Kurczak w sosie teriyaki z ryżem i ananasem

Jeżeli tęsknisz za tropikalnym i egzotycznym smakiem lata, to już za chwilę zobaczysz danie, które z pewnością ci o nim przypomni.

Obrazek
Pyszności

Będzie to pyszny kurczak w sosie teriyaki z ryżem, a wszystko to podane w ...ananasie! Ta potrawa wygląda niecodziennie, ale jej smak przebija wszystko!

Koniecznie jej wypróbuj.

Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. ananas
  2. 230 ml woda
  3. 3 łyżki ocet ryżowy
  4. 55 ml sos sojowy
  5. 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  6. 1 łyżka olej
  7. 2 łyżeczki sezam
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/4 łyżeczki płatki chilli
  10. 1 łyżeczka cukier
  11. 1 łyżka masło
  12. 230 g ryż suchy
  13. 55 g miód
  14. 2 ząbki czosnek wyciśnięty
  15. 1/2 łyżeczki imbir zmielony
Sposób przygotowania:
1. Przekrój ananasa na pół, a następnie wydrąż środek w każdej połówce. Zachowaj wydrążony miąższ.
2. Posiekaj ananasa w kostkę.
3. Posiekany miąższ ananasa przełóż do garnka i dodaj do niego 230 ml wody, sól, płatki chilli, cukier i masło. Wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj ryż i ponownie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
4. Do miseczki włóż miód, czosnek, imbir, ocet ryżowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.
5. Przygotowany sos dodaj do pokrojonego kurczaka i odstaw na ok. 10 minut.
6. Po 10 minutach rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią kurczaka. Kiedy kurczak będzie usmażony, dodaj do niego sos, w którym wcześniej się marynował. Kiedy sos się zagotuje, podgrzewaj go przez kilka minut, a następnie dodaj sezam. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
7. Do każdej połówki ananasa nałóż ugotowany ryż oraz kurczaka.
8. I gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości