Jajka po turecku to prawdziwy hit. Są o wiele lepsze niż jajecznica

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić na śniadanie, kiedy nie masz ochoty na kolejną kanapkę z szynką i serem? Może warto spróbować czegoś nowego, co doda energii na cały dzień, a jednocześnie zaskoczy swoim niepowtarzalnym smakiem. To jajka po turecku.

Jajka po tureckuJajka po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Cilbir, czyli jajka po turecku, to niezwykle smaczny i pożywny sposób na rozpoczęcie dnia. Danie mimo swojej lekkości, z pewnością zaspokoi apetyt. Głównymi składnikami tej potrawy są jajka i gęsty jogurt naturalny. Ale to nie wszystko. Do tej prostej, ale jednocześnie wyrafinowanej potrawy, dodaje się różne przyprawy, takie jak mięta, kolendra, czy suszona papryka. To właśnie one nadają temu daniu niepowtarzalnego, orientalnego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożone kotlety z kurczaka

Jajka po turecku to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. W związku z tym warto poeksperymentować i dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy. Oto przepis na wspaniałe danie. Gwarantujemy, że od dzisiaj wasze śniadanie już nigdy nie będzie smakować tak samo.

Jak zrobić jajka po turecku?

Na początku przygotuj składniki:

  • 3 jajka
  • 230 g gęstego jogurtu greckiego lub roślinnego,
  • łyżeczka octu,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 50 g masła.
Jajka po turecku
Jajka po turecku © Wikimedia Commons

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zmieszaj jogurt z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dopraw to wszystko solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  2. W małym rondelku rozpuść masło. Następnie dodaj do niego wędzoną paprykę. Masło podgrzewaj parę minut do momentu, aż uzyska lekko brązowy kolor. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia.
  3. Potem wybij jajka do naczynia i skrop je octem. W dużym garnku zagotuj wodę. Następnie wlej jajko do wody i gotuj je około 3–4 minuty. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Powtórz czynność dla pozostałych jajek.
  4. Tak przygotowane jajka układamy na talerzu z jogurtem. Całość polewamy masłem. Jajka po turecku najlepiej smakują w towarzystwie pieczywa.

Na koniec, szybko i łatwo przygotujesz do swojego dania pyszną grzankę. Wystarczy, że skropisz oliwą kromkę chleba i podgrzejesz go z obu stron na patelni. Tak przygotowane pieczywo najlepiej smakuje na ciepło.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej