Fasolka szparagowa będzie smaczna i zdrowa. Musisz jednak pamiętać o jednej zasadzie
18.07.2023 18:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wiele osób zastanawia się, czy fasolka szparagowa jest zdrowa. W przestrzeni medialnej krążą pogłoski, że warzywo to jest ciężkostrawne i... tuczy. To mity! Fasolkę warto włączyć do diety, ponieważ jest pełna wartościowych składników odżywczych. Pamiętać trzeba jednak, że źle przyrządzona może nie mieć korzystnego wpływu na organizm.
Przełamując mity, trzeba podkreślić, że fasolka szparagowa po ugotowaniu jest lekkostrawna i nie powinna powodować wzdęć. Jest też warzywem niskokalorycznym (27 kcal w 100 g) - nie tuczy więc, a nawet uważa się ją za idealny składnik jadłospisu diet odchudzających. Ponadto ma niski indeks glikemiczny. Zajmuje przez to istotne miejsce w menu diabetyków. Pamiętać jednak trzeba o tym, jak prawidłowo ją przyrządzić.
Czy fasolka szparagowa jest zdrowa?
Jeśli zastanawiasz się, czy fasolka szparagowa jest zdrowa, mamy bardzo dobre wieści. Tak jak większość warzyw szparagówka jest wartościowym składnikiem diety. To źródło wielu składników odżywczych: witaminy C, K, A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu i żelaza. Zawiera też błonnik pokarmowy istotny dla zdrowia układu pokarmowego. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia, reguluje poziom glukozy we krwi, wspomaga zdrowie jelit i zapobiega zaparciom.
Fasola szparagowa jest bogata w naturalne antyoksydanty: wspomnianą wcześniej witaminę C, a także karotenoidy (w tym beta-karoten) i flawonoidy. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. W szparagówce znajdziemy też różne fitoskładniki, takie jak saponiny i lignany, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Obecne w fasolce szparagowej witaminy z grupy B i witamina C wpływają na zdrowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Mogą też wspomagać odporność organizmu i chronić przed infekcjami. Ponadto szparagówka jest dobrym źródłem roślinnego białka. Dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej stanowi cenne źródło białka i innych składników odżywczych.
Pamiętaj o tej zasadzie, przyrządzając fasolę szparagową
O tym, czy fasolka szparagowa jest zdrowa, decydują nie tylko jej właściwości. Warto wiedzieć, że źle przyrządzona fasolka może być niekorzystna dla zdrowia. Mowa konkretnie o przetworach z fasolki. W nich kryć się może niebezpieczna trucizna - jad kiełbasiany. Pamiętaj więc o trzykrotnej pasteryzacji - to sprawi, że przetwory będą wolne od toksyn. Wystarczy, że pierwszego i drugiego dnia będziesz gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.
Warto również wiedzieć, że zbyt długa obróbka termiczna fasolki szparagowej zmniejsza ilość witamin i minerałów w niej zawartych. Najlepiej jest więc gotować ją na parze przez około 7-10 minut lub w niewielkiej ilości wody przez 10 do 15 minut (sól dodaj do wody pod koniec gotowania, a odrobina cukru poprawi smak warzywa). Natomiast blanszując fasolkę, utrzymasz jej jędrność, chrupkość i kolor.