Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Rzadko podawana jest w takiej formie na obiad. Tymczasem odpowiednio wypieczona i ładnie rumiana może przywoływać najpiękniejsze wspomnienia. Do zasmażanej kapusty nie ma lepszego dodatku.
Pieczona kiełbasa to jedno z tych dań, które można przyrządzać na wiele sposobów. Dzięki prostym krokom i odpowiedniej temperaturze pieczenia każdy posiłek może stać się ucztą, przypominającą długie wieczory przy blasku prawdziwego ogniska.
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Jakie dodatki do pieczonej kiełbasy?
Poniżej znajdziesz prosty przepis na pieczoną kiełbasę z karmelizowaną cebulą, ale zachęcam do eksperymentowania z dodatkami. Do naczynia żaroodpornego możesz włożyć pieczarki, kiszoną kapustę lub jabłka z żurawiną – to propozycja dla osób, którym pasuje łączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Podczas pieczenia możesz podlać kiełbaski odrobiną czerwonego wina, które doda im soczystości i głębi smaku. Do podlania białej kiełbasy lepiej sprawdzi się białe wino lub piwo pszeniczne.
Jeśli lubisz dania jednogarnkowe, w brytfannie znajdzie się miejsce nawet na ziemniaki, ale wtedy musisz liczyć się z tym, że przygotowanie obiadu potrwa dwa razy dłużej. Lepiej zrobić ziemniaki osobno i podać je w formie gładkiego purée lub sałatki niemieckiej, na przykład z ogórkiem kiszonym i marynowaną cebulą. Świetny dodatkiem do pieczonej kiełbasy jest zasmażana kapusta, która dawniej często gościła na polskich stołach.
Przepis na pieczoną kiełbasę, która smakuje jak z ogniska
W piekarniku możesz przygotować zarówno wędzoną, jak i białą kiełbasę. Jednak jeśli jest surowa, warto ją wcześniej sparzyć, aby upiekła się równomiernie i pozostała soczysta w środku. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Składniki:
- 6–8 kiełbas zwyczajnych,
- 2 cebule,
- przyprawy: mielona papryka, świeżo zmielony pieprz,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Przełóż na formę do pieczenia.
- Na cebuli ułóż kiełbaski.
- Posyp mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie skrop olejem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
- Otwórz na chwilę piekarnik i obróć kiełbaski na drugą stronę.
- Zapiekaj jeszcze przez 5–10 minut.