PrzepisAni boczek, ani cebula. W Turcji dodają do jajecznicy inny składnik

Ani boczek, ani cebula. W Turcji dodają do jajecznicy inny składnik

Jajecznica po turecku to połączenie jajek i aromatycznych dodatków - Pyszności; Fot. Pixabay
Jajecznica po turecku to połączenie jajek i aromatycznych dodatków - Pyszności; Fot. Pixabay
03.07.2023 07:00

Pełna warzyw i bardzo syta — taka właśnie jest jajecznica po turecku. Menemen jest daniem śniadaniowym, chociaż podaje się je również w porze obiadowej. Składa się głównie z pomidorów, papryki i — rzecz jasna — jajek. Jajecznica ta jest pełna smaku i aromatu, to dzięki przyprawom i ziołom. Zaskocz domowników i podaj im te kolorowe danie na śniadanie.

Jeśli znudziła cię tradycyjna jajecznica, sięgnij po przepis na menemen. Ten turecki specjał doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie dla całej rodziny. Warzywa, zioła, intensywne przyprawy — to wszystko składa się na niezwykły aromat i smak tej potrawy. Dodaj kapary, ulubiony ser, kiełbasę. Niech przepis na menemen zainspiruje cię do stworzenia ulubionej wersji jajecznicy.

Menemen - jajecznica po turecku

Menemen to tradycyjne tureckie danie śniadaniowe — rodzaj jajecznicy. Podstawowymi składnikami menemen są jajka i warzywa, szczególnie pomidory i papryka. Cebula jest często dodawana dla uzyskania głębi smaku (to nadal przedmiot dyskusji, dodatek cebuli jest bardziej powszechny, gdy menemen nie jest spożywany na śniadanie, ale jako danie główne).

Warzywa są najpierw podsmażane na oliwie z oliwek, a następnie dodaje się roztrzepane jajka. Całość jest gotowana na wolnym ogniu, aż jajka zetną się, ale wciąż pozostają wilgotne. Menemen jest często podawany z chlebem. Do tureckiej jajecznicy dodaje się również przyprawy, takie jak sól, pieprz, czerwona papryka czy mielony kumin, mięta i tymianek.

Menemen jest integralną część tureckiej kuchni. Danie to serwuje się w wielu restauracjach z kuchnią turecką na całym świecie. Warto dodać, że menemen może mieć różne warianty, zależnie od regionu. W niektórych miejscach dodaje się do niego jeszcze inne składniki, takie jak ser feta, kapary czy zioła. Turecką jajecznicę bez problemu przyrządzisz w domu. Poniżej znajdziesz przepis.

Manamen to jajecznica po turecku - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Manamen to jajecznica po turecku - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak zrobić jajecznicę po turecku? Przepis

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 200 g pomidorów świeżych obranych ze skórki (mogą być też z puszki),
  • 1 mała papryka,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz, szczypta chili,
  • pietruszka do posypania.

Przygotowanie: 

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie paprykę i czosnek.
  3. Warzywa wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż delikatnie się zarumienią.
  4. Do warzyw dodaj pomidory i poczekaj, aż odparują.
  5. Dopraw mieszankę chili, solą i pieprzem.
  6. Następnie dodaj jajka. Wymieszaj całość i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Jajecznicę podawaj z posiekaną pietruszką.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także