Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut

Żeby zupa nabrała głębi smaku i aromatu, wcale nie trzeba gotować jej przez pół dnia. Z pomocą przyjdą wyraziste dodatki, które wymieszane razem zbudują bazę do kremowej zupy. Wszystko zrobisz podczas jednego odcinka ulubionego serialu.

Tajski krem z kalafiora zrobisz w 30 minutTajski krem z kalafiora zrobisz w 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jesienią uwielbiamy otulać się aromatem intensywnych przypraw, z których słynie między innymi kuchnia tajska. Idealną bazą do zup kremów z tym stylu jest kalafior – bardzo dobrze chłonie smaki i zapachy dodatków, a przy tym zapewnia kremową teksturę dania. Dodaj imbir, czosnek i mleko kokosowe, a powstanie kompozycja, w której można się zakochać.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Okruchy chlebowe do posypania

Do zup kremów, zwłaszcza w azjatyckim stylu, świetnie sprawdzają się okruchy chlebowe, którymi można posypać rozgrzewającą zupę. Jest to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie czerstwego chleba, co jest zgodne z duchem zero waste. Wystarczy pokruszyć suche kromki na kawałki, co można zrobić przy pomocy malaksera z mocnymi nożykami, i wrzucić na patelnię z niewielką ilością tłuszczu oraz ulubionymi przyprawami.

Okruchy chlebowe z masłem, cukrem i gałką muszkatołową wykorzystałam w mojej rekonstrukcji potraw Orsona Hejnowicza. Do tajskiego kremu z kalafiora będą pasowały również inne przyprawy, takie jak czosnek czy mielona ostra papryka. Przygotowanie chrupiącej posypki zajmie dosłownie kilka minut.

Przepis na tajski krem z kalafiora

Rozgrzewający krem możesz posypać nie tylko okruchami z czerstwego chleba, ale także prażonymi pestkami dyni, orzechami lub płatkami migdałów. Zupa doskonale smakuje podana z domowymi grzankami czosnkowymi. Nie zapomnij o świeżych ziołach, takich jak kolendra czy szczypiorek z dymki – dzięki nim danie nabiera lekkości, która jest potrzebna do przełamania mocnych aromatów.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki żółtej pasty curry,
  • 1 kalafior,
  • 1 litr wody,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • sok z 1 limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i zeszklij na nim pokrojoną w pióra cebulę.
  2. Gdy będzie już miękka, dodaj starty imbir i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dorzuć 2 łyżki pasty curry, wymieszaj i smaż przez 1–2 minuty.
  3. Następnie dodaj kalafior, pokrojony w małe różyczki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  4. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i sok z limonki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj i zestaw z kuchenki.
  5. Zblenduj na gęsty krem, a następnie jeszcze przez chwilę podgrzej, aby podać gorącą zupę.
  6. Przełóż na talerze i posyp wybranymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯