Zamiast jabłek dodaj żółty ser. Racuchy znikną szybciej niż myślisz

Racuchy kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi plackami, skrywającymi najczęściej jabłka. Okraszone solidną kołderką z cukru pudru często pojawiały się na podwieczorki lub słodkie obiady. Mało osób wie jednak, że można przygotować je również w wytrawnym wydaniu.

Racuchy na słono - PysznościRacuchy na słono - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy z dodatkiem sera żółtego to świetna propozycja na obiad lub smaczną kolację na ciepło. Moja rodzina była zaskoczona, gdy podałam je po raz pierwszy - spodziewali się tradycyjnej, słodkiej odsłony tego dania. Do takich racuchów można dorzucić również inne dodatki, jak pokrojona w drobną kostkę papryka, cebula lub kukurydza z puszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Racuchy na słono

Pulchne placuszki na słono zaskoczą twoich bliskich. Polecam przygotować od razu solidną porcję, bo znikają błyskawicznie z talerzy. Smakują nieźle również na zimno, więc sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad
Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad © Canva | Josef Mohyla

Przygotowanie jest banalnie proste, a na dodatek nie potrzeba wielu składników. W pół godziny na talerzach wylądują wyjątkowe racuchy, którym nie sposób się oprzeć. Nie używa się tutaj drożdży, dzięki czemu obiad wyczarujesz w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 150 g żółtego sera w kostce,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano, zioła prowansalskie, bazylia - według uznania,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i sodę - dzięki przesianiu masa będzie lepiej napowietrzona i bardziej puszysta. Dodaj przyprawy według własnego uznania i smaku, dokładnie wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz wodę i wymieszaj dokładnie.
  3. Mokre składniki wymieszaj z suchymi tak, aby powstała gładka masa bez grudek.
  4. Ser zetrzyj na tarce i dorzuć do masy.
  5. Dodaj też posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz dodać również pokrojoną szynkę lub kiełbasę oraz inne dodatki, jak warzywa czy pieczarki. Ważne jest, aby drobno je pokroić.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wylewaj porcjami masę. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  7. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki możesz serwować samodzielnie lub podać z ulubionym sosem, na przykład sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej