Pogromca cholesterolu. Używaj zamiast masła do smarowania pieczywa

Nie wyobrażasz sobie kanapki bez choćby odrobiny masła? Po wypróbowaniu tego roślinnego smarowidła całkowicie zmienisz zdanie. Poznaj przepis na prostą i pyszną pastę bez grama tłuszczu, która obniża poziom "złego" cholesterolu.

Rye bread with spread
Indulge in homemade pate made from liver, eggs, yogurt and chives, served alongside slices of rye bread
madgladnat
sandwich with pate, spread on bread, sandwich with spread, pashtet"Masło" ze słonecznika.
Źródło zdjęć: © Getty Images | madgladnat

Masło to fantastyczny nośnik smaku, pełen niepowtarzalnego aromatu. Kromka świeżego chleba z masłem to prawdziwy rarytas. Choć jest pyszne, nie należy do najzdrowszych. To wysokokaloryczny tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Chcesz zgubić nieco nadprogramowych kilogramów, ale nie wyobrażasz sobie rezygnacji z kanapek? Poznaj przepis na roślinne smarowidło, które zastąpi ci masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Czym zastąpić masło?

Masło przyrządza się na bazie tłustej śmietanki. Prawdziwe masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu. Smarowidło to w zasadzie sam tłuszcz, a jedna łyżeczka masła to nawet 75 kcal. Kilka kanapek może zamienić się w prawdziwą bombę kaloryczną, a stąd już prosta droga do nadprogramowych kilogramów.

Czym więc zastąpić masło? Margaryna to nie najlepszy pomysł, bowiem jest równie kaloryczna, a przy tym bezwartościowa. Na próżno szukać w niej jakichkolwiek witamin czy minerałów. Masło roślinne to lepsza, choć równie kaloryczna alternatywa. Jest jednak jeszcze jedno smarowidło, które zastąpi ci masło. Można przygotować go w domu, a kostka smarowidła kosztuje grosze.

Tym smarowidłem jest pasta ze słonecznika. Podstawowym składnikiem są tutaj nasiona słonecznika, które obfitują w białko oraz błonnik, który sprawia, że czujemy się najedzeni. Choć pestki są wysokokaloryczne, dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, a także wzmagają uczucie sytości.

"Masło" ze słonecznika — przepis

Składniki:

  • pół szklanki nasion słonecznika (niesolonych),
  • pół płaskiej łyżeczki soli morskiej,
  • pięć łyżek oleju roślinnego (np. nierafinowanego oleju rzepakowego),
  • szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie: czosnek, natka pietruszki, suszone pomidory, płatki drożdżowe.

Przygotowanie:

  1. Nasiona słonecznika zalej ciepłą wodą i pozostaw je tak na 15 minut. Po kwadransie ponownie opłucz je pod wodą. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki i ułatwisz sobie blendowanie pasty.
  2. Ziarna umieść w wysokim naczyniu. Dodaj do nich sól, olej oraz pieprz, a także inne, ulubione dodatki. Całość zmiksuj blenderem żyrafą lub w blenderze kielichowym. Miksuj tak długo, aż słonecznik zamieni się w miazgę.
  3. Kiedy pasta stanie się kremowa, przełóż ją do zamykanego pojemnika i włóż ją do lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy