Gotowane orzeszki ziemne. Amerykanie nazywają je "kawiorem dla ubogich"
Gotowane orzeszki ziemne to coś, czym zaskoczysz wszystkich. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Świetnie sprawdzą się jako prosta, ale bajecznie pyszna przekąska na imprezę. Ten typowo amerykański specjał zrobisz bez problemu w domu. Potrzebujesz jedynie orzeszków, wody, ulubionych przypraw i odrobiny czasu.
28.07.2023 18:09
Żartobliwie zwane są "kawiorem biedaków". Gotowane orzeszki ziemne to specjał pochodzący z południa Stanów Zjednoczonych. Tam bez problemu można je dostać na przydrożnych straganach, wiejskich jarmarkach czy miejskich bazarach. Po ugotowaniu w słonej wodzie nabierają silnie słonego smaku, miękną przy dłuższym gotowaniu i przypominają nieco groch lub fasolę, z którymi są spokrewnione. Fistaszki są bowiem roślinami strączkowymi, a orzechami tylko w sensie kulinarnym.
Zobacz także
Orzeszki ziemne, czyli przekąska po amerykańsku
Gotowane orzeszki ziemne to jedna z czołowych amerykańskich przekąsek. Sprzedawane są w południowej części kraju najczęściej na przydrożnych straganach czy na targach. Generalnie mają słony smak, ale w kwestii przypraw można puścić wodze fantazji i dostawać przepis wedle swoim upodobań. Do orzeszków świetnie będą pasować: pieprz cayenne, czosnek w proszku czy czerwona papryka w proszku.
Przepis na ten przysmak jest bajecznie prosty. Orzeszki ziemne w łupinie, nieprażone należy gotować przez co najmniej 3 godziny w wodzie z solą i ulubionymi przyprawami. Po tym czasie należy sprawdzić miękkość orzechów. Jeśli nie jest odpowiednia, kontynuuj gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji. Istnieją przepisy, wedle których proces ten trwa nawet cały dzień. Po tak długim czasie gotowane orzeszki ziemne będą rozpływały się w ustach.
Po ugotowaniu orzeszki możesz chwile pomoczyć w gorącej wodzie, by jeszcze bardziej zmiękły. Kiedy będą gotowe, wystarczy je odcedzić i zjeść, wydłubując je z łupin (skorupki będą miękkie, ale nie zaleca się ich spożywania). Z miękkich orzeszków możesz przygotować pasty kanapkowe czy hummus, blendując je z przyprawami i innymi dodatkami. Ugotowane i ostudzone nadają się też do zamrożenia.
Gotowane orzeszki ziemne. Przepis
Składniki:
- surowe orzeszki ziemne,
- woda,
- sól.
Przygotowanie:
- Przygotowane orzechy ziemne przełóż go garnka i zalej je wodą tak, by były nią w całości przykryte. Orzeszki najpewniej będą wypływały na wierzch, możesz je więc dociążyć, np. mniejszą pokrywką.
- Posól całość według uznania. Gotowane orzeszki ziemne według oryginalnych receptur gotowane są w dość słonej wodzie.
- Orzechy gotuj przez co najmniej 3 godziny. Po tym czasie sprawdź, czy są odpowiednio miękkie.