Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety mielone wyjdą soczyste jak nigdy

Mięso mielone bardzo często pojawia się w naszej kuchni. Jest podstawą pulpetów, interesujących zapiekanek i wielu innych dań. Najbardziej znanym daniem są jednak kotlety mielone. Ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, jednak wielu osobom sprawia trudność usmażenie kotletów, by były smaczne i soczyste. Zdradzamy trik od szefów kuchni, dzięki którym mielone zawsze będą idealne.  

Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.AdobeStockTen trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.AdobeStock

Mięso mielone przygotowuje się błyskawicznie, więc jest bardzo często wybierane jako podstawa do przygotowania szybkiego obiadu. Kotlety mielone również robi się raz-dwa i wcale nie jest potrzebna tu wprawa, ale dobry sposób. Jeśli zastosujemy się do rad najlepszych szefów kuchni, możemy zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowymi kotletami mielonymi. W połączeniu z ulubionymi dodatkami zyskamy obiad doskonały.

Mięso mielone – jak je przygotować, by kotlety były soczyste?

Przygotowanie soczystych kotletów mielonych to dla wielu olbrzymi sukces. Trik, który stosują najlepsi szefowie kuchni, może jednak sprawić, że kotlety zawsze będą wychodzić pyszne i soczyste. Okazuje się, że rzucanie mięsem mielonym może być niezwykle pomocne. Brzmi absurdalnie, ale zdecydowanie się sprawdza. Wystarczy kilka razy uderzyć nim o deskę czy blat tak jak przy wyrabianiu ciasta drożdżowego, by włókna w mięsie się rozbiły.

Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.Pexels
Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.Pexels

Co zrobić, by mięso mielone nie szarzało i było miękkie? Ten składnik na pewno masz w kuchni

Zdarza się, że mięso mielone staje się twarde i zyskuje szarą barwę podczas smażenia. Można temu jednak zapobiec w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że dodamy do mięsa odrobinę sody oczyszczonej, która na pewno znajduje się w naszej kuchni. Dzięki temu mięso nie straci dużej ilości wody i zachowa apetyczny kolor, a kotlety staną się bardzo miękkie i soczyste.

Co zrobić, by kotlety mielone nie ociekały tłuszczem?

Wiele osób boryka się z problemem zbyt tłustych mielonych. Jeśli nie chcemy, by piły tłuszcz podczas smażenia, warto dodać do mięsa odrobinę startych surowych ziemniaków. Dzięki temu pozbędziemy się tego problemu na zawsze i będziemy mogli cieszyć się pysznymi mielonymi.

Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy . Fot. AdobeStock
Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy . Fot. AdobeStock

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie