Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska

Rzadko podawana jest w takiej formie na obiad. Tymczasem odpowiednio wypieczona i ładnie rumiana może przywoływać najpiękniejsze wspomnienia. Do zasmażanej kapusty nie ma lepszego dodatku.

Pieczone kiełbaski to pomysł na szybki i smaczny obiadPieczone kiełbaski to pomysł na szybki i smaczny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczona kiełbasa to jedno z tych dań, które można przyrządzać na wiele sposobów. Dzięki prostym krokom i odpowiedniej temperaturze pieczenia każdy posiłek może stać się ucztą, przypominającą długie wieczory przy blasku prawdziwego ogniska.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Jakie dodatki do pieczonej kiełbasy?

Poniżej znajdziesz prosty przepis na pieczoną kiełbasę z karmelizowaną cebulą, ale zachęcam do eksperymentowania z dodatkami. Do naczynia żaroodpornego możesz włożyć pieczarki, kiszoną kapustę lub jabłka z żurawiną – to propozycja dla osób, którym pasuje łączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Podczas pieczenia możesz podlać kiełbaski odrobiną czerwonego wina, które doda im soczystości i głębi smaku. Do podlania białej kiełbasy lepiej sprawdzi się białe wino lub piwo pszeniczne.

Jeśli lubisz dania jednogarnkowe, w brytfannie znajdzie się miejsce nawet na ziemniaki, ale wtedy musisz liczyć się z tym, że przygotowanie obiadu potrwa dwa razy dłużej. Lepiej zrobić ziemniaki osobno i podać je w formie gładkiego purée lub sałatki niemieckiej, na przykład z ogórkiem kiszonym i marynowaną cebulą. Świetny dodatkiem do pieczonej kiełbasy jest zasmażana kapusta, która dawniej często gościła na polskich stołach.

Przepis na pieczoną kiełbasę, która smakuje jak z ogniska

W piekarniku możesz przygotować zarówno wędzoną, jak i białą kiełbasę. Jednak jeśli jest surowa, warto ją wcześniej sparzyć, aby upiekła się równomiernie i pozostała soczysta w środku. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.

Składniki:

  • 6–8 kiełbas zwyczajnych,
  • 2 cebule,
  • przyprawy: mielona papryka, świeżo zmielony pieprz,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Przełóż na formę do pieczenia.
  2. Na cebuli ułóż kiełbaski.
  3. Posyp mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie skrop olejem.
  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
  5. Otwórz na chwilę piekarnik i obróć kiełbaski na drugą stronę.
  6. Zapiekaj jeszcze przez 5–10 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut