Przysmak, którego widok wielu przyprawia o mdłości. Bije na głowę nawet polskie flaczki
04.07.2023 20:21, aktual.: 04.07.2023 23:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Turcja kojarzy nam się głównie z kebabami, którymi regularnie się zajadamy. Tamtejsza kuchnia jest o wiele bardziej rozwinięta i pełna zaskakujących dań. Jest turecki przysmak, który przebija nawet polskie flaczki. Wiele osób obrzydza samo patrzenie na niego, ale ci, którzy odważą się spróbować, często po niego wracają.
Sirdan, bo o nim mowa, jest specjalnością regionu Adana. Przez swój kształt wygląda nieco... dziwnie. Wykonuje się go z części żołądka owcy. Podrób ten jest oczyszczany i wypełniany ryżem oraz najróżniejszymi przyprawami. Gotuje się go w specjalnym czerwonym bulionie.
Turecki przysmak, który budzi wiele kontrowersji
Kiedy spojrzymy na to danie, możemy mieć mnóstwo skojarzeń. Wszystko przez jego falliczny kształt, który dla wielu osób wygląda jak kosmita lub... zabawka erotyczna. Już sam fakt, że to flak wypełniony składnikami u niektórych budzi obrzydzenie. A jak smakuje? Podobno jest aromatycznie mięsny i ma bardzo ciekawą konsystencję.
Sirdan zazwyczaj spożywa się wieczorem. Mówi się, że turecki przysmak jest idealnym zwieńczeniem nocnych imprez zakrapianych alkoholem. Restauracje, w których serwuje się to danie, o tej porze zawsze pękają w szwach.
Ludzie zawsze po niego wracają
Pewien internauta wybrał się do lokalu w Adanie, by spróbować kontrowersyjnego street fooda. Szef kuchni jednej z tureckich restauracji postanowił wyjaśnić mu sukces tego dania.
Filmik z przygotowania sirdana opublikowano w mediach społecznościowych. Turecki przysmak wywołał niemałą burzę na Instagramie. Internauci niezbyt przychylnie wypowiadali się na jego temat. Już sam wygląd ich odrzuca i kojarzy się głównie z... genitaliami. Wiele osób zastanawiało się, czy ktoś ucierpiał podczas przygotowywania dania.