Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska

Rzadko podawana jest w takiej formie na obiad. Tymczasem odpowiednio wypieczona i ładnie rumiana może przywoływać najpiękniejsze wspomnienia. Do zasmażanej kapusty nie ma lepszego dodatku.

Pieczone kiełbaski to pomysł na szybki i smaczny obiadPieczone kiełbaski to pomysł na szybki i smaczny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczona kiełbasa to jedno z tych dań, które można przyrządzać na wiele sposobów. Dzięki prostym krokom i odpowiedniej temperaturze pieczenia każdy posiłek może stać się ucztą, przypominającą długie wieczory przy blasku prawdziwego ogniska.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Jakie dodatki do pieczonej kiełbasy?

Poniżej znajdziesz prosty przepis na pieczoną kiełbasę z karmelizowaną cebulą, ale zachęcam do eksperymentowania z dodatkami. Do naczynia żaroodpornego możesz włożyć pieczarki, kiszoną kapustę lub jabłka z żurawiną – to propozycja dla osób, którym pasuje łączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Podczas pieczenia możesz podlać kiełbaski odrobiną czerwonego wina, które doda im soczystości i głębi smaku. Do podlania białej kiełbasy lepiej sprawdzi się białe wino lub piwo pszeniczne.

Jeśli lubisz dania jednogarnkowe, w brytfannie znajdzie się miejsce nawet na ziemniaki, ale wtedy musisz liczyć się z tym, że przygotowanie obiadu potrwa dwa razy dłużej. Lepiej zrobić ziemniaki osobno i podać je w formie gładkiego purée lub sałatki niemieckiej, na przykład z ogórkiem kiszonym i marynowaną cebulą. Świetny dodatkiem do pieczonej kiełbasy jest zasmażana kapusta, która dawniej często gościła na polskich stołach.

Przepis na pieczoną kiełbasę, która smakuje jak z ogniska

W piekarniku możesz przygotować zarówno wędzoną, jak i białą kiełbasę. Jednak jeśli jest surowa, warto ją wcześniej sparzyć, aby upiekła się równomiernie i pozostała soczysta w środku. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.

Składniki:

  • 6–8 kiełbas zwyczajnych,
  • 2 cebule,
  • przyprawy: mielona papryka, świeżo zmielony pieprz,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Przełóż na formę do pieczenia.
  2. Na cebuli ułóż kiełbaski.
  3. Posyp mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie skrop olejem.
  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
  5. Otwórz na chwilę piekarnik i obróć kiełbaski na drugą stronę.
  6. Zapiekaj jeszcze przez 5–10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟