PoradyLubisz ogórki? Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadł jeden dziennie

Lubisz ogórki? Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadł jeden dziennie

Ogórki to zieloni sprzymierzeńcy w walce z wieloma schorzeniami. Jak tłumaczy dr Marek Skoczylas, wystarczy jeden ogórek dziennie, by zapobiec chorobom i wspomóc funkcjonowanie organizmu. Specjalista wyróżnił też kilka grup osób, które powinny zadbać o to, by w ich codziennym menu nie zabrakło tego warzywa.

Dr Skoczylas tłumaczy, dlaczego warto jeść ogórki - Pyszności; Fot. Canva/YouTube: Marek Skoczylas (screenshot)
Dr Skoczylas tłumaczy, dlaczego warto jeść ogórki - Pyszności; Fot. Canva/YouTube: Marek Skoczylas (screenshot)

10.07.2023 | aktual.: 27.08.2024 13:40

Dr Marek Skoczylas ukończył Akademię Medyczną w Lublinie w 2006 roku. Obecnie zajmuje się m.in. fitofarmakologią, toksykologią żywności i leczeniem chorób przewlekłych. Lekarz prowadzi też profile w mediach społecznościowych. Na YouTube tłumaczy widzom, jak zdrowa dieta wpływa na ludzki na organizm. W jednym z nagrań pod lupę wziął ogórki i ich właściwości. Kto powinien włączyć do diety to warzywo?

Jeden ogórek dziennie. Tyle wystarczy, by zauważyć zmiany

Dr Marek Skoczylas wskazał, że istnieją grupy osób, którym regularne jedzenie ogórków pomoże w walce z różnymi schorzeniami. Podkreślił, że warzywo to powinno być uwzględnione w diecie osób, borykających się z chorymi stawami. Specjalista powołuje się na badania, które wskazały na lecznicze właściwości ekstraktów z ogórka w przypadku umiarkowanej choroby zwyrodnieniowej stawów.

Spożywanie ogórków pozytywnie wpływa też na problemy z zaparciami, bo jak tłumaczy dr Skoczylas, znaczna część ogórków to woda. To zaś pomoże wyregulować rytm wypróżnień osobom cierpiącym na zaparcia bez potrzeby sięgania po syntetyczne leki.

Dlaczego ogórki są pakowane w folię? - Pyszności; Foto Canva.com
Dlaczego ogórki są pakowane w folię? - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórki są przyzwoitym źródłem beta-karotenu, a co za tym idzie - witaminy A. Powołując się na badanie naukowe, specjalista wskazuje, że regularne spożywanie tej substancji zmniejsza śmiertelność z dowolnej przyczyny u człowieka oraz przedłuża jego życie. Ponadto, jak tłumaczy dr Skoczylas, ogórki posiadają określoną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

- Ogórki zawierają w sobie substancję, która nazywa się kukurbitacyna B. Substancję tę możemy odnaleźć na przykład w pestkach dyni. Jak się okazuje, ta naturalna substancja faktycznie ma specyficzne powinowactwo do hamowania komórek nowotworowych, począwszy od raka prostaty, poprzez raka piersi, skończywszy właśnie na raku okrężnicy - mówi specjalista w nagraniu udostępnionym na YouTube.

Kukurbitacyna B ma również właściwości regulujące poziom insuliny, czyli wpływa na ilość glukozy we krwi. To zaś jest szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Dr Skoczylas wylicza też, że 150 gramów ogórków dostarcza około 200 miligramów potasu. Tłumaczy dalej, że jednorazowe przyjęcie takiej ilości potasu bardzo pozytywnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy.