Gotowane orzeszki ziemne. Amerykanie nazywają je "kawiorem dla ubogich"

Gotowane orzeszki ziemne to coś, czym zaskoczysz wszystkich. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Świetnie sprawdzą się jako prosta, ale bajecznie pyszna przekąska na imprezę. Ten typowo amerykański specjał zrobisz bez problemu w domu. Potrzebujesz jedynie orzeszków, wody, ulubionych przypraw i odrobiny czasu. 

ObrazekGotowane orzeszki ziemne to amerykański przysmak, który bez problemu zrobisz w domu - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Żartobliwie zwane są "kawiorem biedaków". Gotowane orzeszki ziemne to specjał pochodzący z południa Stanów Zjednoczonych. Tam bez problemu można je dostać na przydrożnych straganach, wiejskich jarmarkach czy miejskich bazarach. Po ugotowaniu w słonej wodzie nabierają silnie słonego smaku, miękną przy dłuższym gotowaniu i przypominają nieco groch lub fasolę, z którymi są spokrewnione. Fistaszki są bowiem roślinami strączkowymi, a orzechami tylko w sensie kulinarnym.

Orzeszki ziemne, czyli przekąska po amerykańsku

Gotowane orzeszki ziemne to jedna z czołowych amerykańskich przekąsek. Sprzedawane są w południowej części kraju najczęściej na przydrożnych straganach czy na targach. Generalnie mają słony smak, ale w kwestii przypraw można puścić wodze fantazji i dostawać przepis wedle swoim upodobań. Do orzeszków świetnie będą pasować: pieprz cayenne, czosnek w proszku czy czerwona papryka w proszku.

Przepis na ten przysmak jest bajecznie prosty. Orzeszki ziemne w łupinie, nieprażone należy gotować przez co najmniej 3 godziny w wodzie z solą i ulubionymi przyprawami. Po tym czasie należy sprawdzić miękkość orzechów. Jeśli nie jest odpowiednia, kontynuuj gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji. Istnieją przepisy, wedle których proces ten trwa nawet cały dzień. Po tak długim czasie gotowane orzeszki ziemne będą rozpływały się w ustach.

Obrazek
Gotowane orzeszki ziemne są powszechnie spożywane i dostępne w handlu na obszarze południowych Stanów Zjednoczonych - Pyszności; Fot. Pixabay

Po ugotowaniu orzeszki możesz chwile pomoczyć w gorącej wodzie, by jeszcze bardziej zmiękły. Kiedy będą gotowe, wystarczy je odcedzić i zjeść, wydłubując je z łupin (skorupki będą miękkie, ale nie zaleca się ich spożywania). Z miękkich orzeszków możesz przygotować pasty kanapkowe czy hummus, blendując je z przyprawami i innymi dodatkami. Ugotowane i ostudzone nadają się też do zamrożenia.

Gotowane orzeszki ziemne. Przepis

Składniki:

  • surowe orzeszki ziemne,
  • woda,
  • sól.

Przygotowanie: 

  1. Przygotowane orzechy ziemne przełóż go garnka i zalej je wodą tak, by były nią w całości przykryte. Orzeszki najpewniej będą wypływały na wierzch, możesz je więc dociążyć, np. mniejszą pokrywką.
  2. Posól całość według uznania. Gotowane orzeszki ziemne według oryginalnych receptur gotowane są w dość słonej wodzie.
  3. Orzechy gotuj przez co najmniej 3 godziny. Po tym czasie sprawdź, czy są odpowiednio miękkie.
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka