Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Idealna, aksamitna jajecznica z dodatkiem serka to przepis na śniadaniowy klasyk w nowej odsłonie. Świetnie smakuje na chrupiącej grzance.

Kremowa jajecznica na grzance- PysznościKremowa jajecznica na grzance- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż mogłoby się wydawać, że w temacie jajecznicy za dużo nie ma do powiedzenia, to ten nietypowy sposób przygotowania z pewnością odmieni twoje postrzeganie tej potrawy. Prosta jajówa dzięki dodatkowi serka staje się niesamowicie aksamitna, delikatna w smaku i obłędnie kremowa. Świetnie smakuje serwowana na chrupkiej grzance, gdzie zamienia się w pyszną pastę kanapkową.

Czasami mały dodatek potrafi wpłynąć na danie tak, że staje się ono jeszcze bardziej doskonałe. Uwielbiam jeść taką jajecznicę na śniadanie, nawet w zabiegane dni, bo przygotowuje się ją równie szybko jak tę klasyczną.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Kremowa jajecznica

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki ricotty/serka śmietankowego,
  • kromka chleba,
  • sól/pieprz do smaku.

Dodatki:

  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Jajka wbijam do miski i roztrzepuję przy pomocy widelca lub trzepaczki. Proporcje w tym przepisie możesz dowolnie modyfikować, dzięki czemu przygotujesz odpowiednią ilość na śniadanie.

Krok 2: Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce wlewam jajka. Dodaję serek i mieszam dokładnie, aby rozpuścił się w jajecznej masie. Sprawdzi się tutaj zarówno zwykły serek śmietankowy bez żadnych dodatków, jak i włoska, nieco mniej słona ricotta.

Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności
Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności © Licencjodawca


Krok 3:Całość smażę do momentu, aż masa się zetnie. Robię to na niezbyt dużym ogniu, aby jajka pozostały kremowe, a nie zamieniły się w zbitą masę.

Krok 4: Ściągam patelnię z ognia i doprawiam jajecznicę solą oraz pieprzem. Soli nie daję zbyt dużo, jeśli użyłam naturalnie słonego serka śmietankowego.

Doprawiona jajecznica- Pyszności
Doprawiona jajecznica- Pyszności © Licencjodawca


Krok 5: W opiekaczu lub na patelni grilluję pieczywo. Najlepiej sprawdzi się tutaj zwykły chleb pszenny lub razowy. Kromki powinny być dość grube, aby utrzymały jajecznicę.

Krok 6: Na grzanki wykładam przygotowaną jajecznicę i dekoruję posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności
Kremowa jajecznica na grzance- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej