Najlepsza pasta jajeczna. Zrobiłem z tego przepisu raz i teraz bliscy nie chcą słyszeć o innej

Pasta jajeczna z tego przepisu to prosty sposób na podbicie serca kulinarnych smakoszy. Za tym sukcesem stoi pewna tajemnica. Chodzi o użycie nie tylko jajek, ale również innego uwielbianego przez Polaków produktu spożywczego.

Jeśli pasta jajeczna, to tylko z tego przepisuJeśli pasta jajeczna, to tylko z tego przepisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wideonet

Jajka na śniadanie to w naszym kraju nic specjalnie zaskakującego. I bardzo dobrze. Do momentu, w którym trzymamy się ograniczeń w spożywaniu tego zdrowego produktu spożywczego, jajeczna śniadania są nie tylko smaczne, ale i odżywcze, sycące i korzystne dla funkcjonowania organizmu. Cały ambaras polega więc jedynie na tym, by jajka serwować w różnych postaciach; tak, żeby się nie znudziły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Kiedy już postanawiam zjeść jajka na śniadanie, zazwyczaj przygotowuję z nich jajecznicę lub sadzone. Co jakiś czas gotuję je na półtwardo albo serwuję w jeszcze innej postaci: po szkocku lub po turecku. Nie pogardzę również pastą jajeczną, ale tylko taką, którą przygotowuję na swój własny, ulubiony, być może trochę specyficzny sposób. O co chodzi? A o to, że od zawsze uważałem, że pasta jajeczna i ogórki kiszone powinny iść w parze.

Zamiast jednak kłaść plastry ogórków obok pasty, postanowiłem połączyć te dwa produkty już na etapie produkcji. Zobacz sam, jak to wygląda w praktyce. Według mnie lepsza pasta jajeczna nie istnieje!

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki majonezu
  • płaska łyżeczka tartego chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek lub koperek.
Pasta jajeczna - sycące i odżywcze śniadanie
Pasta jajeczna - sycące i odżywcze śniadanie © Canva | MeaoFoto

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo i studzę. Następnie obieram je ze skorupek i ścieram na tarce. Niektórzy używają do tego malaksera, inni noża. Według mnie tarka sprawdza się tu najlepiej.
  2. Również ogórki ścieram na tarce. Łączę w misce oba składniki. Dodaję majonez, chrzan, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dorzucam również drobno posiekany cienki szczypiorek lub koperek — zależy co mam w domu.
  3. Całość mieszam i próbuję. W razie czego doprawiam. Podaję na świeżym pieczywie. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier