Najlepsza pasta jajeczna. Zrobiłem z tego przepisu raz i teraz bliscy nie chcą słyszeć o innej

Pasta jajeczna z tego przepisu to prosty sposób na podbicie serca kulinarnych smakoszy. Za tym sukcesem stoi pewna tajemnica. Chodzi o użycie nie tylko jajek, ale również innego uwielbianego przez Polaków produktu spożywczego.

Jeśli pasta jajeczna, to tylko z tego przepisuJeśli pasta jajeczna, to tylko z tego przepisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wideonet

Jajka na śniadanie to w naszym kraju nic specjalnie zaskakującego. I bardzo dobrze. Do momentu, w którym trzymamy się ograniczeń w spożywaniu tego zdrowego produktu spożywczego, jajeczna śniadania są nie tylko smaczne, ale i odżywcze, sycące i korzystne dla funkcjonowania organizmu. Cały ambaras polega więc jedynie na tym, by jajka serwować w różnych postaciach; tak, żeby się nie znudziły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Kiedy już postanawiam zjeść jajka na śniadanie, zazwyczaj przygotowuję z nich jajecznicę lub sadzone. Co jakiś czas gotuję je na półtwardo albo serwuję w jeszcze innej postaci: po szkocku lub po turecku. Nie pogardzę również pastą jajeczną, ale tylko taką, którą przygotowuję na swój własny, ulubiony, być może trochę specyficzny sposób. O co chodzi? A o to, że od zawsze uważałem, że pasta jajeczna i ogórki kiszone powinny iść w parze.

Zamiast jednak kłaść plastry ogórków obok pasty, postanowiłem połączyć te dwa produkty już na etapie produkcji. Zobacz sam, jak to wygląda w praktyce. Według mnie lepsza pasta jajeczna nie istnieje!

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki majonezu
  • płaska łyżeczka tartego chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek lub koperek.
Pasta jajeczna - sycące i odżywcze śniadanie
Pasta jajeczna - sycące i odżywcze śniadanie © Canva | MeaoFoto

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo i studzę. Następnie obieram je ze skorupek i ścieram na tarce. Niektórzy używają do tego malaksera, inni noża. Według mnie tarka sprawdza się tu najlepiej.
  2. Również ogórki ścieram na tarce. Łączę w misce oba składniki. Dodaję majonez, chrzan, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dorzucam również drobno posiekany cienki szczypiorek lub koperek — zależy co mam w domu.
  3. Całość mieszam i próbuję. W razie czego doprawiam. Podaję na świeżym pieczywie. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej