Turecki przysmak bije polskie pączki na głowę. Nieważne, ile przygotujesz, wszystko zniknie
Tulumba to obok chałwy i baklawy kolejny turecki przysmak na słodko. To rodzaj smażonego ciasta przypominającego nasze pączki, a jeszcze bardziej - hiszpańskie churros. Podobnie jak deser z Półwyspu Iberyjskiego tulumba również powstaje z ciasta parzonego. Co prawda, turecki przysmak nie ma wypełnienia, ale za to przesiąknięty jest wybitnie słodkim syropem. Zobacz, jak przygotować podobny rarytas w domu!
28.07.2023 14:31
Tulumba to tradycyjny turecki deser (popularny również w kuchniach regionalnych dawnego Imperium Osmańskiego). Puszyste, delikatne ciasto otoczone jest chrupiącą i lepiącą dłonie skórką, pokrytą słodkim syropem cukrowym. W niektórych krajach dodaje się wodę różaną dla aromatu lub zamiast syropu używa się gorącego miodu. Przysmak często występuje w towarzystwie orzechów lub cukru pudru.
Tureckie pączki. Bez nadzienia, ale w pysznym syropie
Tuluma to rodzaj smażonego słodkiego ciasta. Deser ten jest podobny do pączków, ale w odróżnieniu od nich, tulumba nie posiada wypełnienia. Zamiast tego ciasto jest formowane w kształt małych, podłużnych kształtek, które następnie są smażone na złoty kolor. Główne składniki ciasta tulumba to mąka, jajka, woda i sól (często dodaje się też olej roślinny). Gotowe ciasto smaży się w głębokim oleju do uzyskania chrupiącej złotej skórki.
Co istotne, po usmażeniu ciasteczka tulumba zanurzane są w słodkim syropie, który nadaje im słodyczy i wilgotności. Deser ten zazwyczaj podaje się na zimno oraz posypuje cukrem pudrem, orzechami lub kokosowym wiórkami. Tulumba jest popularnym deserem w Turcji i może być podawany na różne okazje, takie jak święta, uroczystości rodzinne czy festiwale. Jest to smaczna przekąska, która cieszy się dużą popularnością wśród miłośników słodkości na całym świecie.
W Libanie i Syrii często używa się wody różanej jako aromatu, a w krajach Zatoki Perskiej dodaje się kardamon lub szafran. W Maroku zaś zamiast syropu używa się podgrzanego miodu. Tulumba zwykle przyrządzano na okres ramadanu. Dzisiaj jednak to jedno z najpopularniejszych dań "street food", sprzedawanych przez wielu ulicznych sprzedawców.
Tulumba. Przepis na tureckie pączki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jaja,
- 80 g masła,
- 450 ml wody,
- 200 cukru,
- 20 ml soku z cytryny,
- 300 ml oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj 250 ml wody. Do wrzącej wody dodaj masło i mąkę, a następnie zamieszaj całość, gotując przez kilka minut.
- Następnie ostudź powstałą masę, dodaj jaja i dokładnie wymieszaj całość.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzany tłuszcz wyciskaj szprycerem cukierniczym z zębatą końcówką rureczki o długości ok. 3 cm (lub uformuj je łyżką).
- Tulumba smaż z obu stron na złoty kolor.
- Pozostałą wodę (200 ml) zagotuj. Następnie dodaj cukier i ponownie doprowadź do zagotowania. Gotuj całość ok. 2 minuty, po tym zestaw garnek z palnika, dodaj sok z cytryny i ostudź.
- Usmażone tulumba maczaj w powstałym syropie przez 10-15 minut.