NewsyWygląda jak jajko w koszulce, ale to ser. Powinni go jeść seniorzy i osoby po urazach

Wygląda jak jajko w koszulce, ale to ser. Powinni go jeść seniorzy i osoby po urazach

Burrata to ser, który wygląda jak jajko w koszulce - Pyszności; fot. Adobe Stock
Burrata to ser, który wygląda jak jajko w koszulce - Pyszności; fot. Adobe Stock

10.07.2023 18:00, aktual.: 10.07.2023 21:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polacy pokochali kuchnię włoską jak własną, a wraz z rozwojem tego uczucia na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów rodem z Italii. Jednym z nich jest burrata — ciekawy artykuł, który przypomina jajko w koszulce, a w rzeczywistości jest nietypowym serem, doskonałym jako forma przekąski. Co ciekawe, burrata to nie tylko smaczny produkt. Zawiera też ciekawe właściwości, którymi powinni zainteresować się przede wszystkim seniorzy. 

Burrata wyglądem przypomina mozzarellę i nie jest to wcale fałszywe skojarzenie. Ten interesujący, typowy dla południowej części Włoch ser wytwarzany jest z krowiego mleka, śmietany i właśnie mozzarelli, czyli tradycyjnego, podpuszczkowego sera. Forma burraty to pewnego rodzaju sakiewka, stąd skojarzenie z jajkiem w koszulce. Tym razem zamiast płynnego żółtka, w środku czeka na nas gęsta masa śmietanowa.

Burrata coraz częściej na półkach polskich sklepów - Pyszności; foto: Canva
Burrata coraz częściej na półkach polskich sklepów - Pyszności; foto: Canva

Według Włochów już sama burrata, podana bez żadnych specjalnych dodatków i urozmaiceń, jest idealną formą przystawki. Zazwyczaj serwuje się ją skroploną oliwą z oliwek i ze szczyptą soli. W jej towarzystwie często można napotkać inne typowo włoskie produkty: długo dojrzewające szynki, trufle, bazylię, pomidory czy rukolę. Nowoczesne podejście zakłada również użycie jej do sałatek, makaronów, a nawet... pizzy.

Burrata dla seniorów i nie tylko

Zalety tego wyjątkowego sera nie kończą się na walorach smakowych. Jak się okazuje, ma on również pozytywny wpływ na kondycję ludzkiego organizmu. Wszyscy powinniśmy od czasu do czasu z niego korzystać, ale szczególnie poleca się spożywanie burraty seniorom. Dlaczego?

Burrata i jej typowe towarzystwo: pomidory, rukola, bazylia - Pyszności; foto: Canva
Burrata i jej typowe towarzystwo: pomidory, rukola, bazylia - Pyszności; foto: Canva

Obecność niektórych substancji we włoskim serze wyjątkowo dobrze wpływa na profilaktykę choroby Alzheimera. Mamy tu na myśli przede wszystkim witaminy B2 i B12. Odpowiednia ilość nabiału dla osób starszych ma jednak o wiele większe znaczenie. Burrata jest źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka oraz wapnia. Te elementy sera to niezastąpione wsparcie w walce z bólami mięśni i stawów oraz krwotokami z nosa. Zyskują również kości i zęby, a także układ odpornościowy i nerwowy. Burrata zapobiega anemii, łagodzi stres i poprawia apetyt. To prawdziwe kulinarno-zdrowotne perpetuum mobile!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także