Widzisz to na chlebie? Absolutnie go nie jedz, ani nie kupuj

Jeśli kanapka to z czym? Dla jednych sam chleb z masłem to rarytas, kolejni stawiają na "piętrowe" wielkoskładnikowe konstrukcje, inni nie wyobrażają sobie pieczywa bez porządnej warstwy słodkiego smarowidła. I mimo że połączenia te mogą smakować dobrze, niekoniecznie dobrze działają na organizm. Sprawdź więc, jakich dodatków do chleba unikać.

Jakich dodatków do chleba unikać?Jakich dodatków do chleba unikać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smarowidła, wędliny, sery, jajka - kanapkę jak sałatkę - można zrobić ze wszystkiego, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nie wszystko jednak tworzy z chlebem zgrany duet. Jakich połączeń unikać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Z czym nie łączyć chleba? Uważaj na te dodatki

W kwestii smarowideł do wyboru mamy tłuszcze, takie jak masło, smalec, margarynę czy oliwę, różnego rodzaju serki, kanapkowe pasty oraz sosy i dressingi. Dobrym wyborem jest smarowanie chleba niewielką ilością dobrej jakościowo oliwy czy serkami o krótkich składach bez zbędnych dodatków.

Warto też sięgać po masło, ale spożywane powinno być z umiarem, podobnie margaryna. Powinno się unikać smarowania chleba smalcem, olejem kokosowym i wysoko przetworzonymi smarowidłami ze sklepowych półek (pasty rybne, warzywne, pasztety o długich składach).

Złym pomysłem jest łączenie chleba z czekoladowymi kremami, dżemami czy konfiturami. To ze względu na to, że zarówno pieczywo, jak i słodkie smarowidła są źródłami węglowodanów prostych, które są źródłem łatwo przyswajalnej energii. Działają szybko, ale krótko, więc po zjedzeniu posiłku znowu można poczuć głód, co doprowadzi do zwiększenia kaloryczności diety.

Tych dodatków do chleba unikaj
Tych dodatków do chleba unikaj © Pixabay

Ogórek z pomidorem duet nieidealny, ale czy szkodliwy?

Zwykliśmy łączyć na kanapkach pomidora z ogórkiem i słyszeć, że to połączenie niebezpieczne. Wprawdzie nie jest to duet najbardziej zgrany, ale, jak tłumaczy Agnieszka Pocztarska, autorka strony "Czytamy Etykiety", nie jest też dla nas szkodliwy.


Nawet, jak zjecie na kanapce pomidora z ogórkiem, to nic wam się nie stanie. Połączenie to nie jest szkodliwe (co najwyżej w tym posiłku spożyjecie mniej witaminy C). Ale tę witaminę uzupełnicie sobie przecież w wielu innych pokarmach, w których jest jej więcej, niż w tych kilku plasterkach pomidora — tym bardziej że teraz w sezonie tak wielu owoców i warzyw nietrudno będzie o jej źródła — tłumaczy.

Niekorzystnym dla zdrowia połączeniem na kanapce jest pomidor i biały ser. Pomidor jest źródłem kwasów, które reagują z wapniem znajdującym się w białym serze. W wyniku tego w organizmie wytwarzać się mogą nierozkładające się mikrokryształki. Nie trzeba się o to martwić, gdy wybierzemy na kanapkę ser żółty, topiony czy pleśniowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska