Widzisz to na chlebie? Absolutnie go nie jedz, ani nie kupuj

Jeśli kanapka to z czym? Dla jednych sam chleb z masłem to rarytas, kolejni stawiają na "piętrowe" wielkoskładnikowe konstrukcje, inni nie wyobrażają sobie pieczywa bez porządnej warstwy słodkiego smarowidła. I mimo że połączenia te mogą smakować dobrze, niekoniecznie dobrze działają na organizm. Sprawdź więc, jakich dodatków do chleba unikać.

Jakich dodatków do chleba unikać?Jakich dodatków do chleba unikać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smarowidła, wędliny, sery, jajka - kanapkę jak sałatkę - można zrobić ze wszystkiego, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie wszystko jednak tworzy z chlebem zgrany duet. Jakich połączeń unikać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Z czym nie łączyć chleba? Uważaj na te dodatki

W kwestii smarowideł do wyboru mamy tłuszcze, takie jak masło, smalec, margarynę czy oliwę, różnego rodzaju serki, kanapkowe pasty oraz sosy i dressingi. Dobrym wyborem jest smarowanie chleba niewielką ilością dobrej jakościowo oliwy czy serkami o krótkich składach bez zbędnych dodatków.

Warto też sięgać po masło, ale spożywane powinno być z umiarem, podobnie margaryna. Powinno się unikać smarowania chleba smalcem, olejem kokosowym i wysoko przetworzonymi smarowidłami ze sklepowych półek (pasty rybne, warzywne, pasztety o długich składach).

Złym pomysłem jest łączenie chleba z czekoladowymi kremami, dżemami czy konfiturami. To ze względu na to, że zarówno pieczywo, jak i słodkie smarowidła są źródłami węglowodanów prostych, które są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Działają szybko, ale krótko, więc po zjedzeniu posiłku znowu można poczuć głód, co doprowadzi do zwiększenia kaloryczności diety.

Tych dodatków do chleba unikaj
Tych dodatków do chleba unikaj © Pixabay

Ogórek z pomidorem duet nieidealny, ale czy szkodliwy?

Zwykliśmy łączyć na kanapkach pomidora z ogórkiem i słyszeć, że to połączenie niebezpieczne. Wprawdzie nie jest to duet najbardziej zgrany, ale, jak tłumaczy Agnieszka Pocztarska, autorka strony "Czytamy Etykiety", nie jest też dla nas szkodliwy.


Nawet, jak zjecie na kanapce pomidora z ogórkiem, to nic wam się nie stanie. Połączenie to nie jest szkodliwe (co najwyżej w tym posiłku spożyjecie mniej witaminy C). Ale tę witaminę uzupełnicie sobie przecież w wielu innych pokarmach, w których jest jej więcej, niż w tych kilku plasterkach pomidora — tym bardziej że teraz w sezonie tak wielu owoców i warzyw nietrudno będzie o jej źródła — tłumaczy.

Niekorzystnym dla zdrowia połączeniem na kanapce jest pomidor i biały ser. Pomidor jest źródłem kwasów, które reagują z wapniem znajdującym się w białym serze. W wyniku tego w organizmie wytwarzać się mogą nierozkładające się mikrokryształki. Nie trzeba się o to martwić, gdy wybierzemy na kanapkę ser żółty, topiony czy pleśniowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości