ćwiczących osób przekąska nie jest daniem, ale "zasłużyła sobie", żeby znaleźć się w tym zestawieniu. Dietetycy od dawna podważają zdrowotną renomę batonów proteinowych. Oczywiście dostarczają one niezbędnego przy budowaniu masy mięśniowej białka, ale wraz z nim znajduje się tam mnóstwo cukrów prostych, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans.