Wkrótce ruszy sezon na pyszne łodygi. Są szczególnie cenne dla pań

Rabarbar to roślina, którą znamy doskonale. Jej duże liście były nieodłącznym elementem krajobrazu przydomowych ogródków naszych mam i babć. Część z nas cieszyła się smakiem surowych łodyg rabarbaru, posypanych odrobiną cukru. Ale czy zastanawialiśmy się kiedykolwiek, jakie korzyści dla naszego zdrowia niesie spożywanie tej rośliny?

RabarbarRabarbar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rabarbar, znany również pod nazwą rzewień, jest rośliną zaliczaną do rodziny rdestowatych. Rabarbar wyróżnia się swoją charakterystyczną budową, która obejmuje duże liście oraz długie i dość grube ogonki liściowe. Wśród wielu gatunków rabarbaru najbardziej popularne to: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy oraz dłoniasty. W Polsce rabarbar jest uważany za warzywo, podczas gdy w Stanach Zjednoczonych jest klasyfikowany jako owoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar ogrodowy to ten, który znamy, lubimy i pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Jest to gatunek, który najczęściej spotykamy w naszych ogrodach. W medycynie natomiast wykorzystuje się rabarbar lekarski, który różni się nieco od tego, który znamy z codziennego użytku. Przede wszystkim jest on większy – może osiągać nawet 3 metry wysokości. Właściwości lecznicze rabarbaru są cenione przede wszystkim w Chinach, gdzie jest on często wykorzystywany w medycynie naturalnej.

Rabarbar to bylina, która jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera on witaminy: C, E oraz A, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spożywając tę roślinę, dostarczamy naszemu ciału także duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne, co sprawia, że jest często wykorzystywany w leczeniu różnych dolegliwości. Ponadto rabarbar ma właściwości przeczyszczające, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Rabarbar jest również źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienia i pomaga przy problemach ze wzdęciami.

Rabarbar
Rabarbar © Pixabay

Rabarbar - kto powinien włączyć go do diety?

Obecna w rabarbarze rapontycyna powoduje, że roślina ma właściwości estrogenie. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w okresie przekwitania i problemem z cerą trądzikową oraz mężczyzn z przerostem prostaty.

Dodatkowo po upieczeniu w rabarbarze wytwarza się polifenol – rapontygenina, która zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne oraz wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni