Są bardzo niezdrowe, a sięgamy po nie często. Nie jesteśmy świadomi zagrożenia

Powodują alergie i niewydolność nerek, zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór, zapychają tętnice i potwornie szkodzą dzieciom. Wyniki nowych badań przyprawiają o dreszcze, a wniosek jest taki: jeden z naszych ulubionych produktów to dosłownie zło w czystej postaci. Jakże pyszny z odrobiną ketchupu...

ObrazekAdobe Stock

Rozwój świadomości żywieniowej wśród Polaków nie mógł pominąć tematu parówek. Kiedyś mówiło się o nich dużo; był to czas nadwątlonej ufności do producentów tych małych kiełbasek. Popularnym zarzutem w stronę parówek było nawet to, że zawierają... papier.

Jeśli ten mit obił ci się kiedyś o uszy, chcemy cię uspokoić. Parówki, rzecz jasna, nie zawierają papieru. Skąd ta pewność? To proste. Kilogram papieru jest droższy niż kilogram masy, z której tworzone są parówki.

Dlaczego nie warto jeść parówek?

Obrazek
Parówki - Pyszności; foto: Canva

Z punktu widzenia dietetyki, parówki to po prostu koszmar. Co gorsze, zjadając jedną kiełbaskę za drugą, totalnie nie czujemy tłuszczu, który pochłaniamy. To wszystko ze względu na sposób przygotowania parówek, jakim jest drobne mielenie. Wrażenie zjadania czegoś chudego kończy się jednak w momencie przeczytania składu parówek. Niektóre zawierają bowiem nawet 20-25 proc. tłuszczu. 

Ten problem to tylko preludium do następnych. Żeby tłuszcz nie uległ zepsuciu, parówki muszą zawierać od groma przeciwutleniaczy. Wraz z nimi pojawiają się tam substancje konserwujące z azotynem sodu na czele, którego spożywanie może mieć konsekwencje rakotwórcze. 

Emulgatory, fosforany, mięso oddzielone mechanicznie — to wszystko przekłada się na możliwość pojawienia się poważnych dolegliwości. Ostatnio najwięcej mówi się o negatywnym wpływie parówek na odbiorców, którzy kochają je najbardziej: dzieci.

Wyniki badań i totalny szok

Według wyników badań naukowców z Uniwersytetu w Karolinie Północnej, zacytowanych przez portal mamadu.pl, ciężarne kobiety, które spożywały parówki przynajmniej raz w tygodniu, narażają swoje dzieci na rozwój guza mózgu.

Wpływ parówek na zdrowie dzieci wcale nie jest lepszy. Wspomniane badania mówią jasno, że zjadanie zaledwie 12 parówek na miesiąc zwiększa ryzyko wystąpienia białaczki u dzieci aż 6-krotnie!

Parówki ze sklepu to tylko połowa problemu

Czytanie etykiet zamieszczonych na opakowaniach parówek to dobry zwyczaj; pozwala nam na zminimalizowanie ryzyka kupienia kiełbasek o nadmiernej ilości tłuszczu, MOM-u i różnych szkodliwych dodatków.

Obrazek
Parówki - Pyszności; foto: Canva

Warto jednak zastanowić się nad tym, ile razy w miesiącu czy roku zdarza nam się spożywać parówki "na mieście". Nie jesteśmy w stanie przewidzieć składu kiełbasek w kupionym na festynie czy stacji benzynowej hot-dogu.

Być może nazwiesz nam czarnowidzami, ale o tym, że zarobek bywa dla producentów i sprzedawców żywności najważniejszy, pisaliśmy już nieraz. Dlatego nie sądzimy, że tanie hot-dogi z przydrożnej budki mogą zawierać dobry skład. Dlatego lepiej ograniczyć ich zjadanie.

Zobacz też ten przepis na sałatkę porową z serem i kukurydzą. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości