Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut

Żeby zupa nabrała głębi smaku i aromatu, wcale nie trzeba gotować jej przez pół dnia. Z pomocą przyjdą wyraziste dodatki, które wymieszane razem zbudują bazę do kremowej zupy. Wszystko zrobisz podczas jednego odcinka ulubionego serialu.

Tajski krem z kalafiora zrobisz w 30 minutTajski krem z kalafiora zrobisz w 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jesienią uwielbiamy otulać się aromatem intensywnych przypraw, z których słynie między innymi kuchnia tajska. Idealną bazą do zup kremów z tym stylu jest kalafior – bardzo dobrze chłonie smaki i zapachy dodatków, a przy tym zapewnia kremową teksturę dania. Dodaj imbir, czosnek i mleko kokosowe, a powstanie kompozycja, w której można się zakochać.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Okruchy chlebowe do posypania

Do zup kremów, zwłaszcza w azjatyckim stylu, świetnie sprawdzają się okruchy chlebowe, którymi można posypać rozgrzewającą zupę. Jest to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie czerstwego chleba, co jest zgodne z duchem zero waste. Wystarczy pokruszyć suche kromki na kawałki, co można zrobić przy pomocy malaksera z mocnymi nożykami, i wrzucić na patelnię z niewielką ilością tłuszczu oraz ulubionymi przyprawami.

Okruchy chlebowe z masłem, cukrem i gałką muszkatołową wykorzystałam w mojej rekonstrukcji potraw Orsona Hejnowicza. Do tajskiego kremu z kalafiora będą pasowały również inne przyprawy, takie jak czosnek czy mielona ostra papryka. Przygotowanie chrupiącej posypki zajmie dosłownie kilka minut.

Przepis na tajski krem z kalafiora

Rozgrzewający krem możesz posypać nie tylko okruchami z czerstwego chleba, ale także prażonymi pestkami dyni, orzechami lub płatkami migdałów. Zupa doskonale smakuje podana z domowymi grzankami czosnkowymi. Nie zapomnij o świeżych ziołach, takich jak kolendra czy szczypiorek z dymki – dzięki nim danie nabiera lekkości, która jest potrzebna do przełamania mocnych aromatów.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki żółtej pasty curry,
  • 1 kalafior,
  • 1 litr wody,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • sok z 1 limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i zeszklij na nim pokrojoną w pióra cebulę.
  2. Gdy będzie już miękka, dodaj starty imbir i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dorzuć 2 łyżki pasty curry, wymieszaj i smaż przez 1–2 minuty.
  3. Następnie dodaj kalafior, pokrojony w małe różyczki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i sok z limonki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj i zestaw z kuchenki.
  5. Zblenduj na gęsty krem, a następnie jeszcze przez chwilę podgrzej, aby podać gorącą zupę.
  6. Przełóż na talerze i posyp wybranymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać