Włóż fasolkę szparagową do słoika. Zimą obiad przygotujesz w 5 minut
26.07.2023 18:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Leczo z fasolki szparagowej to doskonałe rozwiązanie na weki na zimę. Ten pyszny warzywny sos wykorzystasz na wiele różnych sposób. Domowej roboty leczo ze słoika ratuje w wielu podbramkowych sytuacjach, kiedy nie ma ani czasu, ani pomysłu na obiad. Wykonanie takich przetworów to nic trudnego, a w zimie będą, jak znalazł.
Aromatyczne leczo z dodatkiem fasolki szparagowej, pomidorów i marchewki świetnie sprawdzi się jako szybki dodatek do obiadu, a nawet jego główny składnik. Wystarczy, że podgrzejesz sos ze słoika i dodasz makaron - w ten sposób w kilka minut przygotujesz szybki obiad. Do tego wystarczy odrobina tartego sera i posiekana pietruszka. Zobacz, jak zrobić leczo z fasolki do słoików.
Jak zrobić leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę?
Składniki:
- 1,5 kg fasolki szparagowej,
- 1 kg cebuli,
- pół kg marchwi,
- 4 pomidory,
- mały słoiczek przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki octu,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie wymyj, a z fasolki szparagowej pozbądź się końcówek. Następnie pokrój strąki na trzycentymetrowe kawałeczki.
- Fasolkę szparagową ugotuj (tak, by była lekko twarda) i odcedź.
- Marchew pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory zaś obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, wrzuć marchew i cebulę, a kiedy cebula zeszkli się, dodaj pomidory. Smaż całość ok. trzech minut.
- Następnie dodaj (w tej kolejności): przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku, a na koniec wlej ocet.
- Podgrzewaj całość chwilę, aż składniki połączą się, a na koniec dodaj fasolkę.
- Gorące leczo z fasolki szparagowej włóż do słoików i zapasteryzuj.
Jak podawać leczo z fasolki szparagowej ze słoika?
Podgrzany sos możesz podać z kaszą lub pieczonymi ziemniakami czy chlebem. Leczo warto wzbogacić dodatkami, np. podsmażoną kiełbasą czy pieczonymi warzywami. Mieszanka ta też świetnie sprawdzi się jako baza sosu do makaronu lub nawet samodzielny sos. Wystarczy, że dodasz odrobinę sera i świeże zioła. Leczo z fasolki szparagowej możesz również wykorzystać jako sos do mięs.
Pamiętaj o tym, przyrządzając fasolę szparagową
Warto wiedzieć, że źle przyrządzone przetwory z fasolki szparagowej mogą być niebezpieczne dla zdrowia. W leczo z fasolki i innych wekach może kryć się niebezpieczna trucizna, jaką jest jad kiełbasiany. Warto więc pasteryzować takie przetwory trzy razy – dzięki temu będą wolne od toksyn. Wystarczy, że pierwszego i drugiego dnia będziesz gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.
Warte zaznaczenia jest również to, że długa obróbka termiczna fasolki zmniejsza ilość witamin i minerałów w niej zawartych. Pamiętaj więc by gotować ją krótko, a najlepiej na parze przez około 7-10 minut lub w niewielkiej ilości wody przez 10 do 15 minut (sól dodaj do wody pod koniec gotowania). Wtedy zachowa chrupkość i jędrność.