Lubisz ogórki? Oto co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadł jeden dziennie
Ogórki to zieloni sprzymierzeńcy w walce z wieloma schorzeniami. Jak tłumaczy dr Marek Skoczylas, wystarczy jeden ogórek dziennie, by zapobiec chorobom i wspomóc funkcjonowanie organizmu. Specjalista wyróżnił też kilka grup osób, które powinny zadbać o to, by w ich codziennym menu nie zabrakło tego warzywa.
10.07.2023 | aktual.: 27.08.2024 13:40
Dr Marek Skoczylas ukończył Akademię Medyczną w Lublinie w 2006 roku. Obecnie zajmuje się m.in. fitofarmakologią, toksykologią żywności i leczeniem chorób przewlekłych. Lekarz prowadzi też profile w mediach społecznościowych. Na YouTube tłumaczy widzom, jak zdrowa dieta wpływa na ludzki na organizm. W jednym z nagrań pod lupę wziął ogórki i ich właściwości. Kto powinien włączyć do diety to warzywo?
Jeden ogórek dziennie. Tyle wystarczy, by zauważyć zmiany
Dr Marek Skoczylas wskazał, że istnieją grupy osób, którym regularne jedzenie ogórków pomoże w walce z różnymi schorzeniami. Podkreślił, że warzywo to powinno być uwzględnione w diecie osób, borykających się z chorymi stawami. Specjalista powołuje się na badania, które wskazały na lecznicze właściwości ekstraktów z ogórka w przypadku umiarkowanej choroby zwyrodnieniowej stawów.
Spożywanie ogórków pozytywnie wpływa też na problemy z zaparciami, bo jak tłumaczy dr Skoczylas, znaczna część ogórków to woda. To zaś pomoże wyregulować rytm wypróżnień osobom cierpiącym na zaparcia bez potrzeby sięgania po syntetyczne leki.
Dlaczego warto jeść ogórki?
Ogórki są przyzwoitym źródłem beta-karotenu, a co za tym idzie - witaminy A. Powołując się na badanie naukowe, specjalista wskazuje, że regularne spożywanie tej substancji zmniejsza śmiertelność z dowolnej przyczyny u człowieka oraz przedłuża jego życie. Ponadto, jak tłumaczy dr Skoczylas, ogórki posiadają określoną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Kukurbitacyna B ma również właściwości regulujące poziom insuliny, czyli wpływa na ilość glukozy we krwi. To zaś jest szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Dr Skoczylas wylicza też, że 150 gramów ogórków dostarcza około 200 miligramów potasu. Tłumaczy dalej, że jednorazowe przyjęcie takiej ilości potasu bardzo pozytywnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy.