PrzepisDla wielu do dziś jest koszmarem. W PRL mamy wmuszały ją dzieciom

Dla wielu do dziś jest koszmarem. W PRL mamy wmuszały ją dzieciom

Zupa szczawiowa. Fot. Licencja Creative Commons
Zupa szczawiowa. Fot. Licencja Creative Commons
21.06.2023 18:03, aktualizacja: 21.06.2023 18:27

Każdy, kto wychował się w okresie PRL, na pewno pamięta tę zupę. Mamy niestrudzenie wmuszały ją swoim dzieciom, więc nic dziwnego, że dla wielu jest dziś koszmarem z dzieciństwa. Ale czy na pewno jest taka zła, jak niektórzy ją zapamiętali? Sprawdźmy.

Ta zupa to królowa PRL. Smakiem przypomina żurek, a najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem. Zimą, gdy jej główny składnik zamykamy w słoikach, również potrafi rozgrzać i sprawić, że się najemy. O jakiej zupie mowa?

Zupa podobna do żurku, która królowała w PRL. Dziś nieco o niej zapomniano

Królowa PRL to oczywiście zupa szczawiowa. Jest wyjątkowo zdrowa, więc nic dziwnego, że dawniej mamy wmuszały ją swoim dzieciom. Dziś nieco o niej zapomniano i uznawana jest za relikt PRL-u,  jednak powoli zaczyna wracać do łask. Jest lekko kwaśna, aromatyczna, a przez to wszystko obłędnie pyszna. Niewielu zdaje sobie też sprawę z tego, że przygotowuje się ją naprawdę szybko. Gwarantujemy, że nawet jeśli w dzieciństwie nie pałaliście do niej miłością, to jeśli teraz przygotujecie ją w domu, szybko się w niej rozsmakujecie i poprosicie o dokładkę.

Przepis na szczawiową z PRL. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 2 litry bulionu na mięsie,
  • 500 g świeżego szczawiu lub szczawiu ze słoika,
  • 4-5 ziemniaków,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kilka jajek,
  • 3 pełne łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. W dużym garnku zagotowujemy bulion z mięsa. Zbieramy szum.
  3. Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki bądź talarki. Dodajemy wszystko do garnka z bulionem.
  4. Świeży szczaw pozbawiamy ogonków, myjemy i drobno siekamy lub przekładamy szczaw ze słoika.
  5. Szczaw i ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
  6. W misce rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, by śmietana się nie zważyła i dodajemy do zupy, cały czas mieszając.
  7. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  8. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do każdej miski z zupą. Smacznego!
Szczawiowa. Fot. Licencja Creative Commons
Szczawiowa. Fot. Licencja Creative Commons
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także