WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Twarogowe racuchy z tym warzywem są obłędnie. Moje dzieci chcą je jeść niemal codziennie na śniadanie

Nie masz pomysłu na śniadanie? Dziatwa kręci nosem na wszystkie twoje próby i wysiłki, a ty załamujesz ręce, bo masz wrażenie, że próbowałeś już wszystkiego? Dzisiaj chcę ci polecić twarogowe racuchy z rabarbarem. Ten zaskakujący smak przyniósł mi nieoczekiwane korzyści.

Racuchy z rabarbarem - pyszny pomysł na śniadanieRacuchy z rabarbarem - pyszny pomysł na śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva
SKOMENTUJ

Wiem, jak to jest, gdy dzieci nie chcą zjeść niczego, poza parówkami i tostami. To bolączka rodziców: jak w ograniczonym, porannym czasie, podczas niezliczonych obowiązków, pędu i krzątaniny, przygotować coś smacznego i zdrowego, co przy okazji nie sprawi, że dorośli spóźnią się do pracy, a dzieci do szkoły? Nie jest to łatwe, ale nie jest to również niemożliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto z truskawkami. Przepis na lekki i efektowny deser

Według mnie najlepszą metodą na każdego młodocianego Tadka-Niejadka są placki. Pulchniutkie i smaczne racuchy można przygotować z wielu różnych składników, a moim ostatnim odkryciem jest rabarbar. To zdrowe warzywo — pełne witamin i minerałów, a przy okazji niewielkiej ilości kalorii — posłuży nam do przygotowania pysznego śniadania, którego zaskakujący smak przypodobał się moim dzieciom. Może i u ciebie zda egzamin? Moim zdaniem warto spróbować. Powodzenia!

Racuchy twarogowe z rabarbaru

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 łodyga rabarbaru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru drobnego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • olej do smażenia.
Racuchy z rabarbaru - smaczne i zdrowe
Racuchy z rabarbaru - smaczne i zdrowe © Canva | PaulaConnelly

Sposób przygotowania:

  1. Łodygę rabarbaru opłucz w zimnej wodzie. Następnie osusz go, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj łyżkę cukru. Teraz powinieneś odczekać 25-30 minut. To dlatego za tę czynność weź się najpierw.
  2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj natomiast z mąką, twarogiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Delikatnie, za pomocą łyżki, połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj również posiekany rabarbar. Wymieszaj.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy usmaż racuchy. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z cukrem pudrem lub innymi dodatkami. U mnie np. dobrze sprawdza się cynamon. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze