Są zdrowsze od cytryny. Przed laty rosły w każdym ogródku, dziś ich nie doceniamy

Czarne porzeczki to niepozorne owoce, których teraz nie doceniamy. A to błąd. Okazuje się, że są skarbnicą witaminy C. 100 gramów produktu pokrywa nasze zapotrzebowanie na ten składnik nawet w 260 procentach. To o wiele więcej niż w przypadku cytryny.

ObrazekCzarne porzeczki to najzdrowsze owoce (Adobe)
Paulina Hermann

Owoc wykorzystujemy najczęściej do przygotowania przetworów, dorzucamy je do ciasta i robimy z nich ciekawe desery. Czarna porzeczka uważana jest za niezwykle zdrową. Rośnie na krzewach w przydomowych ogródkach, często można spotkać ją także w lesie i nad brzegami rzek. Smakowite kąski najlepiej zbierać w lipcu.

Jakie właściwości mają czarne porzeczki?

Zwróćmy uwagę na to, że owoce zostały uznane za jedne z najzdrowszych. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wzmacniają odporność i pomagają w walce z różnymi chorobami. Sprawdzają się podczas problemów z układem krwionośnym. Zapobiegają także zachorowaniu na cukrzycę. Mało tego, regularne jedzenie tych jagód sprawi, że nie będziemy mieli problemów z obniżeniem zdolności intelektualnych w wieku starszym.

Czarne porzeczki oczyszczają organizm z toksycznych substancji i ciężkich metali. Jedzmy je podczas przeziębień i innych infekcji,  gdyż mają działanie przeciwzapalne. Znajdziemy w nich wiele witamin i składników mineralnych. Mają w sobie tak dużo witaminy C, że wystarczy zjeść tylko kilkanaście sztuk. Owoce zawierają także witaminy A i E, które walczą z wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu się organizmu. Są też wspierające układ nerwowy witaminy z grupy B.

Nie bez znaczenia pozostaje ich wpływ na trawienie. Czarna porzeczka charakteryzuje się obecnością olejków eterycznych, które wspomagają apetyt i przyspieszają przemianę materii. Odkwaszają także organizm.

Obrazek
Czarne porzeczki (ADOBE)

Jakie są przeciwskazania?

Przede wszystkim nie powinniśmy przesadzać z ilością. Nadmierne spożywanie wywołuje reakcje alergiczne. Może nawet wywołać i zaostrzyć problemy z układem pokarmowym. Czarne porzeczki są niebezpieczne dla osób, które cierpią na zakrzepicę. Owoce zwiększają krzepliwość krwi. Jeśli macie zapalenie wątroby, całkowicie zrezygnujcie z tych jagód.

Czarne porzeczki mają też liście o szczególnych właściwościach

Są bogate w olejki eteryczne, antocyjany, garbniki, flawonidy, witaminę PP i C. Stosuje się je podczas:

  • artretyzmu i bóli reumatoidalnych,
  • nieświeżego oddechu,
  • zranień,
  • dolegliwości żołądkowych i jelitowych,
  • problemów z osłabionymi włosami (tutaj idealnie sprawdzą się płukanki),
  • swędzenia związanego z ukąszeniami owadów.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej