Pogromca cholesterolu. Używaj zamiast masła do smarowania pieczywa

Nie wyobrażasz sobie kanapki bez choćby odrobiny masła? Po wypróbowaniu tego roślinnego smarowidła całkowicie zmienisz zdanie. Poznaj przepis na prostą i pyszną pastę bez grama tłuszczu, która obniża poziom "złego" cholesterolu.

Rye bread with spread
Indulge in homemade pate made from liver, eggs, yogurt and chives, served alongside slices of rye bread
madgladnat
sandwich with pate, spread on bread, sandwich with spread, pashtet"Masło" ze słonecznika.
Źródło zdjęć: © Getty Images | madgladnat

Masło to fantastyczny nośnik smaku, pełen niepowtarzalnego aromatu. Kromka świeżego chleba z masłem to prawdziwy rarytas. Choć jest pyszne, nie należy do najzdrowszych. To wysokokaloryczny tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Chcesz zgubić nieco nadprogramowych kilogramów, ale nie wyobrażasz sobie rezygnacji z kanapek? Poznaj przepis na roślinne smarowidło, które zastąpi ci masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Czym zastąpić masło?

Masło przyrządza się na bazie tłustej śmietanki. Prawdziwe masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu. Smarowidło to w zasadzie sam tłuszcz, a jedna łyżeczka masła to nawet 75 kcal. Kilka kanapek może zamienić się w prawdziwą bombę kaloryczną, a stąd już prosta droga do nadprogramowych kilogramów.

Czym więc zastąpić masło? Margaryna to nie najlepszy pomysł, bowiem jest równie kaloryczna, a przy tym bezwartościowa. Na próżno szukać w niej jakichkolwiek witamin czy minerałów. Masło roślinne to lepsza, choć równie kaloryczna alternatywa. Jest jednak jeszcze jedno smarowidło, które zastąpi ci masło. Można przygotować go w domu, a kostka smarowidła kosztuje grosze.

Tym smarowidłem jest pasta ze słonecznika. Podstawowym składnikiem są tutaj nasiona słonecznika, które obfitują w białko oraz błonnik, który sprawia, że czujemy się najedzeni. Choć pestki są wysokokaloryczne, dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, a także wzmagają uczucie sytości.

"Masło" ze słonecznika — przepis

Składniki:

  • pół szklanki nasion słonecznika (niesolonych),
  • pół płaskiej łyżeczki soli morskiej,
  • pięć łyżek oleju roślinnego (np. nierafinowanego oleju rzepakowego),
  • szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie: czosnek, natka pietruszki, suszone pomidory, płatki drożdżowe.

Przygotowanie:

  1. Nasiona słonecznika zalej ciepłą wodą i pozostaw je tak na 15 minut. Po kwadransie ponownie opłucz je pod wodą. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki i ułatwisz sobie blendowanie pasty.
  2. Ziarna umieść w wysokim naczyniu. Dodaj do nich sól, olej oraz pieprz, a także inne, ulubione dodatki. Całość zmiksuj blenderem żyrafą lub w blenderze kielichowym. Miksuj tak długo, aż słonecznik zamieni się w miazgę.
  3. Kiedy pasta stanie się kremowa, przełóż ją do zamykanego pojemnika i włóż ją do lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie