Bułka tarta z masłem to już przeżytek. Jest znacznie smaczniejszy sposób na fasolkę
Fasolka szparagowa po grecku, czyli fasolakia lathera to pyszna, tania i zdrowa potrawka. Tak przygotowana szparagówka oszałamia smakiem i prostotą. To danie jednogarnkowe, przypadnie więc do gustu zwłaszcza zabieganym, poszukującym rozwiązań na nieskomplikowane i zdrowe posiłki.
20.07.2023 16:01
Fasolka szparagowa po grecku to danie wegetariańskie i wegańskie oraz bezglutenowe. Jest też świetnym rozwiązaniem, kiedy próbujesz przemycić do swojej diety więcej warzyw. Świetnie smakuje podana z pieczywem, a Grecy lubią dodać do niej nieco sera feta. Ciekawostką jest to, że technika gotowania tego dania jest charakterystyczna dla kuchni greckiej i odnosi się do przyrządzania warzyw w dużej ilości oliwy.
Jak można zrobić inaczej fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa po grecku to sycące i pełne warzyw danie, do tego aromatyczne i przepyszne. Jeśli nie masz pomysłu na potrawę ze szparagówką w roli głównej, wypróbuj tej opcji. To połączenie zielonej fasoli z ziemniakami (ten składnik jest opcjonalny, ale nadaje daniu przyjemnej kremowości), cebulą, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Tradycyjna grecka wersja nie obędzie się bez dużej ilości oliwy.
Egipcjanie nazywają to danie fasolia, a Grecy - fasolakia. Dokładniej - fasolakia lathera, co można przetłumaczyć jako "duszona zielona fasolka". W rzeczywistości słowo lathera oznacza "te z oliwą" i opisuje całą kategorię greckich potraw, w których warzywa gotuje się w wysokiej jakości oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podobne dania z dużą ilością oliwy można znaleźć również w innych krajach basenu Morza Śródziemnego.
Grecy tak przygotowaną fasolkę jedzą jako danie główne razem z pieczywem i serem feta. Potrawa ta jest bardzo zdrowa - za jednym razem spożywasz około czterech porcji warzyw, a oliwa z oliwek zapewnia uczucie sytości. Istnieje wiele odmian tej tradycyjnej greckiej potrawy. Tak naprawdę każda rodzina przyrządza fasolkę na własną modłę. I każda ma swój urok.
Fasolakia lathera, czyli fasolka szparagowa po grecku. Przepis
Składniki:
- 1 cebula,
- 100 gramów oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 500 gramów ziemniaków,
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
- 50 gramów białego wina,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 400 g pomidorów w puszce,
- 300 gramów wody,
- 1 kg fasolki szparagowej świeżej (może być mrożona, ale nie używaj tej z puszki),
- świeże zioła: mięta/dymka/nać pietruszki,
- sól, pieprz.
Do podania:
- 200 g sera feta (opcjonalnie),
- oregano,
- oliwa z oliwek,
- 3-4 kromki chleba.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej oliwę.
- Posiekaj cebulę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Po chwili dosyp cukier. Smaż całość, aż cebula zmięknie. Pilnuj, by czosnek nie spalił się.
- Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Dodaj je do garnka.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wino. Mieszaj całość, aż alkohol odparuje.
- Dodaj skórkę z cytryny, pomidory oraz wodę, a następnie zieloną fasolkę.
- Wymieszaj całość i przykryj garnek, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj potrawkę na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty, ziemniaki zmiękną, a fasolka będzie chrupiąca.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i dodaj posiekane świeże zioła oraz kilka łyżek oliwy, a także sól i pieprz.
- Zamieszaj wszystko. Fasolkę podawaj z chlebem oraz opcjonalnie serem feta posypanym oregano i polanym oliwą.