Włóż fasolkę szparagową do słoika. Zimą obiad przygotujesz w 5 minut

Leczo z fasolki szparagowej to doskonałe rozwiązanie na weki na zimę. Ten pyszny warzywny sos wykorzystasz na wiele różnych sposób. Domowej roboty leczo ze słoika ratuje w wielu podbramkowych sytuacjach, kiedy nie ma ani czasu, ani pomysłu na obiad. Wykonanie takich przetworów to nic trudnego, a w zimie będą, jak znalazł. 

ObrazekLeczo z fasolki szparagowej świetnie sprawdzi się zimą - Pyszności; Fot. Unplash (Jonathan Mast)/Adobe Stock

Aromatyczne leczo z dodatkiem fasolki szparagowej, pomidorów i marchewki świetnie sprawdzi się jako szybki dodatek do obiadu, a nawet jego główny składnik. Wystarczy, że podgrzejesz sos ze słoika i dodasz makaron - w ten sposób w kilka minut przygotujesz szybki obiad. Do tego wystarczy odrobina tartego sera i posiekana pietruszka. Zobacz, jak zrobić leczo z fasolki do słoików. 

Jak zrobić leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę?

Składniki:

  • 1,5 kg fasolki szparagowej,
  • 1 kg cebuli,
  • pół kg marchwi,
  • 4 pomidory,
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Warzywa dokładnie wymyj, a z fasolki szparagowej pozbądź się końcówek. Następnie pokrój strąki na trzycentymetrowe kawałeczki.
  2. Fasolkę szparagową ugotuj (tak, by była lekko twarda) i odcedź.
  3. Marchew pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory zaś obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, wrzuć marchew i cebulę, a kiedy cebula zeszkli się, dodaj pomidory. Smaż całość ok. trzech minut.
  5. Następnie dodaj (w tej kolejności): przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku, a na koniec wlej ocet.
  6. Podgrzewaj całość chwilę, aż składniki połączą się, a na koniec dodaj fasolkę.
  7. Gorące leczo z fasolki szparagowej włóż do słoików i zapasteryzuj.
Obrazek
Fasolka szparagowa- Pysznościl Foto: Pixabay.com

Jak podawać leczo z fasolki szparagowej ze słoika?

Podgrzany sos możesz podać z kaszą lub pieczonymi ziemniakami czy chlebem. Leczo warto wzbogacić dodatkami, np. podsmażoną kiełbasą czy pieczonymi warzywami. Mieszanka ta też świetnie sprawdzi się jako baza sosu do makaronu lub nawet samodzielny sos. Wystarczy, że dodasz odrobinę sera i świeże zioła. Leczo z fasolki szparagowej możesz również wykorzystać jako sos do mięs.

Pamiętaj o tym, przyrządzając fasolę szparagową

Warto wiedzieć, że źle przyrządzone przetwory z fasolki szparagowej mogą być niebezpieczne dla zdrowia. W leczo z fasolki i innych wekach może kryć się niebezpieczna trucizna, jaką jest jad kiełbasiany. Warto więc pasteryzować takie przetwory trzy razy – dzięki temu będą wolne od toksyn. Wystarczy, że pierwszego i drugiego dnia będziesz gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.

Warte zaznaczenia jest również to, że długa obróbka termiczna fasolki zmniejsza ilość witamin i minerałów w niej zawartych. Pamiętaj więc by gotować ją krótko, a najlepiej na parze przez około 7-10 minut lub w niewielkiej ilości wody przez 10 do 15 minut (sól dodaj do wody pod koniec gotowania). Wtedy zachowa chrupkość i jędrność. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"