Patent na ekspresowy obiad. Wystarczy, że włożysz kurczaka i ziemniaki do zamrażarki

Mrożone kotlety z kurczaka to patent na błyskawiczny obiad w zabiegane dni. Przygotuj je wcześniej i wyjmij wtedy, gdy będziesz potrzebować. Ten trik powinien znać każdy.

Mrożóne kotlety z kurczaka- PysznościMrożóne kotlety z kurczaka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiedy nie mam czasu na gotowanie, mam przed sobą mocno pracowity tydzień lub po prostu wolę popołudnia spędzić nieco inaczej, sięgam zawsze po sprawdzone usprawniacze. Ten patent na mrożone kotlety gości w moim domu od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Koniec z nierozmrożonym mięsem na obiad i pustą patelnią- przygotuj te kotlety i wyjmij je wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z dodatkiem wyrazistego sera cheddar oraz z ziemniakami przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Ten przepis to mój sprawdzony trik na obiad w 15 minut.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz również: Pomysły i przepisy na gofry. Jak zrobić gofry- dodatki, składniki

Mrożone kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 400 g mielonej piersi z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 150 tartego cheddara
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Panierka

  • 3 jaja
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mieloną pierś z kurczaka przekładam do miski. Dodaję do niej starte, obrane ziemniaki (odciśnięte z wody) oraz starty ser cheddar. Doprawiam masę solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem. Dodaję olej roślinny i dokładnie wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły.

Masa na mrożone kotlety- Pyszności
Masa na mrożone kotlety- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Powstałą masę przekładam do czystego woreczka strunowego i zamykam. Przy pomocy rąk rozpłaszczam mięso tak, aby płaska warstwa wypełniła cały woreczek. Gotowy woreczek wstawiam do zamrażarki na minimum 2 godziny.

Masę przełóż do woreczka- Pyszności
Masę przełóż do woreczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Zamrożone mięso wyciągam z woreczka i przy pomocy ostrego noża kroję na mniejsze kawałki. Pamiętaj- nie rozmrażamy kotletów.

Krok 4: Każdy z kotletów panieruję po kolei w mące pszennej, rozkłóconych jajkach oraz w bułce tartej. Smażę na patelni z rozgrzanym olejem z oby stron tak, aby panierka się zarumieniła. Robię to na średniej mocy palnika- zbyt duża może spowodować, że panierka się przypali, a mięso pozostanie surowe.

Mrożone kotlety smażymy na oleju- Pyszności
Mrożone kotlety smażymy na oleju- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Gotowe kotlety przekładam na talerz i podaję na ciepło. Serwuję w towarzystwie ulubionych dodatków: ziemniaków, frytek, kaszy lub ryżu oraz surówki i sałatki. Ten przepis to obiadowy hit, który pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci.

Smacznego!

Mrożone kotlety w panierce- Pyszności
Mrożone kotlety w panierce- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie