Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu

Nasze mamy i babcie od lat wiedzą, że smaczne śniadanie wcale nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka minut, aby przygotować pyszny i sycący posiłek, który nasyci nas na długi czas.

Jajka zapiekane na szybkoJajka zapiekane na szybko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | piotrszczepanek

Rola śniadania jest bardzo prosta – dostarczyć nam energii niezbędnej do przetrwania kilku nadchodzących godzin, aż do następnego posiłku. W tym celu wcale nie musisz mieć skomplikowanego i trudnego przepisu, a ten jest tego najlepszym przykładem.

Po przekrojeniu wierzchniej części bułki dodajesz do niej jajka oraz kilka drobnych dodatków, które poprawiają ich smak i świetnie komponują się z tym połączeniem. Przywołuje to wspomnienia rodzinnych poranków, gdy mama lub babcia przygotowywały takie śniadanie.

Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween

Jajka w bułce

Jajka i pieczywo to niezawodne połączenie. Pieczywo, będące źródłem węglowodanów, sprawia, że jesteś nasycony na dłuższy czas. Z kolei jajka są doskonałym źródłem białka, niezbędnych aminokwasów oraz witamin A, D, E, K i z grupy B. Zawierają także żelazo, cynk i selen, co wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo żółtka obfitują w luteinę, która chroni wzrok, poprawiając jego ostrość i zabezpieczając oczy przed szkodliwym promieniowaniem.

Warto urozmaicić grzanki ulubionymi warzywami – może to być pomidor, ogórek, rzodkiewka czy awokado. Sprawdź, co masz w lodówce, i wykorzystaj to, co jest pod ręką. Pomoże ci to zadbać o dzienną porcję warzyw oraz wprowadzić do posiłku trochę świeżości. Świetnie nada się również szczypiorek, który bardzo dobrze komponuje się zarówno z pieczywem, jak i z jajkami. To prosty sposób, by poranek zaczął się od czegoś smacznego i kolorowego.

Przepis na jajka zapiekane w grzankach

Składniki:

  • 4 bułki,
  • 4 jajka,
  • 150 g sera żółtego,
  • 30 g masła,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij wierzchy bułek, delikatnie wydrąż ich środek, aby powstało miejsce na jajko.
  2. Posmaruj wnętrze cienką warstwą masła.
  3. Ułóż bułki w naczyniu żaroodpornym, wsyp do środka starty ser, wbij po jednym jajku, dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.
  5. W międzyczasie umyj szczypiorek, osusz go ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  6. Gotowe grzanki posyp świeżym szczypiorkiem i podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać