PrzepisDania główneKurczak w sosie teriyaki z ryżem i ananasem
Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i ananasem
Jeżeli tęsknisz za tropikalnym i egzotycznym smakiem lata, to już za chwilę zobaczysz danie, które z pewnością ci o nim przypomni.
Pyszności
10.10.2016 | aktual.: 23.05.2017 13:40
Będzie to pyszny kurczak w sosie teriyaki z ryżem, a wszystko to podane w ...ananasie! Ta potrawa wygląda niecodziennie, ale jej smak przebija wszystko!
Koniecznie jej wypróbuj.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 szt. ananas
- 230 ml woda
- 3 łyżki ocet ryżowy
- 55 ml sos sojowy
- 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka olej
- 2 łyżeczki sezam
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/4 łyżeczki płatki chilli
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżka masło
- 230 g ryż suchy
- 55 g miód
- 2 ząbki czosnek wyciśnięty
- 1/2 łyżeczki imbir zmielony
Sposób przygotowania:
1. Przekrój ananasa na pół, a następnie wydrąż środek w każdej połówce. Zachowaj wydrążony miąższ.
2. Posiekaj ananasa w kostkę.
3. Posiekany miąższ ananasa przełóż do garnka i dodaj do niego 230 ml wody, sól, płatki chilli, cukier i masło. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj ryż i ponownie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
4. Do miseczki włóż miód, czosnek, imbir, ocet ryżowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
5. Przygotowany sos dodaj do pokrojonego kurczaka i odstaw na ok. 10 minut.
6. Po 10 minutach rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią kurczaka. Kiedy kurczak będzie usmażony, dodaj do niego sos, w którym wcześniej się marynował. Kiedy sos się zagotuje, podgrzewaj go przez kilka minut, a następnie dodaj sezam. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
7. Do każdej połówki ananasa nałóż ugotowany ryż oraz kurczaka.
8. I gotowe. Smacznego!