Najlepsze na diecie. Tak zabijesz głód między posiłkami
02.04.2024 10:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zabiegani i z pustym żołądkiem często dokonujemy fatalnych wyborów żywieniowych, które - pomimo że wydają się niewinne - w perspektywie czasu rzutują na nasze zdrowie i wygląd sylwetki. Lepsze nawyki warto wprowadzać powoli, na przykład od przerzucenia się na zdrowe przekąski. Oto najlepsze propozycje.
Jeśli potrzebujesz łatwego do przechowywania jedzenia, po które bez obaw możesz sięgać między posiłkami, by uzupełnić pokłady energii, idealnym wyborem będą nasiona i orzechy (niesolone!) bogate w błonnik, dobre tłuszcze i białko. Oczywiście orzech orzechowi nierówny, tak samo jest z nasionami. Podpowiadamy więc, które najkorzystniej wypadają w kontekście diety odchudzania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nasiona - idealne do chrupania między posiłkami
Jedną z najlepszych opcji są nasiona słonecznika. W porównaniu do innych odmian orzechów i nasion mają mniej kalorii i mniejszą zawartość tłuszczu, co jest szczególnie istotne dla osób odchudzających się. Nasiona słonecznika stanowią dobre źródło fosforu, który pomaga we wzroście i naprawie komórek, a także żelaza i błonnika.
Kolejne godne uwagi są nasiona konopi siewnej. To prawdziwa bomba odżywcza zawierająca 10 gramów białka w 3 łyżkach stołowych (zawierają najwięcej pełnowartościowego, świetnie przyswajalnego białka z wszystkich roślin na świecie). Nasiona konopi siewnej działają przeciwzapalnie i zawierają zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki powyższemu nasiona te zapewniają uczucie sytości na dłużej, jednocześnie dostarczając cynku i żelaza.
Orzechy najlepsze na odchudzanie
Jeśli chodzi o orzechy, dobrze jest postawić na orzechy ziemne (w rzeczywistości nie są orzechami, a jadalnymi nasionami roślin strączkowych), które cechuje wysoka gęstość energetyczna. Z punktu widzenia składników odżywczych spożywanie ich pomoże na dłużej zachować uczucie sytości, a to ze względu na zawartość błonnika, zdrowego tłuszczu i białka. Orzechy ziemne zawierają także przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które usuwają wolne rodniki i potencjalnie chronią przed rakiem. Co więcej, jako świetne źródło argininy i innych aminokwasów są uznawane za cenny odpowiednik mięsa i jaj.
Kolejne godne uwagi są orzechy nerkowca - bogate m.in. w białko, które pomaga w zachowaniu uczucia sytości na dłużej. Jedną z najlepszych cech orzechów nerkowca jest to, że są bogate w jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wspomagając tym samym zdrowie serca.
Warto pamiętać, że orzechy i nasiona nie powinny stanowić podstawy zdrowej diety, a jedynie jej dodatek. Pomimo wielu zalet są to produkty wysokokaloryczne, dlatego zaleca się spożywanie jednej garści orzechów lub nasion dziennie. Są świetnym zamiennikiem batonów czy drożdżówek, po które sięgamy, chcąc szybko wrzucić coś na ząb. Dlatego właśnie zawsze warto mieć nasiona lub orzechy pod ręką.
Źródło: huffpost.com