Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe

Pierniczki dekorowane lukrem często wyglądają uroczo tylko na zdjęciach. Co prawda rodzinne ozdabianie jest świetną zabawą, ale efekt bywa różny. Chcesz nieco stonować dekoracje świątecznych ciasteczek? Przygotuj elegancką glazurę czekoladową.

Świąteczne pierniki w czekoladzieŚwiąteczne pierniki w czekoladzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie musisz robić toruńskich pierników z nadzieniem, żeby cieszyć się smakiem domowych korzennych ciasteczek z czekoladą. Poniżej znajdziesz przepis na glazurę, która wychodzi gładka, lśniąca, łatwo się rozprowadza i szybko zastyga. Ciasteczka możesz przygotować z wyprzedzeniem, schować do puszki i wyciągać przy okazji różnych wigilijnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Jak przechowywać pierniczki z czekoladą?

Pierniki z czekoladą mają krótszy termin ważności niż klasyczne, ponieważ polewa z dodatkiem mleka jest bardziej podatna na psucie i wysychanie. Jednak w szczelnie zamkniętej puszce, którą schowasz do chłodnej spiżarki, spokojnie mogą poleżeć nawet do 10 dni. W tym czasie ciasta zrobią się przyjemnie miękkie, jak polewa zachowa ładny połysk. Po tym czasie czekolada zacznie matowieć, a ciastka zrobią się coraz bardziej suche.

Jeśli planujesz przygotować je z większym wyprzedzeniem, najlepiej upiec same pierniki, a czekoladę dodać dopiero na kilka dni przed podaniem. Dzięki temu unikniesz ryzyka, że mleczna polewa zacznie chłonąć wilgoć albo zmieni smak. Alternatywnie możesz przygotować polewę czekoladową bez mleka, która jest bardziej odporna na zepsucie.

Jak zrobić polewę czekoladową do pierniczków?

W wersji bez mleka dodaj 2–3 łyżki wody.

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zestaw z kuchenki.
  2. W osobnym rondelku podgrzej mleko z cukrem pudrem, miodem i kakao. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj przetopioną czekoladę.
  3. Cały czas mieszaj do połączenia składników.
  4. Po delikatnym przestudzeniu zanurzaj w polewie pierniczki. Ułóż je na kratce i pozostaw do zastygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯