Ani boczek, ani cebula. W Turcji dodają do jajecznicy inny składnik

Pełna warzyw i bardzo syta — taka właśnie jest jajecznica po turecku. Menemen jest daniem śniadaniowym, chociaż podaje się je również w porze obiadowej. Składa się głównie z pomidorów, papryki i — rzecz jasna — jajek. Jajecznica ta jest pełna smaku i aromatu, to dzięki przyprawom i ziołom. Zaskocz domowników i podaj im te kolorowe danie na śniadanie.

ObrazekJajecznica po turecku to połączenie jajek i aromatycznych dodatków - Pyszności; Fot. Pixabay

Jeśli znudziła cię tradycyjna jajecznica, sięgnij po przepis na menemen. Ten turecki specjał doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie dla całej rodziny. Warzywa, zioła, intensywne przyprawy — to wszystko składa się na niezwykły aromat i smak tej potrawy. Dodaj kapary, ulubiony ser, kiełbasę. Niech przepis na menemen zainspiruje cię do stworzenia ulubionej wersji jajecznicy.

Menemen - jajecznica po turecku

Menemen to tradycyjne tureckie danie śniadaniowe — rodzaj jajecznicy. Podstawowymi składnikami menemen są jajka i warzywa, szczególnie pomidory i papryka. Cebula jest często dodawana dla uzyskania głębi smaku (to nadal przedmiot dyskusji, dodatek cebuli jest bardziej powszechny, gdy menemen nie jest spożywany na śniadanie, ale jako danie główne).

Warzywa są najpierw podsmażane na oliwie z oliwek, a następnie dodaje się roztrzepane jajka. Całość jest gotowana na wolnym ogniu, aż jajka zetną się, ale wciąż pozostają wilgotne. Menemen jest często podawany z chlebem. Do tureckiej jajecznicy dodaje się również przyprawy, takie jak sól, pieprz, czerwona papryka czy mielony kumin, mięta i tymianek.

Menemen jest integralną część tureckiej kuchni. Danie to serwuje się w wielu restauracjach z kuchnią turecką na całym świecie. Warto dodać, że menemen może mieć różne warianty, zależnie od regionu. W niektórych miejscach dodaje się do niego jeszcze inne składniki, takie jak ser feta, kapary czy zioła. Turecką jajecznicę bez problemu przyrządzisz w domu. Poniżej znajdziesz przepis.

Obrazek
Manamen to jajecznica po turecku - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak zrobić jajecznicę po turecku? Przepis

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 200 g pomidorów świeżych obranych ze skórki (mogą być też z puszki),
  • 1 mała papryka,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz, szczypta chili,
  • pietruszka do posypania.

Przygotowanie: 

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie paprykę i czosnek.
  3. Warzywa wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż delikatnie się zarumienią.
  4. Do warzyw dodaj pomidory i poczekaj, aż odparują.
  5. Dopraw mieszankę chili, solą i pieprzem.
  6. Następnie dodaj jajka. Wymieszaj całość i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Jajecznicę podawaj z posiekaną pietruszką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej