Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi
Idealna, aksamitna jajecznica z dodatkiem serka to przepis na śniadaniowy klasyk w nowej odsłonie. Świetnie smakuje na chrupiącej grzance.
09.08.2023 13:30
Chociaż mogłoby się wydawać, że w temacie jajecznicy za dużo nie ma do powiedzenia, to ten nietypowy sposób przygotowania z pewnością odmieni twoje postrzeganie tej potrawy. Prosta jajówa dzięki dodatkowi serka staje się niesamowicie aksamitna, delikatna w smaku i obłędnie kremowa. Świetnie smakuje serwowana na chrupkiej grzance, gdzie zamienia się w pyszną pastę kanapkową.
Czasami mały dodatek potrafi wpłynąć na danie tak, że staje się ono jeszcze bardziej doskonałe. Uwielbiam jeść taką jajecznicę na śniadanie, nawet w zabiegane dni, bo przygotowuje się ją równie szybko jak tę klasyczną.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz również: bez jajek, bez mleka i bez piekarnika. Nie szukaj wymówek, tylko zrób królową domówek.
Kremowa jajecznica
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 łyżki ricotty/serka śmietankowego,
- kromka chleba,
- sól/pieprz do smaku.
Dodatki:
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Jajka wbijam do miski i roztrzepuję przy pomocy widelca lub trzepaczki. Proporcje w tym przepisie możesz dowolnie modyfikować, dzięki czemu przygotujesz odpowiednią ilość na śniadanie.
Krok 2: Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce wlewam jajka. Dodaję serek i mieszam dokładnie, aby rozpuścił się w jajecznej masie. Sprawdzi się tutaj zarówno zwykły serek śmietankowy bez żadnych dodatków, jak i włoska, nieco mniej słona ricotta.
Krok 3:Całość smażę do momentu, aż masa się zetnie. Robię to na niezbyt dużym ogniu, aby jajka pozostały kremowe, a nie zamieniły się w zbitą masę.
Krok 4: Ściągam patelnię z ognia i doprawiam jajecznicę solą oraz pieprzem. Soli nie daję zbyt dużo, jeśli użyłam naturalnie słonego serka śmietankowego.
Krok 5: W opiekaczu lub na patelni grilluję pieczywo. Najlepiej sprawdzi się tutaj zwykły chleb pszenny lub razowy. Kromki powinny być dość grube, aby utrzymały jajecznicę.
Krok 6: Na grzanki wykładam przygotowaną jajecznicę i dekoruję posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!