Fasolka szparagowa będzie smaczna i zdrowa. Musisz jednak pamiętać o jednej zasadzie

Wiele osób zastanawia się, czy fasolka szparagowa jest zdrowa. W przestrzeni medialnej krążą pogłoski, że warzywo to jest ciężkostrawne i... tuczy. To mity! Fasolkę warto włączyć do diety, ponieważ jest pełna wartościowych składników odżywczych. Pamiętać trzeba jednak, że źle przyrządzona może nie mieć korzystnego wpływu na organizm.

ObrazekCzy fasolka szparagowa jest zdrowa? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przełamując mity, trzeba podkreślić, że fasolka szparagowa po ugotowaniu jest lekkostrawna i nie powinna powodować wzdęć. Jest też warzywem niskokalorycznym (27 kcal w 100 g) - nie tuczy więc, a nawet uważa się ją za idealny składnik jadłospisu diet odchudzających. Ponadto ma niski indeks glikemiczny. Zajmuje przez to istotne miejsce w menu diabetyków. Pamiętać jednak trzeba o tym, jak prawidłowo ją przyrządzić.

Czy fasolka szparagowa jest zdrowa?

Jeśli zastanawiasz się, czy fasolka szparagowa jest zdrowa, mamy bardzo dobre wieści. Tak jak większość warzyw szparagówka jest wartościowym składnikiem diety. To źródło wielu składników odżywczych: witaminy C, K, A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu i żelaza. Zawiera też błonnik pokarmowy istotny dla zdrowia układu pokarmowego. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia, reguluje poziom glukozy we krwi, wspomaga zdrowie jelit i zapobiega zaparciom.

Fasola szparagowa jest bogata w naturalne antyoksydanty: wspomnianą wcześniej witaminę C, a także karotenoidy (w tym beta-karoten) i flawonoidy. Antyoksydanty pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. W szparagówce znajdziemy też różne fitoskładniki, takie jak saponiny i lignany, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Obrazek
Czy fasolka szparagowa jest zdrowa? Wiele zależy od tego, jak ją przyrządzisz - Pyszności; Fot. Pixabay

Obecne w fasolce szparagowej witaminy z grupy B i witamina C wpływają na zdrowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Mogą też wspomagać odporność organizmu i chronić przed infekcjami. Ponadto szparagówka jest dobrym źródłem roślinnego białka. Dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej stanowi cenne źródło białka i innych składników odżywczych.

Pamiętaj o tej zasadzie, przyrządzając fasolę szparagową

O tym, czy fasolka szparagowa jest zdrowa, decydują nie tylko jej właściwości. Warto wiedzieć, że źle przyrządzona fasolka może być niekorzystna dla zdrowia. Mowa konkretnie o przetworach z fasolki. W nich kryć się może niebezpieczna trucizna - jad kiełbasiany. Pamiętaj więc o trzykrotnej pasteryzacji - to sprawi, że przetwory będą wolne od toksyn. Wystarczy, że pierwszego i drugiego dnia będziesz gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.

Warto również wiedzieć, że zbyt długa obróbka termiczna fasolki szparagowej zmniejsza ilość witamin i minerałów w niej zawartych. Najlepiej jest więc gotować ją na parze przez około 7-10 minut lub w niewielkiej ilości wody przez 10 do 15 minut (sól dodaj do wody pod koniec gotowania, a odrobina cukru poprawi smak warzywa). Natomiast blanszując fasolkę, utrzymasz jej jędrność, chrupkość i kolor.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej