PrzepisSą zdrowsze od cytryny. Przed laty rosły w każdym ogródku, dziś ich nie doceniamy

Są zdrowsze od cytryny. Przed laty rosły w każdym ogródku, dziś ich nie doceniamy

Czarne porzeczki to najzdrowsze owoce (Adobe)
Czarne porzeczki to najzdrowsze owoce (Adobe)
18.07.2023 14:45, aktualizacja: 19.07.2023 08:36

Czarne porzeczki to niepozorne owoce, których teraz nie doceniamy. A to błąd. Okazuje się, że są skarbnicą witaminy C. 100 gramów produktu pokrywa nasze zapotrzebowanie na ten składnik nawet w 260 procentach. To o wiele więcej niż w przypadku cytryny.

Owoc wykorzystujemy najczęściej do przygotowania przetworów, dorzucamy je do ciasta i robimy z nich ciekawe desery. Czarna porzeczka uważana jest za niezwykle zdrową. Rośnie na krzewach w przydomowych ogródkach, często można spotkać ją także w lesie i nad brzegami rzek. Smakowite kąski najlepiej zbierać w lipcu.

Jakie właściwości mają czarne porzeczki?

Zwróćmy uwagę na to, że owoce zostały uznane za jedne z najzdrowszych. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wzmacniają odporność i pomagają w walce z różnymi chorobami. Sprawdzają się podczas problemów z układem krwionośnym. Zapobiegają także zachorowaniu na cukrzycę. Mało tego, regularne jedzenie tych jagód sprawi, że nie będziemy mieli problemów z obniżeniem zdolności intelektualnych w wieku starszym.

Czarne porzeczki oczyszczają organizm z toksycznych substancji i ciężkich metali. Jedzmy je podczas przeziębień i innych infekcji,  gdyż mają działanie przeciwzapalne. Znajdziemy w nich wiele witamin i składników mineralnych. Mają w sobie tak dużo witaminy C, że wystarczy zjeść tylko kilkanaście sztuk. Owoce zawierają także witaminy A i E, które walczą z wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu się organizmu. Są też wspierające układ nerwowy witaminy z grupy B.

Nie bez znaczenia pozostaje ich wpływ na trawienie. Czarna porzeczka charakteryzuje się obecnością olejków eterycznych, które wspomagają apetyt i przyspieszają przemianę materii. Odkwaszają także organizm.

Czarne porzeczki (ADOBE)
Czarne porzeczki (ADOBE)

Jakie są przeciwskazania?

Przede wszystkim nie powinniśmy przesadzać z ilością. Nadmierne spożywanie wywołuje reakcje alergiczne. Może nawet wywołać i zaostrzyć problemy z układem pokarmowym. Czarne porzeczki są niebezpieczne dla osób, które cierpią na zakrzepicę. Owoce zwiększają krzepliwość krwi. Jeśli macie zapalenie wątroby, całkowicie zrezygnujcie z tych jagód.

Czarne porzeczki mają też liście o szczególnych właściwościach

Są bogate w olejki eteryczne, antocyjany, garbniki, flawonidy, witaminę PP i C. Stosuje się je podczas:

  • artretyzmu i bóli reumatoidalnych,
  • nieświeżego oddechu,
  • zranień,
  • dolegliwości żołądkowych i jelitowych,
  • problemów z osłabionymi włosami (tutaj idealnie sprawdzą się płukanki),
  • swędzenia związanego z ukąszeniami owadów.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także