Na Kaszubach dodają do jajecznicy nietypowy składnik. Wychodzi obłędnie pyszna

Kaszubi nie przebierają w środkach, by wszyscy wiedzieli, że ich region stoi rybami. To właśnie jedną z nich dodają do prażnicy, jajecznicy po kaszubsku, która w 2006 r. została wpisana na rządową listę potraw tradycyjnych województwa pomorskiego. Jesteś ciekawy, który skarb morza ląduje w jajecznicy Kaszubów? Rzuć okiem poniżej, a potem prześledź jeszcze cały przepis!

Obrazekjajecznica po kaszubsku - Pyszności; foto: Canva

Nie wiemy, jak do tej pory mogliśmy nie wpaść na prosty dodatek, który Kaszubi dorzucają do swojej jajecznicy. Nagle wszystko staje się totalnie oczywiste: lekko słony smak, maślana konsystencja, tłuszczyk... Jeśli to nie pasuje do klasycznej "jajówy", to nie wiemy, co pasuje. Mowa tu oczywiście o węgorzu, rybie tak samo smacznej, co zdrowej. A przy okazji idealnie komponującej się z jajkami.

Obrazek
jajecznica po kaszubsku jest robiona z węgorzem - Pyszności; foto: Canva

Poławiany na Kaszubach węgorz to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3, ale również łatwo przyswajalnego białka — co powinno spodobać się tym, którzy po śniadaniu lecą na siłownie — oraz witamin (A, C, D, E i grupy B) i minerałów — potasu, magnezu, wapnia, selenu, cynku, fosforu. Nie tylko Kaszubi cenią jego smakowe zalety. Węgorz jest rybą uwielbianą m.in. przez Japończyków. A skoro japońska kuchnia jest najzdrowsza na świecie, to wnioski przychodzą same, prawda?

To wszystko sprawia, że jajecznica po kaszubsku jest jedyna w swoim rodzaju pod względem zarówno wartości odżywczych, jak i smaku. Tego po prostu nie wypada nie spróbować. Zanim jednak wybierzesz się na daleką północ kraju, możesz spróbować swoich sił w domu. Oto przepis na prażnicę.

Jajecznica po kaszubsku

Składniki:

  • 1/2 wędzonego węgorza
  • 3-4 jajka "zerówki"
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • świeże pieczywo do podania
Obrazek
jajecznica po kaszubsku, musisz tego spróbować! - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Węgorza pokrój w cienkie paski. Jajka wbij do miski, rozmąć i dodaj przyprawy. Następnie wlej je na patelnię z podsmażoną cebulką. Trzymaj na małym ogniu do momentu, w którym jajecznica po kaszubsku będzie ścięta do odpowiadającego ci stopnia. Węgorza wrzuć na koniec. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Wypróbuj również przepis na kalafiorowe placuszki. Są przepyszne!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀