Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety mielone wyjdą soczyste jak nigdy

Mięso mielone bardzo często pojawia się w naszej kuchni. Jest podstawą pulpetów, interesujących zapiekanek i wielu innych dań. Najbardziej znanym daniem są jednak kotlety mielone. Ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, jednak wielu osobom sprawia trudność usmażenie kotletów, by były smaczne i soczyste. Zdradzamy trik od szefów kuchni, dzięki którym mielone zawsze będą idealne.  

Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.AdobeStockTen trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.AdobeStock

Mięso mielone przygotowuje się błyskawicznie, więc jest bardzo często wybierane jako podstawa do przygotowania szybkiego obiadu. Kotlety mielone również robi się raz-dwa i wcale nie jest potrzebna tu wprawa, ale dobry sposób. Jeśli zastosujemy się do rad najlepszych szefów kuchni, możemy zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowymi kotletami mielonymi. W połączeniu z ulubionymi dodatkami zyskamy obiad doskonały.

Mięso mielone – jak je przygotować, by kotlety były soczyste?

Przygotowanie soczystych kotletów mielonych to dla wielu olbrzymi sukces. Trik, który stosują najlepsi szefowie kuchni, może jednak sprawić, że kotlety zawsze będą wychodzić pyszne i soczyste. Okazuje się, że rzucanie mięsem mielonym może być niezwykle pomocne. Brzmi absurdalnie, ale zdecydowanie się sprawdza. Wystarczy kilka razy uderzyć nim o deskę czy blat tak jak przy wyrabianiu ciasta drożdżowego, by włókna w mięsie się rozbiły.

Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.Pexels
Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy. Fot.Pexels

Co zrobić, by mięso mielone nie szarzało i było miękkie? Ten składnik na pewno masz w kuchni

Zdarza się, że mięso mielone staje się twarde i zyskuje szarą barwę podczas smażenia. Można temu jednak zapobiec w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że dodamy do mięsa odrobinę sody oczyszczonej, która na pewno znajduje się w naszej kuchni. Dzięki temu mięso nie straci dużej ilości wody i zachowa apetyczny kolor, a kotlety staną się bardzo miękkie i soczyste.

Co zrobić, by kotlety mielone nie ociekały tłuszczem?

Wiele osób boryka się z problemem zbyt tłustych mielonych. Jeśli nie chcemy, by piły tłuszcz podczas smażenia, warto dodać do mięsa odrobinę startych surowych ziemniaków. Dzięki temu pozbędziemy się tego problemu na zawsze i będziemy mogli cieszyć się pysznymi mielonymi.

Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy . Fot. AdobeStock
Ten trik stosują najlepsi szefowie kuchni. Kotlety wyjdą soczyste jak nigdy . Fot. AdobeStock
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska