Patent na ekspresowy obiad. Wystarczy, że włożysz kurczaka i ziemniaki do zamrażarki
Mrożone kotlety z kurczaka to patent na błyskawiczny obiad w zabiegane dni. Przygotuj je wcześniej i wyjmij wtedy, gdy będziesz potrzebować. Ten trik powinien znać każdy.
11.08.2023 11:28
Kiedy nie mam czasu na gotowanie, mam przed sobą mocno pracowity tydzień lub po prostu wolę popołudnia spędzić nieco inaczej, sięgam zawsze po sprawdzone usprawniacze. Ten patent na mrożone kotlety gości w moim domu od lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Koniec z nierozmrożonym mięsem na obiad i pustą patelnią- przygotuj te kotlety i wyjmij je wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z dodatkiem wyrazistego sera cheddar oraz z ziemniakami przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Ten przepis to mój sprawdzony trik na obiad w 15 minut.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz również: Pomysły i przepisy na gofry. Jak zrobić gofry- dodatki, składniki
Mrożone kotlety z kurczaka
Składniki:
- 400 g mielonej piersi z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 150 tartego cheddara
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Panierka
- 3 jaja
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Krok 1: Mieloną pierś z kurczaka przekładam do miski. Dodaję do niej starte, obrane ziemniaki (odciśnięte z wody) oraz starty ser cheddar. Doprawiam masę solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem. Dodaję olej roślinny i dokładnie wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 2: Powstałą masę przekładam do czystego woreczka strunowego i zamykam. Przy pomocy rąk rozpłaszczam mięso tak, aby płaska warstwa wypełniła cały woreczek. Gotowy woreczek wstawiam do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Krok 3: Zamrożone mięso wyciągam z woreczka i przy pomocy ostrego noża kroję na mniejsze kawałki. Pamiętaj- nie rozmrażamy kotletów.
Krok 4: Każdy z kotletów panieruję po kolei w mące pszennej, rozkłóconych jajkach oraz w bułce tartej. Smażę na patelni z rozgrzanym olejem z oby stron tak, aby panierka się zarumieniła. Robię to na średniej mocy palnika- zbyt duża może spowodować, że panierka się przypali, a mięso pozostanie surowe.
Krok 5: Gotowe kotlety przekładam na talerz i podaję na ciepło. Serwuję w towarzystwie ulubionych dodatków: ziemniaków, frytek, kaszy lub ryżu oraz surówki i sałatki. Ten przepis to obiadowy hit, który pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci.
Smacznego!