Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności
Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

09.08.2023 13:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealna, aksamitna jajecznica z dodatkiem serka to przepis na śniadaniowy klasyk w nowej odsłonie. Świetnie smakuje na chrupiącej grzance.

Chociaż mogłoby się wydawać, że w temacie jajecznicy za dużo nie ma do powiedzenia, to ten nietypowy sposób przygotowania z pewnością odmieni twoje postrzeganie tej potrawy. Prosta jajówa dzięki dodatkowi serka staje się niesamowicie aksamitna, delikatna w smaku i obłędnie kremowa. Świetnie smakuje serwowana na chrupkiej grzance, gdzie zamienia się w pyszną pastę kanapkową.

Czasami mały dodatek potrafi wpłynąć na danie tak, że staje się ono jeszcze bardziej doskonałe. Uwielbiam jeść taką jajecznicę na śniadanie, nawet w zabiegane dni, bo przygotowuje się ją równie szybko jak tę klasyczną.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa jajecznica

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki ricotty/serka śmietankowego,
  • kromka chleba,
  • sól/pieprz do smaku.

Dodatki:

  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Jajka wbijam do miski i roztrzepuję przy pomocy widelca lub trzepaczki. Proporcje w tym przepisie możesz dowolnie modyfikować, dzięki czemu przygotujesz odpowiednią ilość na śniadanie.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce wlewam jajka. Dodaję serek i mieszam dokładnie, aby rozpuścił się w jajecznej masie. Sprawdzi się tutaj zarówno zwykły serek śmietankowy bez żadnych dodatków, jak i włoska, nieco mniej słona ricotta.

Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności
Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności© Licencjodawca


Krok 3:Całość smażę do momentu, aż masa się zetnie. Robię to na niezbyt dużym ogniu, aby jajka pozostały kremowe, a nie zamieniły się w zbitą masę.

Krok 4: Ściągam patelnię z ognia i doprawiam jajecznicę solą oraz pieprzem. Soli nie daję zbyt dużo, jeśli użyłam naturalnie słonego serka śmietankowego.

Doprawiona jajecznica- Pyszności
Doprawiona jajecznica- Pyszności© Licencjodawca


Krok 5: W opiekaczu lub na patelni grilluję pieczywo. Najlepiej sprawdzi się tutaj zwykły chleb pszenny lub razowy. Kromki powinny być dość grube, aby utrzymały jajecznicę.

Krok 6: Na grzanki wykładam przygotowaną jajecznicę i dekoruję posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności
Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także