Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Pierniczki dekorowane lukrem często wyglądają uroczo tylko na zdjęciach. Co prawda rodzinne ozdabianie jest świetną zabawą, ale efekt bywa różny. Chcesz nieco stonować dekoracje świątecznych ciasteczek? Przygotuj elegancką glazurę czekoladową.
Nie musisz robić toruńskich pierników z nadzieniem, żeby cieszyć się smakiem domowych korzennych ciasteczek z czekoladą. Poniżej znajdziesz przepis na glazurę, która wychodzi gładka, lśniąca, łatwo się rozprowadza i szybko zastyga. Ciasteczka możesz przygotować z wyprzedzeniem, schować do puszki i wyciągać przy okazji różnych wigilijnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie
Jak przechowywać pierniczki z czekoladą?
Pierniki z czekoladą mają krótszy termin ważności niż klasyczne, ponieważ polewa z dodatkiem mleka jest bardziej podatna na psucie i wysychanie. Jednak w szczelnie zamkniętej puszce, którą schowasz do chłodnej spiżarki, spokojnie mogą poleżeć nawet do 10 dni. W tym czasie ciasta zrobią się przyjemnie miękkie, jak polewa zachowa ładny połysk. Po tym czasie czekolada zacznie matowieć, a ciastka zrobią się coraz bardziej suche.
Jeśli planujesz przygotować je z większym wyprzedzeniem, najlepiej upiec same pierniki, a czekoladę dodać dopiero na kilka dni przed podaniem. Dzięki temu unikniesz ryzyka, że mleczna polewa zacznie chłonąć wilgoć albo zmieni smak. Alternatywnie możesz przygotować polewę czekoladową bez mleka, która jest bardziej odporna na zepsucie.
Jak zrobić polewę czekoladową do pierniczków?
W wersji bez mleka dodaj 2–3 łyżki wody.
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zestaw z kuchenki.
- W osobnym rondelku podgrzej mleko z cukrem pudrem, miodem i kakao. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj przetopioną czekoladę.
- Cały czas mieszaj do połączenia składników.
- Po delikatnym przestudzeniu zanurzaj w polewie pierniczki. Ułóż je na kratce i pozostaw do zastygnięcia.