Pogromca cholesterolu. Używaj zamiast masła do smarowania pieczywa
Nie wyobrażasz sobie kanapki bez choćby odrobiny masła? Po wypróbowaniu tego roślinnego smarowidła całkowicie zmienisz zdanie. Poznaj przepis na prostą i pyszną pastę bez grama tłuszczu, która obniża poziom "złego" cholesterolu.
Masło to fantastyczny nośnik smaku, pełen niepowtarzalnego aromatu. Kromka świeżego chleba z masłem to prawdziwy rarytas. Choć jest pyszne, nie należy do najzdrowszych. To wysokokaloryczny tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Chcesz zgubić nieco nadprogramowych kilogramów, ale nie wyobrażasz sobie rezygnacji z kanapek? Poznaj przepis na roślinne smarowidło, które zastąpi ci masło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry
Czym zastąpić masło?
Masło przyrządza się na bazie tłustej śmietanki. Prawdziwe masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu. Smarowidło to w zasadzie sam tłuszcz, a jedna łyżeczka masła to nawet 75 kcal. Kilka kanapek może zamienić się w prawdziwą bombę kaloryczną, a stąd już prosta droga do nadprogramowych kilogramów.
Czym więc zastąpić masło? Margaryna to nie najlepszy pomysł, bowiem jest równie kaloryczna, a przy tym bezwartościowa. Na próżno szukać w niej jakichkolwiek witamin czy minerałów. Masło roślinne to lepsza, choć równie kaloryczna alternatywa. Jest jednak jeszcze jedno smarowidło, które zastąpi ci masło. Można przygotować go w domu, a kostka smarowidła kosztuje grosze.
Tym smarowidłem jest pasta ze słonecznika. Podstawowym składnikiem są tutaj nasiona słonecznika, które obfitują w białko oraz błonnik, który sprawia, że czujemy się najedzeni. Choć pestki są wysokokaloryczne, dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, a także wzmagają uczucie sytości.
"Masło" ze słonecznika — przepis
Składniki:
- pół szklanki nasion słonecznika (niesolonych),
- pół płaskiej łyżeczki soli morskiej,
- pięć łyżek oleju roślinnego (np. nierafinowanego oleju rzepakowego),
- szczypta pieprzu,
- opcjonalnie: czosnek, natka pietruszki, suszone pomidory, płatki drożdżowe.
Przygotowanie:
- Nasiona słonecznika zalej ciepłą wodą i pozostaw je tak na 15 minut. Po kwadransie ponownie opłucz je pod wodą. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki i ułatwisz sobie blendowanie pasty.
- Ziarna umieść w wysokim naczyniu. Dodaj do nich sól, olej oraz pieprz, a także inne, ulubione dodatki. Całość zmiksuj blenderem żyrafą lub w blenderze kielichowym. Miksuj tak długo, aż słonecznik zamieni się w miazgę.
- Kiedy pasta stanie się kremowa, przełóż ją do zamykanego pojemnika i włóż ją do lodówki.