Z tym trikiem przygotujesz jajka w koszulce w mgnieniu oka. Prościej i szybciej się nie da!

Zrobienie idealnych jajek w koszulce może wydawać się na pozór nie lada wyzwaniem. A wcale nie musi tak być. Trzeba tylko wiedzieć, jak je dokładnie przygotować. I dziś poznasz genialny patent, który ci to umożliwi!

Jak ułatwić sobie przygotowanie jajek w koszulce?Jak ułatwić sobie przygotowanie jajek w koszulce?
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Nie wiem jak ty, ale ja czasami mam dość posiłków z mięsnymi dodatkami. Szukam wtedy ciekawych alternatyw, które będą smakować równie dobrze. I w tej roli świetnie sprawdzają się m.in. jajka. Oczywiście możesz przygotować je na wiele ciekawych sposobów. W śniadaniowym wydaniu świetnie sprawdzą się jako omlet, jajecznica, czy jajko ugotowane na miękko.

To jednak nie koniec. Bo jest jeszcze jeden sposób ich przyrządzenia. Sprawdzi się on zarówno w śniadaniowym, jak i obiadowym formacie. Jajka w koszulkach, bo o nich mowa, z młodymi ziemniaczkami i szparagami to prawdziwe niebo w gębie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha

Jajka w koszulce nie takie straszne

Nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że zrobienie jajek w koszulkach jest trudneskomplikowane. Dlatego, zamiast przygotować je w takiej formie, lepiej zrobić jajka sadzone z patelni. 

I ok, jajka w sadzonej formie są smaczne. Ale moim zdaniem smakują zupełnie inaczej niż te w koszulkach. Jajka w koszulkach są delikatniejsze, no i ten płynny środek. To prawdziwe mistrzostwo.

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce © Adobe Stock | Anaya

Sprawdzony trik

Z racji, że nie lubię się poddawać, a już zwłaszcza w kuchni, postanowiłam zgłębić ten temat. Chciałam udowodnić niedowiarkom, że w każdej sytuacji można znaleźć skuteczne rozwiązanie

I udało się. Znalazłam patent, który sprawdził się w mojej kuchni w 100 procentach. Ty również możesz go przetestować i przekonać się, że zrobienie jajek w koszulkach może być prostymszybkim zadaniem

Wszystko, czego potrzebujesz w tym przypadku, to folia spożywcza, olejmała miseczka. Na początek posmaruj kawałek folii z jednej strony olejem. Pomocny okaże się tu pędzelek kuchenny. Następnie przenieś folię na miseczkę. Wbij bezpośrednio na gadżet kuchenny jajko, po czym szybko zwiń, uzyskując coś na kształt sakiewki

Trik na przygotowanie idealnych jajek w koszulce
Trik na przygotowanie idealnych jajek w koszulce © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Każdą taką sakiewkę umieść następnie we wrzątku na ok. 4 minuty. I to wszystko! Po wyjęciu z garnka usuń folię i serwuj idealnie przygotowane jajka swoim bliskim. 

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś cieszyć się smakiem perfekcyjnych jajek w koszulce. Wszystkie potrzebne produkty na pewno masz w swojej kuchni. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe triki kuchenne, koniecznie mi o tym napisz. Takiej wiedzy nigdy za wiele.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku