Dla wielu do dziś jest koszmarem. W PRL mamy wmuszały ją dzieciom
Każdy, kto wychował się w okresie PRL, na pewno pamięta tę zupę. Mamy niestrudzenie wmuszały ją swoim dzieciom, więc nic dziwnego, że dla wielu jest dziś koszmarem z dzieciństwa. Ale czy na pewno jest taka zła, jak niektórzy ją zapamiętali? Sprawdźmy.
21.06.2023 | aktual.: 21.06.2023 18:27
Ta zupa to królowa PRL. Smakiem przypomina żurek, a najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem. Zimą, gdy jej główny składnik zamykamy w słoikach, również potrafi rozgrzać i sprawić, że się najemy. O jakiej zupie mowa?
Zupa podobna do żurku, która królowała w PRL. Dziś nieco o niej zapomniano
Królowa PRL to oczywiście zupa szczawiowa. Jest wyjątkowo zdrowa, więc nic dziwnego, że dawniej mamy wmuszały ją swoim dzieciom. Dziś nieco o niej zapomniano i uznawana jest za relikt PRL-u, jednak powoli zaczyna wracać do łask. Jest lekko kwaśna, aromatyczna, a przez to wszystko obłędnie pyszna. Niewielu zdaje sobie też sprawę z tego, że przygotowuje się ją naprawdę szybko. Gwarantujemy, że nawet jeśli w dzieciństwie nie pałaliście do niej miłością, to jeśli teraz przygotujecie ją w domu, szybko się w niej rozsmakujecie i poprosicie o dokładkę.
Zobacz także
Przepis na szczawiową z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 2 litry bulionu na mięsie,
- 500 g świeżego szczawiu lub szczawiu ze słoika,
- 4-5 ziemniaków,
- marchewka,
- pietruszka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- kilka jajek,
- 3 pełne łyżki śmietany 18 proc.,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo.
- W dużym garnku zagotowujemy bulion z mięsa. Zbieramy szum.
- Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki bądź talarki. Dodajemy wszystko do garnka z bulionem.
- Świeży szczaw pozbawiamy ogonków, myjemy i drobno siekamy lub przekładamy szczaw ze słoika.
- Szczaw i ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
- W misce rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, by śmietana się nie zważyła i dodajemy do zupy, cały czas mieszając.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do każdej miski z zupą. Smacznego!