Zamiast jabłek dodaj żółty ser. Racuchy znikną szybciej niż myślisz
Racuchy kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi plackami, skrywającymi najczęściej jabłka. Okraszone solidną kołderką z cukru pudru często pojawiały się na podwieczorki lub słodkie obiady. Mało osób wie jednak, że można przygotować je również w wytrawnym wydaniu.
15.04.2024 09:40
Racuchy z dodatkiem sera żółtego to świetna propozycja na obiad lub smaczną kolację na ciepło. Moja rodzina była zaskoczona, gdy podałam je po raz pierwszy - spodziewali się tradycyjnej, słodkiej odsłony tego dania. Do takich racuchów można dorzucić również inne dodatki, jak pokrojona w drobną kostkę papryka, cebula lub kukurydza z puszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Racuchy na słono
Pulchne placuszki na słono zaskoczą twoich bliskich. Polecam przygotować od razu solidną porcję, bo znikają błyskawicznie z talerzy. Smakują nieźle również na zimno, więc sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Przygotowanie jest banalnie proste, a na dodatek nie potrzeba wielu składników. W pół godziny na talerzach wylądują wyjątkowe racuchy, którym nie sposób się oprzeć. Nie używa się tutaj drożdży, dzięki czemu obiad wyczarujesz w mgnieniu oka.
Zobacz także
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 150 g żółtego sera w kostce,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- oregano, zioła prowansalskie, bazylia - według uznania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę i sodę - dzięki przesianiu masa będzie lepiej napowietrzona i bardziej puszysta. Dodaj przyprawy według własnego uznania i smaku, dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko oraz wodę i wymieszaj dokładnie.
- Mokre składniki wymieszaj z suchymi tak, aby powstała gładka masa bez grudek.
- Ser zetrzyj na tarce i dorzuć do masy.
- Dodaj też posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz dodać również pokrojoną szynkę lub kiełbasę oraz inne dodatki, jak warzywa czy pieczarki. Ważne jest, aby drobno je pokroić.
- Na patelni rozgrzej olej i wylewaj porcjami masę. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
- Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki możesz serwować samodzielnie lub podać z ulubionym sosem, na przykład sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!
Zobacz także