PrzepisŚniadanieTwarogowe racuchy z tym warzywem są obłędnie. Moje dzieci chcą je jeść niemal codziennie na śniadanie

Twarogowe racuchy z tym warzywem są obłędnie. Moje dzieci chcą je jeść niemal codziennie na śniadanie

Racuchy z rabarbarem - pyszny pomysł na śniadanie
Racuchy z rabarbarem - pyszny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva
15.04.2024 09:20

Nie masz pomysłu na śniadanie? Dziatwa kręci nosem na wszystkie twoje próby i wysiłki, a ty załamujesz ręce, bo masz wrażenie, że próbowałeś już wszystkiego? Dzisiaj chcę ci polecić twarogowe racuchy z rabarbarem. Ten zaskakujący smak przyniósł mi nieoczekiwane korzyści.

Wiem, jak to jest, gdy dzieci nie chcą zjeść niczego, poza parówkami i tostami. To bolączka rodziców: jak w ograniczonym, porannym czasie, podczas niezliczonych obowiązków, pędu i krzątaniny, przygotować coś smacznego i zdrowego, co przy okazji nie sprawi, że dorośli spóźnią się do pracy, a dzieci do szkoły? Nie jest to łatwe, ale nie jest to również niemożliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Według mnie najlepszą metodą na każdego młodocianego Tadka-Niejadka są placki. Pulchniutkie i smaczne racuchy można przygotować z wielu różnych składników, a moim ostatnim odkryciem jest rabarbar. To zdrowe warzywo — pełne witamin i minerałów, a przy okazji niewielkiej ilości kalorii — posłuży nam do przygotowania pysznego śniadania, którego zaskakujący smak przypodobał się moim dzieciom. Może i u ciebie zda egzamin? Moim zdaniem warto spróbować. Powodzenia!

Racuchy twarogowe z rabarbaru

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 łodyga rabarbaru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru drobnego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • olej do smażenia.
Racuchy z rabarbaru - smaczne i zdrowe
Racuchy z rabarbaru - smaczne i zdrowe© Canva | PaulaConnelly

Sposób przygotowania:

  1. Łodygę rabarbaru opłucz w zimnej wodzie. Następnie osusz go, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj łyżkę cukru. Teraz powinieneś odczekać 25-30 minut. To dlatego za tę czynność weź się najpierw.
  2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj natomiast z mąką, twarogiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Delikatnie, za pomocą łyżki, połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj również posiekany rabarbar. Wymieszaj.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy usmaż racuchy. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z cukrem pudrem lub innymi dodatkami. U mnie np. dobrze sprawdza się cynamon. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także