Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Żeby zupa nabrała głębi smaku i aromatu, wcale nie trzeba gotować jej przez pół dnia. Z pomocą przyjdą wyraziste dodatki, które wymieszane razem zbudują bazę do kremowej zupy. Wszystko zrobisz podczas jednego odcinka ulubionego serialu.
Jesienią uwielbiamy otulać się aromatem intensywnych przypraw, z których słynie między innymi kuchnia tajska. Idealną bazą do zup kremów z tym stylu jest kalafior – bardzo dobrze chłonie smaki i zapachy dodatków, a przy tym zapewnia kremową teksturę dania. Dodaj imbir, czosnek i mleko kokosowe, a powstanie kompozycja, w której można się zakochać.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Okruchy chlebowe do posypania
Do zup kremów, zwłaszcza w azjatyckim stylu, świetnie sprawdzają się okruchy chlebowe, którymi można posypać rozgrzewającą zupę. Jest to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie czerstwego chleba, co jest zgodne z duchem zero waste. Wystarczy pokruszyć suche kromki na kawałki, co można zrobić przy pomocy malaksera z mocnymi nożykami, i wrzucić na patelnię z niewielką ilością tłuszczu oraz ulubionymi przyprawami.
Okruchy chlebowe z masłem, cukrem i gałką muszkatołową wykorzystałam w mojej rekonstrukcji potraw Orsona Hejnowicza. Do tajskiego kremu z kalafiora będą pasowały również inne przyprawy, takie jak czosnek czy mielona ostra papryka. Przygotowanie chrupiącej posypki zajmie dosłownie kilka minut.
Przepis na tajski krem z kalafiora
Rozgrzewający krem możesz posypać nie tylko okruchami z czerstwego chleba, ale także prażonymi pestkami dyni, orzechami lub płatkami migdałów. Zupa doskonale smakuje podana z domowymi grzankami czosnkowymi. Nie zapomnij o świeżych ziołach, takich jak kolendra czy szczypiorek z dymki – dzięki nim danie nabiera lekkości, która jest potrzebna do przełamania mocnych aromatów.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki żółtej pasty curry,
- 1 kalafior,
- 1 litr wody,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- sok z 1 limonki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i zeszklij na nim pokrojoną w pióra cebulę.
- Gdy będzie już miękka, dodaj starty imbir i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dorzuć 2 łyżki pasty curry, wymieszaj i smaż przez 1–2 minuty.
- Następnie dodaj kalafior, pokrojony w małe różyczki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i sok z limonki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj i zestaw z kuchenki.
- Zblenduj na gęsty krem, a następnie jeszcze przez chwilę podgrzej, aby podać gorącą zupę.
- Przełóż na talerze i posyp wybranymi dodatkami.