InspiracjeBułka tarta z masłem to już przeżytek. Jest znacznie smaczniejszy sposób na fasolkę

Bułka tarta z masłem to już przeżytek. Jest znacznie smaczniejszy sposób na fasolkę

Fasolka szparagowa po grecku, czyli fasolakia lathera to pyszna, tania i zdrowa potrawka. Tak przygotowana szparagówka oszałamia smakiem i prostotą. To danie jednogarnkowe, przypadnie więc do gustu zwłaszcza zabieganym, poszukującym rozwiązań na nieskomplikowane i zdrowe posiłki. 

Fasolka szparagowa po grecku to oszałamiające danie - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Fasolka szparagowa po grecku to oszałamiające danie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

20.07.2023 16:01

Fasolka szparagowa po grecku to danie wegetariańskie i wegańskie oraz bezglutenowe. Jest też świetnym rozwiązaniem, kiedy próbujesz przemycić do swojej diety więcej warzyw. Świetnie smakuje podana z pieczywem, a Grecy lubią dodać do niej nieco sera feta. Ciekawostką jest to, że technika gotowania tego dania jest charakterystyczna dla kuchni greckiej i odnosi się do przyrządzania warzyw w dużej ilości oliwy.

Jak można zrobić inaczej fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa po grecku to sycące i pełne warzyw danie, do tego aromatyczne i przepyszne. Jeśli nie masz pomysłu na potrawę ze szparagówką w roli głównej, wypróbuj tej opcji. To połączenie zielonej fasoli z ziemniakami (ten składnik jest opcjonalny, ale nadaje daniu przyjemnej kremowości), cebulą, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Tradycyjna grecka wersja nie obędzie się bez dużej ilości oliwy. 

Egipcjanie nazywają to danie fasolia, a Grecy - fasolakia. Dokładniej - fasolakia lathera, co można przetłumaczyć jako "duszona zielona fasolka". W rzeczywistości słowo lathera oznacza "te z oliwą" i opisuje całą kategorię greckich potraw, w których warzywa gotuje się w wysokiej jakości oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podobne dania z dużą ilością oliwy można znaleźć również w innych krajach basenu Morza Śródziemnego.

Grecy tak przygotowaną fasolkę jedzą jako danie główne razem z pieczywem i serem feta. Potrawa ta jest bardzo zdrowa - za jednym razem spożywasz około czterech porcji warzyw, a oliwa z oliwek zapewnia uczucie sytości. Istnieje wiele odmian tej tradycyjnej greckiej potrawy. Tak naprawdę każda rodzina przyrządza fasolkę na własną modłę. I każda ma swój urok.

Zielona fasolka szparagowa jest bazą greckiego dania fasolakia lathera - Pyszności; Fot. Pixabay
Zielona fasolka szparagowa jest bazą greckiego dania fasolakia lathera - Pyszności; Fot. Pixabay

Fasolakia lathera, czyli fasolka szparagowa po grecku. Przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 100 gramów oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 500 gramów ziemniaków,
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 50 gramów białego wina,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 400 g pomidorów w puszce,
  • 300 gramów wody,
  • 1 kg fasolki szparagowej świeżej (może być mrożona, ale nie używaj tej z puszki),
  • świeże zioła: mięta/dymka/nać pietruszki,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 200 g sera feta (opcjonalnie),
  • oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • 3-4 kromki chleba.

Przygotowanie: 

  1. W garnku rozgrzej oliwę.
  2. Posiekaj cebulę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Po chwili dosyp cukier. Smaż całość, aż cebula zmięknie. Pilnuj, by czosnek nie spalił się.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Dodaj je do garnka.
  5. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wino. Mieszaj całość, aż alkohol odparuje.
  6. Dodaj skórkę z cytryny, pomidory oraz wodę, a następnie zieloną fasolkę.
  7. Wymieszaj całość i przykryj garnek, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj potrawkę na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty, ziemniaki zmiękną, a fasolka będzie chrupiąca.
  8. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i dodaj posiekane świeże zioła oraz kilka łyżek oliwy, a także sól i pieprz.
  9. Zamieszaj wszystko. Fasolkę podawaj z chlebem oraz opcjonalnie serem feta posypanym oregano i polanym oliwą.
Wybrane dla Ciebie